Taloussanomat

Yle: Saksa vakoili tietoliikennettä Suomessa

Kuva: © Stringer . / Reuters

18.1.2016 12:49 Tiedot perustuvat Saksan tiedustelupalvelun salaiseen listaukseen.

Ylen uutisen mukaan Saksa on salakuunnellut Suomen kautta kulkeneita puhelin- ja tietoliikennelinjoja. Asia selviää Saksan tiedustelupalvelun kymmenen vuoden takaisesta listasta.

Yle kertoo, että Saksan tiedustelupalvelun seurannassa on ollut ainakin kuusi linjaa: Helsinki–Pariisi, Bryssel–Helsinki, Helsinki–Shanghai, Budapest–Helsinki, Helsinki–Luxemburg ja Helsinki–Reims. On epäselvää, ovatko kyseiset linjat sisältäneet sekä puheluita että nettiliikennettä.

Väitetyllä Saksan tiedustelupalvelun seurantalistalla on yhteensä 256 ulkomaanlinjaa yhteensä 31 Euroopan maasta. Lista oli vuodettu itävaltalaiselle parlamentaarikolle Peter Pilzille, joka julkisti siitä ensimmäisiä osia viime vuonna. Pilzin mukaan lista on arviolta vuodelta 2005, ja se on peräisin saksalaisten ja amerikkalaisten yhteisestä vakoiluoperaatiosta Eikonalista.

Operaatio Eikonal kesti vuodesta 2004 vuoteen 2008. Siinä kerättiin aluksi puhelutietoja ja myöhemmin verkkodataa.

Ylen mukaan koko Saksan tiedustelupalvelun seurantalista tuli julki viime lokakuussa Sloveniassa tutkivan journalismin Epilog-ohjelmassa. Samalla paljastui tiettävästi ensimmäistä kertaa suomalaisten urkintaa koskevia yksityiskohtia.

Suojelupoliisi ei Ylen uutisen mukaan ollut tietoinen Saksan tiedustelupalvelun listasta, mutta ei pidä väitteitä yllättävinä.

– Tiedämme, että Suomeen kohdistuu tiedustelua ja on kohdistunut myös näiden tapahtumien ajankohtana. On täysin mahdollista ja todennäköistäkin, että myös Suomen kautta kulkevia ulkomaanlinjoja jossakin ulkomailla seurataan, sanoo Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Ylelle.

Supon mukaan Ylen esittämästä materiaalista ei voida päätellä, kohdistuiko tiedustelu Suomeen.

Jutun kirjoitti: Taloussanomat

Taloussanomat

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
" ... ja se on peräisin saksalaisten ja amerikkalaisten yhteisestä vakoiluoperaatiosta Eikonalista." - Ai jai, siinä se EU:n yhtenäisyys taas nähdään ...

J-P Laine
Anonyymi: What_A_Shame 18.1.2016 13:55

Rekisteröitynyt käyttäjä
Asian voi tulkita niinkin, että Saksa seurasi täällä Venäjää Suomen puolesta. En ihmettelisi, jos Supo olisi saanut saksalaisilta arvokasta tietoa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Katastrofolos 18.1.2016 14:35

Anonyymi
Ilmankos Saksan hallitus ei närkästynyt USA:n siihen kohdistamasta massavakoilusta. Saksalaisia ja USAa tuskin on kiinnostanut perussuomalaiset, sen sijaan varmaan teollisuusvakoilu ja suomalaisten huippupoliitikkojen pitäminen kurissa. Miksi tuo olisi loppunut vuonna 2008, jos kerran se hyväksyttiin tuohon asti? Eiköhän se jatkunut toisen nimisenä operaationa, sillä laitteethan olivat paikallaan jo valmiiksi asennettu keskuksiin. Saamme tietää siitä sitten kun se loppuu.
Anonyymi: Jesse 18.1.2016 14:47

Anonyymi
"Ilmankos Saksan hallitus ei närkästynyt USA:n siihen kohdistamasta massavakoilusta."

Kyllähän Saksan hallitus älähti siitä USA:lle hyvin näyttävästi, tiedä sitten oliko se pelkkää poliittista näytelmää. Merkel myös näytti pahoittavan mielensä, kun paljastui että NSA oli kuunnellut hänen kännykkäänsä.
Anonyymi: Kansalainen2 18.1.2016 16:41

Anonyymi
Kyllä se vain on niin, että kaikki - ihan kaikki - liikenne pitää saada vahvan salauksen taakse suojaan. Oli se sitten naamakirjan päivityksiä tai ihan oikeaa viestintää niin data pitää suojata. Koko ketju pitää olla suojattu eli ei voi luottaa millään tavalla datan siirtoon servereiden välillä.
Anonyymi: KaikkiSuojattava 18.1.2016 17:18

Anonyymi
Kyllä se vain on niin, että kaikki - ihan kaikki - liikenne pitää saada vahvan salauksen taakse suojaan.


Salauksia ei ole, koska NSA:lle on tehty takaportit kaikkeen. Matkapuhelimella voi tilata ministerille virka-auton ja kansanedustajalle taksin. Lisäksi puhelimella voi pelata pelejä.

Salaisuudet on keskusteltava kasvokkain, puhelimet aulaan vahtimestarille jätettyinä.

Yrityksien on jätettävä sähköpostin ja faksin käyttö, ja siirryttävä takaisin käsin kirjoitettuun liikekirjeenvaihtoon. Se tietenkin hidastaa kaikkea.

Toisaalta lisääntynyt harkinta-aika yritysten päätöksenteossa saattaakin olla hyvästä, kun ajattelee viimevuosina tehtailtuja talouskuplia.
Anonyymi: Nikke 19.1.2016 2:46

Anonyymi
Kyllä löytyy vielä salauksia, joita NSA ei pysty nopeasti purkamaan. Mutta, kaikkien pitää käyttää salauksia, jolloin massa kasvaa liian suureksi että sitä voisi järjellisellä ajalla purkaa sekä selvittää keneltä dataa tulee.

Silti, kaikkein tärkeimmissä asioissa ei voi käyttää sähköisiä ratkaisuja kommunikointiin. Liian monta reikää, liian monessa paikassa.
Anonyymi: KaikkiSuojattava 19.1.2016 9:39
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

F-Secure suojaa Facebookin vaaroilta

28.09.2011 F-Secure on julkaissut ilmaisen Sharesafe-sovelluksen, jolla voi tarkastaa Facebookissa jakamiensa linkkien turvallisuuden.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.