Taloussanomat

Ovela pankkihuijaus leviää kolmella mantereella

Kuva: Lehtikuva

26.6.2012 12:49 Eurooppalaisista, eteläamerikkalaisista ja yhdysvaltalaisista verkkopankeista on voitu varastaa viime vuonna yli 62 miljoonaa euroa. Kyseessä on uusi haittaohjelmatyyppi, josta julkaistaan tänään tutkimus.

Rikollisjengit ovat iskeneet uudenlaisella haittaohjelmalla jopa 60 pankin verkkopankkeihin.

Jengit ovat kavaltaneet tekniikalla yhteensä yli 62 miljoonaa euroa. Joukossa on yksi yli 100 000 euron siirto. Tutkijat huomauttivat, että pankit ovat ehkä estäneet osan siirroista.

Haittaohjelma ohjelmoi tilisiirtojen sarjan rikollisten hallinnoimille tileille. Aiemmin rikolliset ovat keskittyneet kalastelemaan verkkopankkitunnuksia ja avainlukuja.

Uusi haittaohjelma syntyi täydentämällä jo olemassa olevia Zeus- ja SpyEye-haittaohjelmia. Ohjelmat leviävät tietokoneille saastuneiden sivujen ja roskapostin kautta.


Tutkimuksen ovat tehneet tietoturvayhtiöt McAfee ja Guardian Analytics. Uusi tutkimus täydentää japanilaisen Trend Micron viime viikolla julkistamaa tutkimusta.

– Tämä vaikuttaa uuden tekniikan alulta, Guardianin varajohtaja Craig Priess sanoo.

Trend Micron mukaan haittaohjelmaa on havaittu Saksassa, Britanniassa ja Italiassa. McAfee ja  Guardian havaitsivat, että uutta tekniikkaa on käytetty lisäksi Kolumbiassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa.

McAfeen johtajan Dave Marcusin mielestä haittaohjelmien tekijöillä on selkeästi sisäpiirin tietoa siitä, millaisia haittaohjelmia pankit etsivät.

Haittaohjelma voi huijata
verkkopankin saldoa

Osa SpyEye- ja Zeus-ohjelmista luo verkkopankkeihin ja muille vastaaville sivustoille uusia lomakekohtia, joissa kysytään verkkopankkitunnusten sijaan esimerkiksi pankkikortin numeroa.

Kaikki väärennettyihin lomakekenttiin lähetetty tieto menee rikolliselle, joka siirtää korttinumeron avulla itselleen rahaa.

Siirtojen tekeminen vie aikaa ja konna pyrkii lähtökohtaisesti tekemään sen ilman, että uhri huomaa rahasiirtoa. Siksi he suosivat useampia pieniä siirtoja, vaikka ne vievätkin aikaa.

Trend Micron tietojen mukaan pankkisiirtoja tekevän lisämoduulin voi ostaa 240-3200 euron hintaan. Ohjelmistoja myydään Venäjältä, Ukrainasta ja Romaniasta käsin.

Haittaohjelman iskiessä pankit suostuvat yleensä korvaamaan sattuneen vahingon. Osa haittaohjelmista kuitenkin huijaa verkkopankin käyttäjiä kertomalla heille virheellisen saldon, jolloin uhri huomaa huijauksen vasta myöhemmin.

Jutun kirjoitti: Digitoday – Reuters

Digitoday – Reuters

Kommentit (21)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Sisäinen tuntemus finansitalojen harrastamista suojatoimista tullee yhä yleisemmäksi kun allalta on poispotkittujen määrä kasvannut ja selityksenä on käytetty painopisteen siitymistä sinne bussinesta vielä on . Kohteet ovat sitten jossain arabiasta kauko itään .
Anonyymi: R Räyhä 26.6.2012 13:34

Anonyymi
Onnea, Windows-käyttäjät! :)
Anonyymi: Nimetön 26.6.2012 13:36

Anonyymi
EVM ?
Anonyymi: joo 26.6.2012 13:43

Anonyymi
Itse luin kylläkin että tämä virus olisi israelista lähtöisin ja viellä sotilas käyttöön irania vastaan.
Tämä virus toimisi windows updaten kautta, mene ja tiedä en ole IT alan nörttejä.
Anonyymi: syy parka tänne vaan 26.6.2012 13:56

Anonyymi
Eurooppalaisista, eteläamerikkalaisista ja yhdysvaltalaisista verkkopankeista on voitu varastaa viime vuonna yli 62 miljoonaa euroa.

Tuollainen on täysin toisarvoinen suolaraha siihen nähden, miten meitä veronmaksajia nyt huijataan poliitikkojen toimesta.
Anonyymi: Origo 26.6.2012 13:59

Anonyymi
Ton sentään ymmärtää,rehellinen rovo,yrittää viedä rahat.
Eu on vielä ovelampi ja laillistaa toisten ryöstämisen.
Anonyymi: entinen pankkirosvo 26.6.2012 14:11

Anonyymi
Microsoft Windows osoitti jälleen "tasonsa". :)
Anonyymi: Windows sucks! 26.6.2012 14:36

Anonyymi
Kenelläkään ei siis soi kellot päässä, kun verkkopankissa kysytään jotain muuta kuin verkkopankkitunnusta?
Anonyymi: jaahas 26.6.2012 14:42

Anonyymi
Kenelläkään ei siis soi kellot päässä, kun verkkopankissa kysytään jotain muuta kuin verkkopankkitunnusta?


ei ole minulle asennettu kelloja päähän.
Anonyymi: foliohattu 26.6.2012 15:20

Anonyymi
Niin siis artikkelista unohtui taas mainita että näitä pop-uppeja putkahtelee nimeomaan Windowsiin, vai mitä?
Anonyymi: turvassa "margi 26.6.2012 16:27
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Lehti: Nokia kehittää uutta käyttöjärjestelmää

29.09.2011 Nokia on aloittanut uuden, halpojen puhelinmallien käyttöjärjestelmän kehittämisen, talouslehti Wall Street Journal kertoo. Hankkeen koodinimi on Meltemi.

.