Taloussanomat

Päivitys teki Linksys-reitittimestä vakoilijan – käyttäjät raivostuivat

Kuva: Gianluca Colla/Bloomberg News

5.7.2012 13:48 Amerikkalaisyhtiö Ciscon pyrkimys seurata asiakkaidensa internet-käyttöä on saanut orwellilaisia piirteitä – ja käyttäjät raivostumaan täydellisesti.

Reititinvalmistaja Cisco Systems on raivostuttanut Linksys-reitittimien käyttäjät automaattisella päivityksellä, jonka avulla yhtiö voi muun muassa valvoa käyttäjien nettiselailua, ExtremeTech kirjoittaa.

Kun Linksys E2700-, E3500- ja E4500-reitittimien omistajat yrittivät viime viikolla kirjautua laitteilleen, heitä pyydettiin rekisteröitymään Cisco Connect Cloud -pilvipalveluun päästäkseen laitteilleen.

Ciscon mukaan uusi palvelu antaa käyttäjille mahdollisuuden kirjautua laitteelleen "milloin vain, missä vain" ja "rikastuttaa käyttäjien linkittynyttä elämäntapaa".

Käyttäjiä ei varoitettu päivityksestä ennalta, ja päivityksen yhteydessä Cisco päivitti myös käyttäjäehtojaan. Kesäkuun 27. päivä päivitetyissä uusissa käyttäjäehdoissaan yhtiö ilmoittaa muun muassa, että se voi seurata, mihin tarkoituksiin ja kuinka paljon käyttäjät käyttävät reitittimiä ja käydä läpi heidän internet-sivuhistoriaansa.

Lisäksi yhtiö ilmoittaa, että se saattaa vastedeskin päivittää laitteita automaattisesti ilman ennakkoilmoitusta ja sanoo, että se voi yksipuolisesti sulkea reitittimen, jos se havaitsee sitä käytetyn "säädyttömiin, pornografisiin tai loukkaaviin tarkoituksiin" tai esimerkiksi tekijänoikeuksia rikkovalla tavalla.

– Yhtiön tekemiin toimiin voi sisältyä, ilman rajoitusta, lopettaa palvelun tarjoaminen käyttäjälle välittömästi ilman ennakkoilmoitusta ja ilman minkäänlaista takaisinmaksua tai kompensaatiota, Cisco kirjoittaa ExtremeTechin mukaan.

Käyttäjille päivitykset eivät tarjoa juuri mitään hyötyjä. Heidän täytyy vastedes kirjautua jälleen yhteen uuteen palveluun, ja yhtiö voi valvoa heidän internet-käyttöään rajattomasti ja estää heiltä reitittimen pois kytkemällä myös pääsyn omille laitteilleen.

Käyttäjät räjähtivät
raivoon

Cisco ehti jo perääntyä päivityksissään ja tarjoaa käyttäjille nyt myös paluuta vanhaan ohjelmistoversioon, mutta julkinen mielipide on kääntynyt jo vakaasti yhtiötä vastaan. Yhtiön Facebook-sivun seinällä useat Ciscon asiakkaat ilmaisevat raivoaan yhtiötä kohtaan.

– [Olette] joukko idiootteja, yksi käyttäjä kirjoittaa.

– Hyvä yritys tämä teidän isoveli-huijaus. Miksi tarvitsisin pilvipalvelua reitittimeeni? Toivon, että tunnette käyttäjien vastaiskun nahoissanne, toinen sanoo.

– En enää ikinä osta yhtään kirottua tuotetta roskayhtiöltänne! Päivititte EA4500-reitittimeni automaattisesti ja nyt en edes voi palata takaisin vanhoihin asetuksiini. Toivon, että te surkeat äpärät menette konkurssiin, sillä en enää ikinä käytä penniäkään Ciscon surkeisiin isoveli-tuotteisiin, kolmas raivoaa.

– Menetitte jälleen yhden pitkäaikaisen asiakkaanne, te tietämättömät ääliöt. Ette voi toimia omien asiakkaidenne poliisina ja odottaa heidän säilyvän lojaaleina teille, yksi käyttäjä kirjoittaa.

– Te koirat. Kuka ikinä keksikin tämän orwellilaisen hevonp***an sietäisi saada potkut. Pidämme huolen, että internet pysyy omassa hallinnassamme, ei teidän. Menkää vakoilemaan jonkun toisen elämää, eräs asiakas kirjoittaa.

