Taloussanomat
Kaikkien aikojen laajin verkosto

103 maan vakoiluverkko ulottui Suomeenkin

29.3.2009 06:40 (päivitetty 13:41) Kanadalaiset tutkijat löysivät GhostNetin, ainakin 103 maahan levittäytyneen vakoiluverkon. GhostNet on varastanut satoja asiakirjoja hallitusten ja yritysten toimistoista.

Viikonlopun aikana julkistettava tietoturvatukijoiden raportti kertoo, kuinka vakoiluverkkoa hallinnoitiin kiinalaisilta tietokoneilta. Kiinan hallituksen osallisuudesta ei ole varmaa näyttöä.

Kokeneet vastavakoilututkijat torontolaisesta Munk Center for International Studiesista pääsivät verkon jäljille, kun Dalai Laman toimisto pyysi heitä tutkimaan toimistonsa koneet.

Tutkijta löysivät vakoilujärjestelmän, joka oli alle kahdessa vuodessa saastuttanut ainakin 1295 tietokonetta 103 maassa. Mukana oli suurlähetystöjen, ulkoministeriöiden ja hallitusten virastoja, sekä useita Dalai Laman toimistoja, New York Times kertoo.

Raportin mukaan Suomessa murretuiksi on oletetusti joutunut tietokoneita Romanian ja Portugalin suurlähetystöissä.

Tutkijat ristivät järjestelmän GhostNetiksi. Sen toiminta on kohdistunut etupäässä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maihin. Mukana oli myös yksi NATOn tietokone sekä Intian Washingtonin lähetystön koneita.
 
Järjestelmä on selvästi kaikkien aikojen laajin maiden määrällä mitattuna. Vakoilijat käyttivät ns. whaling-tekniikkaa, joka tarkoittaa tärkeisiin henkilöihin kohdennettuja phishing-hyökkäyksiä.

Vakoilujärjestelmän tietoja on sovellettu käytäntöön. Dalai Laman toimisto lähetti tapaamispyynnön ulkomaiselle diplomaatille. Hetkeä myöhemmin Kiinan hallituksen edustaja otti yhteyttä diplomaattiin ja ehdotti tapaamisen peruuttamista.

Toisessa tapauksessa eräs nainen oli pyrkinyt edistämään yhteyksien luomista Tiibetin  pakolaisten ja kiinalaisten välillä. Kiinan turvallisuuspalvelu pysäytti hänet matkalla Tiibetiin, näytti viestejä ja vaati toiminnan lopettamista.

Kiinan hallituksen edustaja kiisti asian jyrkästi.

Päivitys klo 13.41: lisätty maininta verkoston ulottumisesta Suomeen

Jutun kirjoitti: Marko Mannila

Marko Mannila

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Virhe haettaessa keskusteluita. Virheestä on tiedotettu ylläpidolle.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Digia aloittaa uuden potkukierroksen

29.09.2011 Nokialla ohjelmointialihankintaa tekevä Digia päätti yt-kierroksen ja ilmoitti samalla aloittavansa uudet yt-neuvottelut. Digia aikoo sulauttaa ohjelmointiyksikön muuhun organisaatioon.

.