Taloussanomat

Googlen kuvausautot vakoilivat wlan-verkkoja

Kuva: http://www.flickr.com/photos/byrion/2666901841/

17.5.2010 10:04 Googlen Street View -kuvausautot keräsivät sijainnin lisäksi myös muuta tietoa suojaamattomista wlan-verkoista. Googlen tietopankkeihin kopioitui otteita yksityisten ihmisten sähköposteista, teksteistä ja valokuvista.

Google on joutunut tunnustamaan, että sen Street View -kuvausautot ovat saaneet haltuunsa tietoja  myös yksityisten ihmisten wlan-verkoista.

Googlen edustaja Alan Eustace kertoo yhtiön virallisessa blogissa, että Street View -kuvausautot keräsivät kuvauksen ohessa tietoja wlan-verkkojen sijainnista paikannuspalvelujen parantamiseksi.

Samalla autot vahingossa kopioivat myös tietoa avoimissa wlan-verkoissa liikkuneesta sisällöstä. Syynä on Googlen insinöörin vuonna 2006 laatima koodinpätkä, joka keräsi näytteitä julkisissa wlan-verkoissa liikkuneesta verkkoliikenteestä. Kuvausautojen ohjelmistoja laatinut ryhmä otti tämän koodin käyttöön epähuomiossa.

Kuvausautot kopioivat otteita sähköposteista, teksteistä, valokuvista ja verkkosivuistoista, joita ihmiset olivat selaamassa kuvausauton ajaessa ohi.

Google joutui tunnustamaan virheensä, kun Saksan tietosuojaviranomaiset olivat pyytäneet nähtäväkseen Street View -kuvausautojen keräämää dataa. Saksassa kansalaisen yksityisyyden suojasta huolestuneet viranomaiset ovat pitkään vastustaneet kuvauksia.

Google korostaa, että tietoja on kopioitunut vain wlan-verkoista, joita ei ollut suojattu salasanalla. Lisäksi jonkun on pitänyt olla käyttämässä verkkoa kuvausauton ajaessa ohi. Otteet verkoissa liikkuneesta datasta ovat pieniä, sillä Googlen käyttämä ohjelma vaihtoi verkon kanavaa viisi kertaa sekunnissa.

Googlen mukaan yhtiö aikoo lopettaa wlan-kartoituksen toistaiseksi. Google aikoo antaa ohjelmistonsa puolueettoman yhtiön tarkastettavaksi.

Google on ryhtynyt toimiin kaiken kerätyn yksityisen tiedon eristämiseksi järjestelmistään sekä niiden tuhoamiseksi.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (81)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ainakin Google osaa paremmin noi vakoilu hommat, kuin meidän supo...
Anonyymi: mailaa jäähän nyt, G 17.5.2010 10:16

Anonyymi
Tiedustelupalveluille kullanarvoista dataa. Ihan vahingossa, hienoa.
Anonyymi: Snoop snoop 17.5.2010 10:18

Anonyymi
Kannattaisi olla suojattu wlan yhteys. Niin ei pääse huru ukot kyttäileen.
Anonyymi: Huru 17.5.2010 10:22

Anonyymi
Ai kauheeta. Tunnen oloni loukatuksi. Menen kirjoittamaan olotilastani Facebookkiin.
Anonyymi: Lanttu 17.5.2010 10:25

Anonyymi
Kaikki mitä sanotte, kaikki mitä kirjoitatte, sitä voidaan käyttää jossain muodossa teitä vastaan, odotan sitä päivää kun ajatuksenikin on vapaasti luettavissa "vahingossa". Joten älkää kirjoittako tai sano mitä ajattelette vaan ajatelkaa mitä kirjoitatte tai sanotte.
Anonyymi: vielä omat ajatukset 17.5.2010 10:25

Anonyymi
ilmiselvä vahinko.

kukapa nyt uskoisi, että käyttäjien tietoja mainostajille myymällä miljardeja takonut amerikkalaiskorporaatio tekisi tuollaista tahallaan?
Anonyymi: jii 17.5.2010 10:25

