Taloussanomat

Älä kerro näitä asioita Facebookissa

Kuva: Lehtikuva/Taloussanomat

2.11.2010 16:49 Avoimuudella voi olla kova hinta yhteisöpalvelu Facebookissa. Katso mitä siellä ei kannata kertoa.

Facebookissa ei voi olla liian varovainen, kirjoittaa verkkolehti The Huffington Post ja neuvoo mitä yhteisöpalvelussa ei kannata kertoa edes ystävilleen.

Se muistuttaa, että vaikka olisikin merkannut tietonsa vain ystävien nähtäväksi, niin siihen ei kannata luottaa. Lehden mukaan työnantajien lisäksi myös viranomaisten, häiriköiden ja jopa vakuutusyhtiöiden tiedetään skannaavan jatkuvasti Facebook-profiileja tietojen hankkimiseksi. Myös hakkerit käyttävät Facebookia hyväkseen identiteettivarkauksissa.

Nämä 13 asiaa kannattaa The Huffington Postin mukaan jättää kertomatta Facebookissa:

1. Syntymäaika ja -paikka
Vaikka syntymäpäiväonnittelujen saaminen onkin mukavaa, niin syntymäpäivänsä kertominen on lähes yhtä vaarallista kuin rahavarojensa turvallisuuden ojentaminen suoraan roistoille. Yhdysvalloissa sosiaaliturvanumeroita on pystytty jäljittämään syntymäajan perusteella. Sen sijaan, että jättää syntymäaikansa kokonaan pois, kannattaa lehden mukaan tilalle laittaa lähellä omaa syntymäpäivänsä oleva päivämäärä.

2. Äidin tyttönimi
Yhdysvalloissa äidin tyttönimi on usein käytetty turvasana monissa verkkopalveluissa ja viranomaisyhteyksissä. Esimerkiksi luottokorttiyhtiöt, kännykkäoperaattorit ja monet muut yritykset luottavat jatkuvasti asiakkaan äidin tyttönimeen tunnistusprosesseissa.

3. Kotiosoite
Sen lisäksi, ettei ehkä halua kaikkien tuttujen tietävän asuinpaikkaansa, sen kertominen on vaarallista myös murtovarkaiden takia.

4. Pitkät matkat poissa kotoa
Älä koskaan kerro päivityksessäsi, milloin olet poissa kotoa. Epäluotettavat Facebook-kaverit voivat käyttää tietoa hyväkseen ja jakaa sitä eteenpäin.

5. Lyhyet matkat poissa kotoa
Vaikka Facebook places -palvelu rohkaisee kertomaan oman sijaintinsa, kannattaa miettiä kahdesti, onko edes lyhyistä poissaoloista järkevää hehkuttaa. Murtovarkaat voivat hyödyntää nämäkin ajat.

6. Sopimattomat valokuvat
Sopimattomat valokuvat voivat helposti johtaa vaikeuksiin ja maailmalla jopa potkuihin. Se lienee tuttua. Harvempi kuitenkaan tietää, että jopa poistetut kuvat voivat palata kummittelemaan. Ars Technican mukaan Facebookin serverit voivat varastoida poistettuja kuvia ennalta arvaamattoman ajan. Poistettuihinkin kuviin voi tämän takia edelleen päästä käsiksi. Tämän Facebook on myöntänyt.

7. Tunnustukset
Älä ripittäydy Facebookissa ja kerro kuinka huijasit verotuksessa tai miten vihaatkaan pomoasi. Vaikka valikoisit kenelle näytät tällaiset päivitykset, voi kerran julkaistuja todisteita olla vaikea poistaa ja estää niiden leviämistä. Maailmalta löytyy lukuisia esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat jääneet esimerkiksi poliisin haaviin Facebook-tunnustuksen takia.

8. Puhelinnumero
Sen lisäksi, että et ehkä halua kaikkien Facebook-kavereidesi kilauttelevan sinulle milloin sattuu, niin numero voi joutua myös täysin vääriin käsiin. Evil-niminen sovellus nimittäin esittelee kaikkialta Facebookista poimittuja puhelinnumeroita.

9. Loman lähtölaskenta
Tämäkin on suora kutsu murtovarkaille suunnitella keikkaansa. Kerro mieluummin jälkikäteen missä olit.

10. Lapsen nimi
Identiteettivarkaille kelpaavat myös lasten nimet, siksi lapsiaankaan ei pitäisi tägätä Facebookin valokuvissa, lehti neuvoo.

11. Riskikäyttäytyminen
Poltatko kuin korsteeni? Kaahaatko ylinopeutta maantiellä tai liiteletkö riippuliitimellä vuoristossa? Vakuutusyhtiöt ovat aiempaa kiinnostuneempia asiakkaidensa riskikäyttäytymisestä ja etsivät tästä mieluusti todisteita Facebookista.

12. Kodin pohjapiirros
Kodin pohjapiirrosta tai kuvia, jotka paljastavat sen tai kodin arvotavarat, ei pidä milloinkaan laittaa Facebookiin.

