Taloussanomat

Yle: Suomen ulkoministeriötä vakoili venäläisryhmä

Kuva: Benjamin Suomela

13.1.2016 15:06 Verkkovakoiluryhmä on iskenyt tietoturvayritys Kasperskyn mukaan satoihin kohteisiin lähes 50 maassa.

Ylen tietojen mukaan Suomen ulkoministeriössä vuonna 2013 paljastuneen verkkovakoilun toteutti venäläinen verkkovakoiluryhmä Turla.

Yle kertoo saaneensa asiaan vahvistuksen lähteistään Suomessa ja ulkomailla. Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano toteaa Ylelle, että hyökkäys oli osa laajaa hyökkäysten sarjaa, jossa tekijät iskivät lukuisiin valtiollisiin kohteisiin.

Venäläinen tietoturvayritys Kaspersky arvioi Ylelle, että Turla on iskenyt yhteensä satoihin kohteisiin lähes 50 maassa. Se on toiminut yli kymmenen vuotta valtiollisen rahoituksen turvin. Kaspersky on tehnyt keskeisimmät paljastukset Turlan toiminnasta.

Varastettuja tietoja on ohjattu kulkemaan tietoliikennesatelliittien kautta. Näin jäljet on häivytetty. Ylen mukaan Suomen ulkoministeriöön tehdyssä iskussa ryhmä käytti väärennettyjä sähköposteja sekä nettisivujen koodiin piilotettuja haittaohjelmia.

Ulkoministeriöön kohdistuneesta verkkovakoilusta kertoi vuonna 2013 ensimmäisenä MTV3.

Jutun kirjoitti: Taloussanomat

Taloussanomat

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (4)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Onneksi on Jolla joka on venäläisten ja kiinalaisten määräysvallassa (hallituksen enemmistö) ja vastustaa tätä länsivaltojen vakoilua ja hapatusta.
Anonyymi: Marx_elää 13.1.2016 15:10

Anonyymi
Mikä motivoi Talsan toimitusta poistamaan venäläistä vakoilua käsitteleviä täysin asiallisia kommentteja?
Anonyymi: Outoa 13.1.2016 18:00

Rekisteröitynyt käyttäjä
Mikä motivoi Talsan toimitusta poistamaan venäläistä vakoilua käsitteleviä täysin asiallisia kommentteja?
Onneksi vakoilutapausta käsiteltiin hyvin tämäniltaisessa A-studiossa eli löytyy Areenasta.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Katastrofolos 13.1.2016 21:51

Anonyymi
Jutussa viitattu Ylen selostus kertoo:
- Yle on saanut asiaan vahvistuksen lähteistään Suomessa ja ulkomailla.
- Ryhmä on ohjannut varastamiaan tietoja kulkemaan tietoliikennesatelliittien kautta ja häivyttänyt näin jälkensä
- Venäläinen tietoturvayritys Kaspersky arvioi Ylelle, että ....

Yle ei siis kerro mistä lähteistä se on saanut esittämilleen väitteille vahvistuksen. Miksi ei kerro? Väite, että tietoliikennesatelliitit häivyttäisivät jäljet on käsittämätön koska sehän tarkoittaisi, että yleensäkin langattomat yhteydet häivyttäisivät jäljet. Viittaukset Kasperskyn arvioihin voi tarkistaa esimerkiksi Helsingin Sanomien artikkeleista, joissa todetaan mm seuraavaa:

- "Voimme sanoa varmasti, että jotkut luultavasti ...."!
- "Me oletamme, että Turlan verkkovakoilun rahoituslähteenä voi olla valtio.”

Kasperskyn esittämät keskeiset todisteet ovat siis "luultavasti" ja "oletamme" jne. Kaspersky yrittää siis epätoivoisesti selitellä lausumiaan, joille ei ole esitetty ensimmäistäkään luotettavaa todistetta.
Kyseessä näyttäisi siis olevan Putinin hallinnon yritys johtaa ihmisiä harhaan valheellisilla tiedoilla, joiden levittäjäksi on määrätty Kaspersky. Venäläisenä yrityksenä Kasperskylla ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää noudattaa saamaansa käskyä kuitenkin siten, ettei menetä kasvojaan ulkomaiden silmissä.
Anonyymi: Cyberpunk 15.1.2016 19:46
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Valtio valmistelee tuntuvaa muutosta laajakaistatukeen

01.10.2013 Teleoperaattorit ovat saamassa oikeuden kymmenen kertaa aiempaa suurempiin tukiin ilman pelkoa takaisinperinnästä, Turun Sanomat kertoo.

.