Lue myösExtremeTechin uutinen aiheesta
Lue myösCiscon Facebook-sivu
Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (66)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
No vaikka *nusmaailma on tietoturvan irvikuva, niin vaihtoehtoisiakin softia on ja monet ostavatkin tuotteen juuri hyvän tuen takia esim. DD WRT
Anonyymi: mistä näitä katiskoj 5.7.2012 13:59

Anonyymi
Näin siis linux-softalla pyörivässä reitittimessä, ja en todellakaan ole myöhemminkään tästä erimieltä vaikka se linux hörhö kohta yrittää sen niinpäin kääntää. xD
Anonyymi: lin-sys 5.7.2012 14:05

Anonyymi
Kesäkuun 27. päivä päivitetyissä uusissa käyttäjäehdoissaan yhtiö ilmoittaa ...(cut cut)... käydä läpi heidän internet-sivuhistoriaansa.


Nyt on kyllä niin tuote- kuin markkinointipäällikötkin onnistuneet kämmäämään perinpohjaisesti. Heidän ei olisi tarvinnut kuin kysyä omalta lakiosastoltaan, ja olisivat saaneet välittömästi tähän kommentin: "Hell no!". PR-osastokin varmasti kiittelee normaalien prosessien ohittamista näin isossa muutoksessa.

Sitä ihmettelen, ettei yhdelläkään engineering- tai IT-puolen päälliköllä ole ollut munaa asettua tätä vastaan jo suunnitteluvaiheessa. Kyllä Cisconkin kokoisessa jättiorganisaatiossakin löytyy täyspäisiä ihmisiä, pakko löytyä!
Anonyymi: Epätrolli 5.7.2012 14:14

Anonyymi
Miten reitittimen softa voidaan päivittää automaattisesti? Miten kukaan ostaa ja littää omaan verkkoonsa laitetta, johon valmistaja pääsee kiinni omin lupinensa? Täh?
Anonyymi: Tee 5.7.2012 14:26

Anonyymi
Tekevälle sattuu. Kävikö Ciscolle tässä suuressa uudistuksessa niin kuin Nokialle - tapetaan yhtiö itse kun kukaan muu ei ole siihen pystynyt. Huolestuttavaan suuntaan on yrityskultturi maailmalla muuttunut kun kaikki toimii saman kaavan mukaan ja samoja virheitä toistamalla.
Anonyymi: virtuaalikätyri 5.7.2012 14:39

Anonyymi
Miten reitittimen softa voidaan päivittää automaattisesti? Miten kukaan ostaa ja littää omaan verkkoonsa laitetta, johon valmistaja pääsee kiinni omin lupinensa? Täh?


Jospa se reitin ottaakin yhteyden valmistajaan ja päivittää itse itsensä. Eikös se näin päin olisi helpompi toteuuttaa.
Anonyymi: Nimetön 5.7.2012 14:41

Anonyymi
Käsittämättömän amatöörimäistä räpellystä tietoliikennealan veteraanilta. Ei ole tainnut siinäkään firmassa ulkoistukset ym. tehokkuudenkehitystoimet mennä ihan putkeen.
Anonyymi: Nimetön 5.7.2012 14:42

Anonyymi
Kaikkien, joilla on Cisco reitittimet, niin firmojen kuin yksityisten, kannattaa polkaista laitteiden päälle ja viedä kierrätyskeskukseen.
Anonyymi: Tsemppari 5.7.2012 14:48

Anonyymi
Jos reitittimissä käytettäisiin ubuntua, tätäkään ongelmaa ei olisi.
Anonyymi: Ubuntu toimii. 5.7.2012 14:50

Anonyymi
Miten reitittimen softa voidaan päivittää automaattisesti? Miten kukaan ostaa ja littää omaan verkkoonsa laitetta, johon valmistaja pääsee kiinni omin lupinensa? Täh?

Jospa se reitin ottaakin yhteyden valmistajaan ja päivittää itse itsensä. Eikös se näin päin olisi helpompi toteuuttaa.


Vaihtoehtoisesti sen voi toteuttaa Stuxnet'n kaltaisella ohjelmalla joka etsii kaikki Ciscon reitittimet. Tervetuloa 2000 -luvulle.
Anonyymi: virtuaalikätyri 5.7.2012 14:53
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Siruvalmistaja haastoi Applen patenttirikkomuksista

26.09.2011 Taiwanilainen siruvalmistaja Via on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomuksista. Kyseessä voi olla puhelinvalmistaja HTC:n isku Applea vastaan, sillä Vian toimitusjohtaja on naimisissa HTC:n hallituksen puheenjohtajan kanssa.


2013

Kolme vuotta sitten

Patenttisodat valtaavat Euroopan? It-jätit huolissaan

26.09.2013 Teknologiajätit pelkäävät, että Eurooppa muuttuu patenttikiistojen sotatantereeksi samaan tapaan kuin Yhdysvallat. Lobbausta vai aito huoli.

.