13. Oma profiili julkisessa haussa
Oma profiilinsa kannattaa suojata Facebookin yksityisyysasetusten kautta niin, ettei se näy esimerkiksi Googlen hakutuloksissa. Edes perusinformaatiota ja kuvia ei kannata lehden mukaan antaa hakutuloksiin. Yhdysvaltain kuluttajaviranomaisten mukaan suojaaminen auttaa estämään tunkeilijoiden pääsemistä omille sivuilleen.

Jutun kirjoitti: Taloussanomat

Taloussanomat

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (22)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Parempi vaan ettei käytä ollenkaan koko naamakirjaa.
Anonyymi: Hacker 2.11.2010 17:14

Anonyymi
Mikä juttu tää on? Ja ihme lippu jutun alussa, enpä oo ennen nähny. Ilmiselvästi kuitenkin ihan pers....tä.
Anonyymi: perskirja 2.11.2010 17:36

Anonyymi
Älä kerro näitä asioita Facebookissa:

1. Etu- ja Sukunimi

2. ... niinpä, älä mieluummin rekisteröidy ollenkaan.
Anonyymi: Valkohattu 2.11.2010 17:47

Anonyymi
Facebookkiin laittamasi kuva voi päätyä mainoksen taustalle etkä sinä voi sille mitään.
Anonyymi: Sopparipoppari 2.11.2010 18:14

Anonyymi
Kodin pohjapiirros


WTF?
Anonyymi: sfsdfsdfsf 2.11.2010 19:29

Anonyymi
Rekisteröidy väärillä tiedoilla, kaikki kuvat otat netistä ja esittelet ominasi.

Nyt voit sitten keksiä kaikenlaisia tarinoita "itsestäsi" aivan kuten muutkin tekevät.

Valitse jokin iso yritys työpaikaksesi ja hauku se lyttyyn, yrityksen kotisivuilta löytyy sopivia henkilöitä "inhokeiksi".

Keksi vakuutushuijaus tarinoita :)

Lärvääminen on hauskaa kun sen oikein oivaltaa.
Anonyymi: Charles Kickelton 2.11.2010 19:37

Anonyymi
Eiköhän oleellisinta ole, että kyseiset tiedot eivät ole kuibn kaverien nähtävillä. Kodin pohjapiirrokset ovat julkisia ja kuka tahansaa saa sen rakennusvalvonnasta, kun vaan tietää osoitteen.

Sinänsä yhteystiedot, äidin tyttönimi yms. kyllä aivan turhia profiilissa. Kaverit voivat pyytää puhelinnumeron, jos eivät sitä jo omista. Tietysti jo on 1000+1 "ystävää", niin suurin osa tuskin tuntee sinua ollenkaan. Mutta jotkut ihmiset aivan oikeasti liittävät vain ystäviään eli ihmisiä joihin voi luottaa.
Anonyymi: TS 2.11.2010 20:07

Anonyymi
- Poistakaa kaikki tiedot puhelinluettelosta ja vastaavista paikoista
- älä tilaa lehtiä ja jos tilaat, niin polta osoite ennen kuin viet roskikseen
- älä liiku tunnistettavassa asussa kotisi lähellä
- irroita asunnon läheisyydestä kaikki osoitteeseen viittaava asia
- varo käyttämästä plussakorttia
- älkää asuko kerrostalossa, koska lähes jokaisesta mallista saa pohjapiirrustukset
- älkää puhuko ääneen mitään yleisellä paikalla, varsinkaan lomamatkoista
- älä vastaa puhelimeen omalla nimellä
- Älä mene matkatoimistoon
- muista käyttää foliohattua
jne..
Anonyymi: jes 2.11.2010 21:43

Anonyymi
Suomalainen www.fambit.com verkkopalvelu on suunniteltu yksityiseksi sosiaaliseksi palveluksi perheille. Fambit ei vuoda käyttäjien tietoa toisille käyttäjille eikä ulos palvelusta. Siinä tosi ei voi frendailla uusia tuttavuuksia, kosa se on takoitettu henkilökohtaisen sisäpiirin käyttöön. Kokeilkaas. Palvelu on ilmainen.

Markku
Fambit-tiimi


Hieno mainos Hermanni!
Anonyymi: ebin. 2.11.2010 22:22

Anonyymi
Yhdysvalloissa... Yhdysvalloissa.. yhdysvalloissa.. yhdysval.. yhdy..

Voisko uutisesta tehdä vielä enemmän Suomalaislähtöisemmän? Vaikka vaarat ovat samanlaisia kaikkialla, niin on huomattavissa, että kaikki kohdat eivät näytä täysin pätevän Suomeen. Täten uutinen on harhaanjohtava ja voisittekkin toimituksessa facebuukkailla ennemmän!
Anonyymi: Jiki 3.11.2010 4:33
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.


2013

Kolme vuotta sitten

IOS 7 kikkailee käyttäjiä vessanpöntölle

30.09.2013 IPhonen ja iPadin kiitelty iOS 7 -käyttöjärjestelmä ei näytä soveltuvan kaikille käyttäjille. Osa oirehtii jopa fyysisesti.

.