Taloussanomat

Estää ottamasta konnia kiinni – kaikkien aikojen tietoturvamoka?

Kuva: © Jim Urquhart / Reuters

29.1.2016 10:43 Laaja kansainvälinen tietoturvasopimus, jonka piti tehdä maailmasta turvallisempi, on johtamassa täsmälleen vastakkaiseen lopputulokseen, Cnet kirjoittaa.

Yhdysvalloissa on noussut häly vuoden 2013 muutoksista niin kutsuttuun Wasseraarin järjestelyyn, jonka tarkoitus on rajoittaa tiettyjen teknologioiden siirtoa rajojen ylitse.

Uusimpana mukaan tulivat ohjelmistot ja välineet, joita voidaan käyttää tiedusteluun. Tavoitteena on estää virusten ja vakoiluohjelmien leviämistä valtioiden välillä vaatimalla yrityksiltä lisenssiä sellaisten ohjelmistojen hankkimiseksi rajojen takaa.

Poliitikot Washingtonissa ovat kuitenkin heränneet ongelmaan, Cnet kertoo. Wassenaarin järjestely estää tietoturvatutkijoita tekemästä työtään. Tutkijoiden mukaan informaation jakaminen rajojen yli on muuttumassa ratkaisevasti vaikeammaksi, mikä saattaa tukehduttaa taistelun kyberrikollisia vastaan.

Lisenssien anominen tietoturvatyön jatkamiseksi uhkaa puuroutua vakavasti, kun hallitus voi hukkua anomusten ryöppyyn. Yhden anomuksen käsittelyyn kuluu jo nyt keskimäärin yli 21 päivää, mikä on pitkä aika esimerkiksi nopeasti verkossa liikkuvan rikollisen jäljittämiseksi.

Koko sopimus roskiin?

Kiista ei ole uusi, ja muun muassa Google on ollut järjestelyn vankka vastustaja. Mutta Cnetin mukaan tilanteen korjaaminen ei ehkä ole niin yksinkertaista kuin aiemmin oletettiin.

Esimerkiksi The Verge kirjoitti vielä viime kesänä, että sääntöihin on odotettavissa merkittäviä muutoksia Yhdysvalloissa ongelmien vuoksi. Mutta Cnetin mukaan koko kansainvälinen sopimus pitää neuvotella uusiksi, sillä osa maista on jo sisällyttänyt vuoden 2013 muutokset omaan lainsäädäntöönsä.

Wassenaarin järjestely ei itsessään ole laillisesti sitova, mutta se edellyttää osallistujia tekemään muutoksia omiin lakeihinsa. Järjestelyn piirissä on 41 maata Suomi mukaan lukien.

Yhdysvaltain kongressin jäsenet edellyttävät hallitukselta toimia, mutta osa tiedostaa, kuinka vaikea tilanne on.

– Tätä ei ehkä voi korjata neuvottelematta sopimusta uusiksi, edustaja Jim Langevin sanoi Cnetin mukaan.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (4)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Aivan sama tilanne kuin Suomessakin. Nekin kansanedustajat, joilla on todellista valtaa, ovat liian ylpeitä tunnustaakseen, että eivät tiedä kaikkea. Loput taas seuraavat puolueorjina perässä, edes tietämättä mistä asioissa on kysymys. Tästä seuraa, että valta siirtyy sille taholle, joka huutaa isoimmalla äänellä (rahalla). Kun joskus voisi kuunnella niitä tahoja, jotka oikeasti painivat asioiden kanssa päivittäin.
Anonyymi: ukkoukko 29.1.2016 11:40

Anonyymi
Ymmärtäkää nyt hyvät ihmiset, ettei valta ole koskaan ollut politikoilla. Valta on pysyvillä pesteillä olevilla virkamiehillä ja heitä ohjaavilla raharikkailla.

Onko mikään muuttunut vaikka poliittinen valta on vaihtunut puolueelta toiselle. Oppositiossa pidetään kovaa ääntä ja luvataan äänestäjille mitä vaan, mutta tahti muuttuu kun päästään valtaan.
Anonyymi: KukaValtaaKäyttää 29.1.2016 14:27

Anonyymi
Ymmärtäkää nyt hyvät ihmiset, ettei valta ole koskaan ollut politikoilla. Valta on pysyvillä pesteillä olevilla virkamiehillä ja heitä ohjaavilla raharikkailla.

Onko mikään muuttunut vaikka poliittinen valta on vaihtunut puolueelta toiselle. Oppositiossa pidetään kovaa ääntä ja luvataan äänestäjille mitä vaan, mutta tahti muuttuu kun päästään valtaan.


Olet aivan oikeassa. Itse ajattelin kirjoittaa aiheesta blogia lähiaikoina. Enemmänkin aiheesta "Äänestäminen on turhaa".
Anonyymi: Blogisti 30.1.2016 19:33

Anonyymi
Venäläiset verkkorikolliset käyttävät kaikki tietoturvamokat hyödykseen ja rahaa on takana
Anonyymi: jykkkis89 30.1.2016 23:13
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Aikakapseli kaivettiin ylös – sisällä Steve Jobsin hiiri

25.09.2013 1980-luvulla Aspeniin haudattu "aikakapseli" sisältää muun muassa Steve Jobsin kuuluisan hiiren. Kapselin luultiin jo kadonneen iäksi.

.