Anonyymi
Suomessa jokapäiväistä toimintaa, viranomaiset hakkeroivat konettasi, eikä sinulta kysytä, eikä siihen edes kysytä lupaa, paitsi silloin kun havaitaan laittomuuksia, haetaan lupa, jotta näyttäisi, että ollaan noudateeeu lakia.
Anonyymi: Tiitiläinen 17.5.2010 10:31

Anonyymi
Eiköhän tuossa ole aivan tarpeeksi asiaa Googlen haastamiseksi oikeuteen. Joukkokanne vain pystyyn televiestintälakien rikkomisesta, salakuuntelusta, tietovarkaudesta, yksityisyyden suojan loukkaamisesta ja henkilörekisterilain rikkomisesta (seassa saattanut olla esim. ihmisten kuvia). Siitähän saattaa tulla myös suunnatonta taloudellista vahinkoa, jos salasanat tai sänkykamarikuvat ovat vuotaneet hakukoneyhtiön tietokantoihin.

Datamäärähän EI ole pieni, jos yhtä kanavaa on luettu 0.2 sekuntia ja verkon nopeus on ollut esim. 54Mbps = n. 5.4MB/s on tuona aikana tietoa kerätty noin megatavun verran. Megatavuun mahtuu aika monta JPG-kuvaa, FTP-yhteyden salasanaa, sähköpostin salasanaa jne. Jos WLANin kantama on esim. 50m ja kuvausauto körötteli matkan esim. 6 sekunnissa (30km/h), niin dataa tallentuikin jo 6Mt.


Vaikka suojaamattoman WLANin käyttö ei olisikaan NIIN rangaistavaa, niin siinä liikkuvan tiedon anastaminen on. Ei voida olettaa, että jos yhteys on suojaamaton, niin siinä olevaa liikennettä saa salakuunnella. Et saa toisen autostakaan viedä mankkaa vaikka ovet eivät olisi lukossa.
Anonyymi: Make 17.5.2010 10:33

Anonyymi
Joo, mutta Espoon poliisin mukaan rikosta ei ole tapahtunut.


Itsekin aina silloin tällöin tarttuu naapureiden salaamattomien verkkojen paketteja koneelle, kun selvittelen millä kanavalla naapurit eniten paketteja lähettelevät ja jotta voisin laittaa oman tukiasemani hiljaisemmalle kanavalle.
Anonyymi: Nimetön 17.5.2010 10:35

Anonyymi
Datamäärähän EI ole pieni, jos yhtä kanavaa on luettu 0.2 sekuntia ja verkon nopeus on ollut esim. 54Mbps = n. 5.4MB/s on tuona aikana tietoa kerätty noin megatavun verran.


Näytä mulle 54-megabittinen WLAN-verkko, jossa dataa likuisi tuolla nopeudella...

Vaikka suojaamattoman WLANin käyttö ei olisikaan NIIN rangaistavaa, niin siinä liikkuvan tiedon anastaminen on. Ei voida olettaa, että jos yhteys on suojaamaton, niin siinä olevaa liikennettä saa salakuunnella. Et saa toisen autostakaan viedä mankkaa vaikka ovet eivät olisi lukossa.


Ei kyse ole salakuuntelusta eikä tietomurrosta: ihmiset "huutavat" nuo pakettinsa salaamatta ympäristöönsä.
Vieraan aautomn mankan ääntä saa kuunnella aivan vapaasti, jos ei luvatta auton sisälle tunkeudu.
Anonyymi: Nimetön 17.5.2010 10:39
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tatu Ylönen palaa puikkoihin

26.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia eli entinen SSH vaihtoi toimitusjohtajaa.


2013

Kolme vuotta sitten

Apple Maps ohjasi autoilijat kiitoradalle

26.09.2013 IPhonen Apple Mapsin ohjeita seuraavat kuljettajat ovat ajaneet autonsa alaskalaisen lentokentän portista sisään ja kiitoradalle.

.