Taloussanomat

Senaattorit kääntävät PIPA-takkejaan

Ars Technica -uutissaitti osallistuu piraattilain vastaiseen protestiin.
Kuva: Ruutukaappaus

19.1.2012 09:07 Tuki PIP-piraattilakiesitykselle Yhdysvaltain senaatissa on haihtunut nopeasti internet-yhtiöiden masinoitua näkyvän protestikampanjan.

Ainakin 13 senaattoria sadasta liittyi PIPA (Protect IP Act) -esityksen vastustajiin, Ars Technica -julkaisu uutisoi. Esityksen vastustajiksi ilmoittautuneista viisi kuului sen allekirjoittajiin.

Lakiesitys on ensimmäisenä esityslistalla, kun senaatti palaa istuntoon 24. tammikuuta. Vastaava esitys, joka tunnetaan nimellä SOPA, on jumittunut edustajainhuoneessa.

Uudet vastustajat ovat lähes kaikki republikaaneja. Vain kaksi heistä edustaa Demokraattista puoluetta.

Floridan republikaanisenaattori Marco Rubio, joka kuului esityksen allekirjoittajiin, perusteli takinkääntämistä liittovaltion potentiaalisesti kohtuuttomalla sekaantumisella internetiin. Toinen entinen kannattaja, Montanan republikaanisenaattori Roy Blunt syytti senaatin enemmistöjohtajaa, Nevadan Harry Readia vaillinaisen esityksen kiirehtimisestä.

Republikaanien takinkääntämisen takana on mahdollisesti konservatiivisen Heritage Foundation -ajatushautomon ilmaisema tiukan vastustava kanta.

OpenCongress -järjestön laskujen mukaan PIPA:lla on nyt 35 kannattajaa, 18 vastustajaa ja 12 vastustuksen puolelle kallistuvaa. 35 senaattoria ei ilmoita kantaansa.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pahintahan näissä nykyisissä länsimaisissa järjestelmissä on, että nämä esitykset tuppaavat tulemaan aina uudestaan ja uudestaan. Riippumatta siitä, että miten niille edellisellä kerralla on käynyt. Jos hyväksytään, niin sitten kiristellään ruuvia seuraavalla kerralla. Jos taas ei hyväksytä, niin vähän muotoillaan uusiksi ja taas päästään uusintakierrokselle. Siinä välissä poliittiset tuulet ovat saattaneet kääntyä otollisemmiksi.

Järjestelmää pitäisi muuttaa niin, että kun joku päätön ehdotus on hylätty, niin automaattisesti pitäisi tulla hyväksyttäväksi vastaehdotus. Sellainen joka pitäisi erikseen kumota ennen kuin voidaan taas lähteä tuomaan alkuperäistä esitystä uudestaan. Siinä olisi kaksi hyvää puolta: 1) huonon esityksen uusikäyttö hankaloituisi ja 2) vastavoimat saisivat tilaisuuden herätä aikaisemmin
Anonyymi: Operaa 19.1.2012 9:32

Anonyymi
"Vastaava esitys, joka tunnetaan nimellä SOPA, on jumittunut edustajainhuoneessa." - Se taisi jumittua Obaman sanottua sanansa ja aivan samoin käy tämänkin kanssa, sillä ennakkosensuuri ei ole se ratkaisu jolla piratismista päästään.

Esimerkiksi Suomessa jo tekijänoikeuslakikin antaa mahdollisuuden kopioida muutamalle ystävälle laillisesta lähteestä, eli esimerkiksi kaupasta ostetun äänitteen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kymmenestä kaverista jokainen ostaa vuorollaan vaikkapa jonkin cd:n ja kopioi sen yhdeksälle kaverilleen jne.
Anonyymi: J-P Laine 19.1.2012 9:37

Anonyymi
sillä ennakkosensuuri ei ole se ratkaisu jolla piratismista päästään.

Sensuuri kuullostaa kyllä erittäin tehokkaalta, haittana mm. kallis hinta.
Paljon halvempaa on jälkikäteen puuttua, mutta se tulee aina jälkijättöisesti.

Esimerkiksi Suomessa jo tekijänoikeuslakikin antaa mahdollisuuden kopioida muutamalle ystävälle laillisesta lähteestä,

Kyllä, sitä varten on niitä ns kasettimaksuja. Kopiointi ei koske aivan kaikkea ja lisäksi mm. suojauksia ei saa purkaa.

Uutisessa ei kerrottu lain yksityiskohtia ja miten tuo mainitsemasi siihen liittyy.
Anonyymi: cc 19.1.2012 9:53

Anonyymi
MS ei määrääkkään aivain kaikkea?
Anonyymi: häh 19.1.2012 10:01

Anonyymi
Päinvastoin waretus varmistaa, että MS pysyy markkinajohtaja. Sitä tuskin tullaan tiukasti valvomaan, mutta muuten piraattituotteiden myyntiä ja yrityskäyttöä varmasti valvotaan tiukasti.
Anonyymi: putkar 19.1.2012 10:45

Anonyymi
MS ei määrääkkään aivain kaikkea?


http://www.cio.in/news/microsoft-opposes-sopa-declines-join-blackout-strike-215702012

Microsof on vahvast SOPA:aa vastaan.
Anonyymi: just me 19.1.2012 12:22

Anonyymi
Näinhän se menee yleensä... Joku korkealta taholta vastustaa jotain niin heti käännetään takki samoinpäin.
Omista aatteista ei pidetä kiinni.


Jokin kaupallisesti merkittävä taho vastustaa, takki kääntyy. Suomessa ei.
Anonyymi: Ei koske Suomea 19.1.2012 12:29

Anonyymi
Sama firmojen päätäntävalta tulossa Suomeenkin. Katsokaa vain.
Anonyymi: Ennenpitkää 19.1.2012 12:31

Anonyymi
hyvä senaattorit! Näyttäkää muille mallia!
Anonyymi: a 19.1.2012 13:08

Anonyymi
Valmistaminen yksityiseen käyttöön
12 § (24.3.1995/446)

Julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Siten valmistettua kappaletta ei ole lupa käyttää muuhun tarkoitukseen.

Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi.

Mitä 2 momentissa säädetään, ei koske sävellysteoksen, elokuvateoksen, käyttöesineen tai kuvanveistoksen kappaleen valmistamista eikä muun taideteoksen jäljentämistä taiteellisin menetelmin.

Tämän pykälän säännökset eivät koske tietokoneella luettavassa muodossa olevaa tietokoneohjelmaa, tietokoneella luettavassa muodossa olevan kappaleen valmistamista tällaisessa muodossa olevasta tietokannasta eivätkä rakennusteoksen valmistamista. (3.4.1998/250)
Anonyymi: Nimetön 19.1.2012 13:58
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Lehti: Nokia kehittää uutta käyttöjärjestelmää

29.09.2011 Nokia on aloittanut uuden, halpojen puhelinmallien käyttöjärjestelmän kehittämisen, talouslehti Wall Street Journal kertoo. Hankkeen koodinimi on Meltemi.

.