Taloussanomat

Iskikö kiristäjävirus? Näin voit yrittää pelastaa tietosi

Kuva: Ville Hildén

27.1.2016 19:12 TeslaCrack ja TeslaDecoder osaavat avata TeslaCryptin vanhemman version kaappaamia tiedostoja.

Suomessakin tavatun TeslaCrypt-kiristäjähaitakkeen salakirjoittamia tiedostoja voi yrittää avata kahdella apuohjelmalla, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus.

TeslaCrack- ja TeslaDecoder-nimiset apuohjelmat pyrkivät hyödyntämään haittaohjelmassa olevaa haavoittuvuutta, joka liittyy salausavainten varastoimiseen. Edellinen on komentoriviltä käytettävä Python-sovellus.

Ohjelmat toimivat TeslaCryptin vanhempien versioiden salakirjoittamien tiedostojen kohdalla. Nämä tuntee kryptattujen tiedostojen tiedostopäätteistä, jotka ovat .ECC, .EZZ, .EXX, .XYZ, .ZZZ, .AAA, .ABC, .CCC tai .VVV.

TeslaCryptin uudemman version luomia .TTT-, .XXX- ja .MICRO-tiedostoja ei saa ohjelmilla auki.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan ensisijainen tiedostojen palauttamisen keino tulisi olla varmuuskopioiden hyödyntäminen. Tämän lisäksi kiristystapauksista tulisi ilmoittaa Kyberturvallisuuskeskukselle.

Kiristysohjelman pyytämiä lunnaita ei tulisi maksaa, koska se kannustaa ylläpitämään kiristysohjelmateollisuutta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (8)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eräs tapa on virta pois. Ei tallennu koneelle.
Anonyymi: DDRSuomi 28.1.2016 3:27

Anonyymi
"Siionistit" voi j-lauta. Mistä tämä pelleporukka oikein kaivaa nämä haihatuksensa?


Ehkä heillä on tiedossaan jotain mitä me emme tiedä. En siksi ota kantaa puolesta enkä vastaan.

Mutta joku pohjimmainen syy siihen on oltava miksi tuo porukka aiheuttaa kiukkua ja vainoamista läpi vuosisatojen, sijainnista riippumatta.
Anonyymi: asdasdasd 28.1.2016 7:36

Anonyymi
On sen verran hyvin tietokoneen käytön alkeet hanskassa, ettei tarvitse sekoilla tieskan kanssa niin että se kaapattaisiin = ) Noita onnettomia sekoilijoita tuntuu riittävän.
Anonyymi: Helena 28.1.2016 11:17

Anonyymi
Jos ihmiset älyäisivät asentaa seilaimeensa edes Adblockin, niin he välttyisivät hirveältä määrältä ongelmia tieskansa kanssa. Mutta eipä tolloilta voi edes tuollaista odottaa.
Anonyymi: Helena 28.1.2016 11:20

Anonyymi
Kas se sionistiviesti onkin jo sensuroitu
Anonyymi: yllätys 28.1.2016 13:42

Anonyymi
Mitä siinä viestissä sitten oikein luki?
Anonyymi: Mielenkiinnosta 28.1.2016 14:03

Anonyymi
Muutama "poliisivirus" tullut vastaan eri versioina ja olen saanut poistettua ne kaikki. Hyttyssarjaa verrattuna nykyisiin sotkijaviruksiin.
Anonyymi: KåneHuane 29.1.2016 15:34

Anonyymi
Jos ihmiset älyäisivät asentaa seilaimeensa edes Adblockin, niin he välttyisivät hirveältä määrältä ongelmia tieskansa kanssa. Mutta eipä tolloilta voi edes tuollaista odottaa.


Niin, sehän toki auttaa, että kerrot jonkun olevan tollo? Sen sijaan, että kertoisit, mistä luotettavasta lähteestä adblockin voi saada. Tieto ei ainakaan vähene, vaikka sitä jakaisi useammalle.
Anonyymi: äläihmeessäneuvo 5.2.2016 17:54
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Romania shokissa Nokian lähdöstä

29.09.2011 Nokian tehtaan sulkeutuminen johtuu kunnollisen ilmasillan puuttumisesta, romanialainen senaattori uskoo.

.