Taloussanomat

Verkkopalvelut löysässä hirressä: EU:n tietosuojavaltuutetut haluavat PrivacyShieldistä mustaa valkoisella

Muun muassa Facebookin kannalta tärkeässä EU-US Privacy Shield -sopimuksessa on vielä paljon epäselvää.
Kuva: © Dado Ruvic / Reuters

4.2.2016 06:11 EU:n tietosuoja-asiamiehet eivät ole vielä nähneet EU:n ja Yhdysvaltojen välistä uutta sopimusta, jonka pitäisi estää amerikkalaisten suorittama massavakoilu.

EU:n tietosuojavaltuutetut haluavat nähdä sopimustekstin ennen kuin ottavat kantaa Yhdysvaltojen ja EU:n solmimaan EU-US Privacy Shield -sopimukseen. Uuden sopimuksen pitäisi korvata entinen Safe Harbour -sopimus. Päätöksestä kertoi lehdistötilaisuudessa tietosuoja-asiamies Isabelle Falque-Pierrotin, joka on puheenjohtajana EU-kansalaisten tietojen yksityisyydensuojaa käsittelevän tietosuoja-asiamiesten työryhmässä.

Sopimukset koskevat Euroopan kansalaisten suojaa Yhdysvaltojen tiedustelujärjestöjen massavakoilulta. EU-tuomioistuin päätti viime lokakuussa, että 15-vuotias Safe Harbour -sopimus oli mitätön Yhdysvaltojen vakoilun vuoksi, eivätkä esimerkiksi Facebookin ja Googlen tapaiset palvelut saisi enää siirtää eurooppalaisten käyttäjien tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimilleen.

Euroopan tietosuoja-asiamiehet eivät ole olleet mukana EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä neuvotteluissa. Falque-Pierrotinin mukaan tietosuoja-asiamiehet ovat saaneet sopimuksesta tietoja tiedotteista sekä tapaamisesta EU:n oikeuskomissaari V?ra Jourován kanssa, joka oli neuvottelemassa sopimusta.

Tietosuoja-asiamiehet odottavat saavansa komissiolta lopullisen sopimustekstin helmikuun loppuun mennessä, eli kolmen viikon kuluessa. Tämän jälkeen sopimustekstin vaikutus aiotaan käydä läpi ja järjestää asiasta uusi kokous mahdollisesti maaliskuun aikana.

Paljon avoimia kysymyksiä

Falque-Pierrotinin mukaan epäselviä asioita on yhä useita. Yhdysvallat on luvannut esimerkiksi kirjallisia vakuutuksia massavakoilun lopettamisesta, mutta niiden laillisesta pätevyydestä ei ole tarkkaa tietoa, sillä Yhdysvallat ei ilmeisesti ole muuttamassa vakoilun sallivia lakejaan.

Yhdysvallat lupasi myös nimittää oikeusasiamiehen käsittelemään EU:n kansalaisten valituksia ja kyselyjä heidän tietojensa käsittelystä. Falque-Pierrotinin mukaan oikeusasiamiehen nimittäminen oli hyvä merkki, mutta tämän todellisista valtuuksista puuttua epäkohtiin ei ole selvyyttä.

Kansalaisjärjestöjen ja yksityisyysaktivistien mukaan uusi PrivacyShield-sopimus on todennäköisesti vain viivytystaktiikkaa.

EU:n tietosuoja-asiamiehet asettivat viime lokakuun tammikuun lopun EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluiden määräajaksi. Digitaalisia oikeuksia puolustavan EDRi-järjestön mukaan neuvottelijoiden oli julkaistava jotain määräajan mentyä jo umpeen tai tietosuojavaltuutetut olisivat todella ryhtyneet toimiin lopettaakseen Euroopan kansalaisten tietojen siirtämisen Yhdysvaltoihin.

Ratkaisu olisi todennäköisesti vaikuttanut tuhansiin yrityksiin Atlantin molemmin puolin. Suurelle yleisölle näkyvin seuraus olisi voinut olla Facebookin, Googlen sekä monien muiden yhdysvaltalaisten verkkopalveluiden käytön loppuminen.

Yritykset joutuvat siis odottamaan todennäköisesti ainakin pari kuukautta ennen kuin sopimuksen pätevyys ratkeaa suuntaan tai toiseen.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (16)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Safe harbour oli vain feikki ja ainoa peruste vakoilla Eurooppalaisia.
Nyt Privacy shield jatkaa feikki toimintaa.

Paljon parempi olisi saada palvelimet eurooppalaisten tietosuoja-asiantuntijoiden valvontaan Euroopassa.

Mutta se on ja pysyy vain unelmana.
Aina rahalla saa maksettua korruptoinuneet EU-viranomaiset toimimaan kuten yhdysvallat ja monikansalliset haluaa.
Anonyymi: Realismia-peliin 4.2.2016 7:18

Anonyymi
Teatteria illuusioilla.

Mitään tietosuojaa ja tietoturvallisuutta ei ole.

On vain pörssifirmojen myymää tietoturvallisuushumpuukia, joka antaa ymmärtämättömille ja huijattaville valheellisen tuevallisuudentunteen siitä, että jokin tietoturva muka saavutetaan hömppäsoftilla ja laiteratkaisuilla.

Höpö höpö.
Anonyymi: Humpuukia_suomalaisi 4.2.2016 7:23

Anonyymi
Ne jotka eivät halua että heidän tietoliikennettään tarkkaillaan, pedofiilit sun muut, voivat ihan vapaasti lopettaa Facebookin ja Googlen käytön. Me muut, joita tarkkailu ei haittaa, voimme käyttöä jatkaa. Ei tähän mitään EU:n virkamiesarmeijaa tarvita väliin päättämään, mitä ihmiset ja yritykset keskenään sopivat. Haluan päättää yksityisyydestäni itse, se ei EU:n elimille kuulu.


