Taloussanomat

Stratfor kieltäytyy kommentoimasta sähköpostejaan

Stratforin perustaja George Friedman sanoo, että Wikileaksin julkistamat sähköpostit olivat yksityisiä viestejä. Siksi niiden kielenkäyttö oli rentoa.
Kuva: Ruutukaappaus

28.2.2012 08:52 Turvallisuusanalytiikan yrityksen Stratforin toimitusjohtaja on lähettänyt yrityksen ilmaisen uutiskirjeen tilaajille viestin, jossa hän kieltäytyy kommentoimasta Wikileaksin julkistamaa materiaalia.

Stratforin toimitusjohtaja ja perustaja George Friedman kieltäytyy kommentoimista hakkerien kahdessa eri otteessa kaappaamien sähköpostiviestien ja asiakirjojen sisältöä.  Videoidussa lausunnossa hän korostaa sitä, että viestit on varastettu ja että osa voi olla aitoja, osa muunneltuja.

Friedmanin lausunto on laitettu levitykseen myös PR Newswiren kautta. Siinä Friedman korostaa, että kyse on joulukuussa viedyistä sähköposteista. Yhtiön palvelimiin ei ole häneen mukaansa tunkeuduttu kolmatta kertaa.

Vuotosivusto Wikileaks ei ole kertonut, mistä se sai Stratforin viiden miljoonan dokumentin aineiston. Wikileaks julkaisi maanantaina noin 200 ensimmäistä viestiä. Niiden sisältö on herättänyt suurta huomiota, sillä niistä käy selville muun muassa asiakkaiden olevan osa puolustusteollisuuskompleksia ja maksettujen ja lahjottujen tietolähteiden olevan valtioiden ja tiedotusvälineiden palveluksessa.

Viesteistä selviää myös, että yrityksellä on laaja agenttiverkko, joka luokittelee tietolähteet luotettavuuden ja aseman perusteella.

– Näiden sähköpostien julkistaminen on suora hyökkäys Stratforia vastaan. Tämä on yritys hiljentää ja pelotella yhtiötämme ja torjumme tämän yrityksen, Friedman sanoo videolla.

– Kuten olemme sanoneet jo aikaisemminkin, Stratfor on tehnyt töitä rakentaakseen laajan lähdeverkoston moniin maihin ympäri maailmaa niin kuin mikä tahansa geopoliittinen analytiikkayhtiö tekisi.

– Olemme kehittäneet näitä suhteita yksilöiden kanssa ja yhteistyössä paikallisen median kanssa selkeällä tavalla. Olemme sitoutuneet ammatillisen ja eettisen toiminnan korkeisiin standardeihin, Friedman sanoo.

Eräässä Wikileaksin julkaisemassa sähköpostissa Friedman kehottaa agenttia ottamaan tietolähteen kontrolliin käyttämällä taloudellisia, seksuaalisia ja psykologisia menetelmiä.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kommentoivat sitten oikeudessa.
Anonyymi: Eipä muuta 28.2.2012 9:18

Anonyymi
Aika vaikea noita on oikeuteen saada. Laittomasti hankittu aineisto ei kelpaa todisteeksi.

Se on sitten toinen asia mitä tämä tekee Stratforin bisneksille. Jos viesteistä löytyy yksityiskohtia jonkun asiakkaan laittomista vaatimuksista, tuo asiakas voi tietysti kohdata vaikeuksia muuallakin kuin oikeussalissa. Ehkäpä jokunen asiakas tälläkin hetkellä miettii, onko Stratfor oikea firma tarjoamaan näitä palveluja.
Anonyymi: rmac 28.2.2012 10:29

Anonyymi
Jos Stratfor olisi käyttänyt ubuntua, tätäkään vuotoa ei olisi tapahtunut.
Anonyymi: Ubuntu toimii. 28.2.2012 13:48

Anonyymi
Säälittää! Stratfor on ainoa luotettava ja edes melkein puolueeton lähde maailman menolle. Stratfor vaan kumoon, niin saadaan nauttia puhtaasti Pentagonin totuudesta.
Anonyymi: iFani 28.2.2012 15:48

Anonyymi
Stratforissa ei ole mitään puolueetonta. Jos joku uskoo näin niin on ollut aika vedätetty asioiden suhteen.
Anonyymi: Janne 29.2.2012 17:53
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Ay-pomolle sakkoja laittomista lakoista

28.09.2011 Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on tuomittu tuhansien eurojen sakkorangaistuksiin vauhdituslakkojen järjestämisestä.


2013

Kolme vuotta sitten

Pelikonsolit pääsevät Kiinaan – tarkasti valvottuna

28.09.2013 Kiina on vihdoin sallimassa pelikonsolien myynnin halki maan, joskin ei ilman ehtoja. Aiemmat väitteet nettisensuurin poistamisesta uudella vapaakauppa-alueella saattavat sen sijaan olla vääriä.

.