Taloussanomat

Kiina värvää yhteisövoimaa sensuurin valvojiksi

Kuva: Ruutukaappaus

4.6.2012 07:50 Kiinan suosituin yhteisöpalvelu Weibo on ottanut käyttöönsä pistejärjestelmän, joka luokittelee käyttäjät hyviin ja pahoihin. ”Vääristä” postauksista menettää pisteitä, ilmiannoilla niitä voi ilmeisesti ansaita.

Weibon uuden käyttäjäsopimuksen mukaan kukin käyttäjä aloittaa 80 pisteellä. Tuosta määrästä ryhdytään vähentämään pisteitä merkinnöistä, jotka rikkovat käyttäjäsopimusta. Rikkomuksiin on helppo syyllistyä, sillä niitä ei ole määritelty kovin tarkasti. Palvelu rohkaisee toisia käyttäjiä ilmiantamaan sopimuksen vastaiset merkinnät.

Sakkopisteiden lukumäärä riippuu myös siitä, kuinka monta kertaa merkintä on jaettu eteenpäin, uutisoi Wall Street Journal.

Weibo-yhteisön hallintokeskuksen mukaan pistejärjestelmän tarkoitus turvata hyvä ilmapiiri. Tarkoitus on puhdistaa ilmapiiriä ja turvata hyvä järjestys. Käyttäjäraporttien avulla hallintokeskus uskoo pystyvänsä tehokkaasti vähentämään virheellisen informaation määrää, yksityisyyden loukkauksia, henkilökohtaisia hyökkäyksiä, sisällön luvatonta kopiointia, toisten henkilöllisyyden käyttämistä ja muiden kiusaamista.

Ilmiantoja voivat tehdä vain käyttäjät, jotka ovat todistaneet oikean henkilöllisyytensä. Ilmiannot tehdään Weibon pistejärjestelmään. Weibon yhteisökomitea käsittelee ilmiannot ja päättää pistemenetyksistä.

Käyttäjien pisteet lasketaan vähentämällä 80:stä miinuspisteet ja lisäämällä pluspisteet. Käyttäjille annetaan pistemäärästä riippuvainen pisteluokitus. Kun pistemäärä laskee alle 60:n, käyttäjän tiliin liitetään vaaleanpunainen matalan luottamuksen -merkki. Sellainen on ilmaantunut muutamiin tileihin. Pistemäärä laskiessa nollaan käyttäjän tili voidaan poistaa.

Pistetili nousee automaattisesti lähtötasolle tietyn ajan kuluessa, jos käyttäjä välttää uusia pistesakkoja.

Rankin sakko valheellisen informaation levittämistä on 10 pisteen menetys. Yksityisyyden loukkaamisesta menettää viisi pistettä, samoin julkisesta henkilökohtaisesta hyökkäyksestä. Kommenteissa hyökkäämisestä menettää kaksi pistettä.

Pistejärjestelmän kanssa samaan aikaan julkaistiin myös toisia rajoitussääntöjä. Niiden mukaan ”sensitiivisen informaation” julkaiseminen yli viisi kertaa johtaa 48 tunnin julkaisukieltoon. Arkaluonteisen tiedon pahantahoinen julkaisu voi johtaa 48 tuntia pitempään julkaisukieltoon.

Tämä säännös näyttää olevan tarkoitettu jarruttamaan näiden arkaluonteisten aiheiden räjähdysmäistä leviämistä. Asiasta tietäviä on estetty julkaisemasta aiheesta lisämateriaalia.

Twitteriä vastaavalla Sina Weibolla on yli 300 miljoonaa käyttäjää. Käyttäjistä 60 prosenttia oli noudattanut käyttäjäsopimuksessa vaadittavaa henkilötunnuksen ja matkapuhelinnumeron rekisteröintiä, uutistoimisto Reuters kirjoitti maaliskuussa. Miljoonat eivät kuitenkaan ole paljastaneet todellista henkilöllisyyttään ja nyt Weibo houkuttelee heitä siihen lupaamalla kummastakin 10 plussapistettä.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (11)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuossa viimeviikolla tein huvikseni tunnuksen tuonne ja tein heti yhden statuspäivityksen, jossa muistutin Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksesta vuonna 1989.