Ei tässä sinun yksityisyydestäsi ole kysymys, vaan meidän kaikkien.
Anonyymi: ciafuck 4.2.2016 7:29

Anonyymi
Ei tässä sinun yksityisyydestäsi ole kysymys, vaan meidän kaikkien.

Älä käytä Facebookia, jos se niin pelottaa. Siirry vaikka VKontakteen, siellähän se yksityisyys vasta onkin kunniassa.
Anonyymi: Lämäri 4.2.2016 7:40

Anonyymi
Vkontakte:ssa ei ehkä ole yksityisyydensuoja sen parempi kuin muissakaan, mutta tuskin siellä myydään tietojasi eteenpäin, ainakaan ilmoittamatta siitä.

Vaikka mistäs sitä tietää miten paljon Venäjälläkin matkitaan näitä lännen roistofirmoja!
Anonyymi: Kaikkikaupan 4.2.2016 8:09

Anonyymi
Vähän eurooppalaista isänmaallisuutta peliin! Jos amerikkalaiselle palvelulle on eurooppalainen vaihtoehto, käytä aina eurooppalaista. Siitä se lähtee. Vähitellen saadaan eurooppalaiset yritykset tekemään vastaavat palvelut.
Anonyymi: SuosiEurooppaa 4.2.2016 9:25

Anonyymi
Ne jotka eivät halua että heidän tietoliikennettään tarkkaillaan, pedofiilit sun muut, voivat ihan vapaasti lopettaa Facebookin ja Googlen käytön. Me muut, joita tarkkailu ei haittaa, voimme käyttöä jatkaa. Ei tähän mitään EU:n virkamiesarmeijaa tarvita väliin päättämään, mitä ihmiset ja yritykset keskenään sopivat. Haluan päättää yksityisyydestäni itse, se ei EU:n elimille kuulu.


Vai haluat päättää siitä ihan itse. Voi hellan lettas sentää petoviili! Luepa uutinen uudestaan. Koko soppa kun johtuu siitä, että sinä et saa päättää yksityisyydestäsi itse, koska amerikkalaiset viranomaiset keräävät sinulta lupaa kysymättä henkilötietoja ja seuraavat kaikkea tekemääsi internetissä.
Anonyymi: Pallo_hukassa 4.2.2016 10:19

Rekisteröitynyt käyttäjä
Luin itsekin eilen tuon WP29:n tiedonannon. Ja täytyy sanoa, että toimivat hienon ryhdikkäästi ja vieläpä poliittisen tahdikkaasti. Eivät millään tavalla mollanneet Privacy Shieldiä vaan edellyttivät kohteliaasti, että olisi syytä saada mustaa valkoisella, mistä nyt oikein on sovittu.

Mutta voi olla, että helmikuun aikaraja tulee nopeasti. Kun eihän noilla sopimusosapuolilla itselläänkään ole - todennäköisesti - kovin paljoa konkretiaa pöytään laitettavaksi vielä sen lisäksi, mitä julkisuudessa on jo ollut. Olen EDRin kanssa samalla linjalla, että sopimus oli jonkinlainen viime hetken pelastusyritys, etteivät kansalliset tietosuojaviranomaiset pääse aloittamaan toimenpiteitään.

Mielenkiintoista seurata, miten asia kehittyy. Jenkit on suurvalta eivätkä ole tottuneet pokkuroimaan. Riittävän lainsäädännön läpivienti heidän senaatissaan on haasteellista. Ja sitten vastassa tulee olemaan CJEU:n tiukka tulkinta EU:n peruskirjan mukaisesta yksityisyyden suojasta. Kuka jänistää ja mistä syystä ? Ja koska ? EU-komissiollahan housut ovat jo tutisseet pitkään...

Jos olisin jenkkifirma - pieni tai suuri - olisin kovaa vauhtia hakemassa eurooppalaista kumppania, joka pyörittäisi heidän palveluitaan täällä vanhalla mantereella. Ja jos olisin eurooppalainen yritys, niin vastaavasti kartoittaisin kiireisesti vaihtoehtoisia eurooppalaisia toimijoita - sen lisäksi toki, että painostaisin jenkkitoimittajia tuohon ensimmäiseen.
Rekisteröitynyt käyttäjä: yks_papparainen 4.2.2016 12:47

Anonyymi
´
Täyttä skeidaa.

Kuka tai paremminkin mikä on meidän neuvottelun vastapuoli? USA:lla ei ole olemassakaan lakia, joka takaisi yksilön yksityisyydensuojaa.

" ... there's no single national law that lays out privacy rights. "
www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2016/02/02/the-massive-new-privacy-deal-between-u-s-and-europe-explained/

Jenkkilästä yritysten edustajat, eli markkinoiden ajajat muka ''neuvottelemassa'' EU:n kanssa.
Anonyymi: fasisti_ON_kommari 4.2.2016 15:34

Anonyymi
MISSÄ POINTTI ?

Kertokaa yksikin hyvä syy miksi eurooppalaisten tietoja pitäisi antaa viedä EU:n ulkopuolelle?

Siis lainkuuliaisten kunnollisten kansalaisten.
Rikolliset ovat erikseen.
Anonyymi: ei-ole-tarvetta 4.2.2016 15:37
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Google rakentaa datakeskuksia Aasiaan

28.09.2011 Nettijätti Google rakentaa kolme konesalia Aasiaan. Ne maksavat 200 miljoonaa dollaria, Wall Street Journal kertoo.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.