Tilini poistettiin noin puolessa tunnissa.
Anonyymi: plussaa 4.6.2012 11:12

Anonyymi
Tehokasta meininkiä!

Ei ihme että kiina jyrää.
Anonyymi: laiska eurooppalaine 4.6.2012 11:19

Anonyymi
Tällainen järjestelmä tulisi saada länsimaihinkin, jotta erilaisuutta tai vähemmistöjä syrjiviä viestejä ei keskusteluissa esiintyisi.
Anonyymi: meidän tulee olla su 4.6.2012 12:32

Anonyymi
Suomessa sensuuri elää ja voi paksusti yhteisellä hyvävelisopimuksella, mitä kaikki kunnioittavat.
Anonyymi: kättä päälle 4.6.2012 12:49

Anonyymi
1984
Anonyymi: Nimetön 4.6.2012 13:03

Anonyymi
Kiina tekee vielä DDR:ät ...
Anonyymi: J-P Laine 4.6.2012 13:41

Anonyymi
DDR on kevyttä kauraa nykymenoon verrattuna. Jossakin näin arvionm, että Stasiin olisi jollain tavalla olluy kytkyissä n. 10% väestöstä, ja nythän tuo valvonta on sataprosenttista, kun kaikki viestit tallentuvat.

Sitten vain ohjelmoidaan riittävän tehokas kyyläysparseri suodattamaan kaikki data ja pisteytetään kansalaiset. Saat ihan ikioman turvallisuusluokituksesikin!

Tutustukaapa vanhaan kunnon Paranoiaan, wikipediasta löytyy ihan hyvä kuvaus siitä miltä tämä maailma näyttää muutamankymmenen vuoden päästä.
Anonyymi: Are you happy, citiz 4.6.2012 14:13

Anonyymi
On myös varsin epäilyttävää asettua kollektiivin ulkopuolelle, mikäli käyttäjällä ei havaita ollenkaan seulottavia tietoja, niin saa välittömästi miinus 40 pistettä.
Anonyymi: Matrixmasa98 5.6.2012 1:57

Anonyymi
Ilman tuota "Great Firewall of China" p*skaa, ihmisarvon kunnioituksen puutetta ja totalitaarista kyttäysmeininkiä Kiina olisi mitä ihanteellisin valtio.
Anonyymi: Kiina on yhä kehitys 5.6.2012 13:59

Anonyymi
Tuo on suora kopio Steve Jobsin kehittämästä valvontajärjestelmästä. Se otettiin ensin käyttöön Applen työntekijöiden valvonnassa ja sittemmin se laajenniettiin kaikkiin iTunes käyttäjien valvontaan. Sittemin se otettiin Applen gorillamarkkinointiosastolla käyttöön. Näin oli helppo laskea pisteet siitä mitä syötteitä keskustelupalstoille heittettiin. Tästäkin kirjoituksesta saa +/-10 applepistettä arvioinnista riippuen. 100 000 tuhannella applepisteellä saa ladata ikaupasta yhden 5 euron arvoisen appsin.
Anonyymi: SJ 5.6.2012 15:17
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Arvio: iPhone 5 tulee vasta ensi vuonna

25.08.2011 Apple pitää iPhone 5:n piilossa ensi vuoteen asti, Wedbush Morganin analyytikko veikkaa IB Timesin mukaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokia-pomo nostettiin taisteluun Ballmerin pallista

25.08.2013 Entinen Microsoft-johtaja, Nokian nykyinen pääjohtaja Stephen Elop esiintyy veikkauksissa Steve Ballmerin mahdollisena korvaajana.

.