Taloussanomat

Tuhansien agenttien nimet nettiin –"Tätä on mahdotonta hyväksyä"

Yhdysvaltain kongressirakennus Washington DC:ssä.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

9.2.2016 13:06 Yhdysvallat tappelee taas uuden tietovuodon kanssa. Motherboardin mukaan nettiin vuodettiin tuhansien hallituksen työntekijöiden tietoja.

Tuntematon tietomurtaja julkaisi internetissä noin 29 000 hengen tiedot sunnuntain ja maanantain aikana. Mukana on 20 000 FBI:n agenttia ja 9000 kotimaan turvallisuusministeriön virkailijaa.

Motherboard-lehti kävi läpi tietoja ja varmensi niiden aitouden soittamalla valittuihin FBI:n puhelinnumeroihin, joissa vastasi numeroon kytketty henkilö. Tietojen joukossa on nimen ja puhelinnumeron lisäksi työnkuvauksia ja sähköpostiosoitteita, joista monia ei ollut tarkoitettu julkisuuteen. Osa tiedoista saattaa olla vanhentuneita.

FBI ei kommentoinut asiaa lehdelle, mutta ministeriöstä kerrottiin, että luvatonta tunkeutumista tutkitaan. Ministeriön mukaan ei tosin ollut merkkejä, että arkaluontoista, henkilökohtaisesti tunnistettavaa tietoa olisi vuotanut.

Tietomurto näyttää päällisin puolin olevan jatkoa sarjalle murtoja, jotka ovat koskettaneet muun muassa tiedustelujohtaja James Clapperia ja CIA-johtaja John Brennania. Näistä murroista otti vastuun nimimerkki Cracka tai hänen johtamansa murtoryhmä.

Motherboardin mukaan ei ole kuitenkaan selvää, onko uusin vuoto saman henkilön tai ryhmän tekosia. Vuotaja väitti, ettei hän ole tekemisissä Crackan kanssa, mutta toisaalta hän käytti julkaistujen tietojen yhteydessä samaa hashtagia #FreePalestine, joka on tuttu Crackasin ryhmän toiminnasta.

Yksi asiantuntija on saanut Yhdysvaltain hallintoa koskevista tietovuodoista jo tarpeekseen etenkin, kun tuoreessa muistissa on vielä OPM-viraston mittava työntekijöiden tietojen menetys.

– Mitä on kukaan Yhdysvaltain hallinnossa oppinut? He eivät selvästikään toteuta tietoturvallisuuden perusteita. Sitä on vain mahdotonta hyväksyä, yli 20 vuotta US Special Operations Commandissa työskennellyt tietoturva-asiantuntija Michael Adams puuskahti Motherboardille. Suomennos on siistitty alkuperäisen kommentin voimakkaasta kirosanasta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (7)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Suomennos on siistitty alkuperäisen kommentin voimakkaasta kirosanasta."

Eli sensuroitu.
Anonyymi: Mikael_M 9.2.2016 13:21

Anonyymi
Tästä voi voimakkaan kirosanan arvata. Lisäksi mainittiin alkup artikkelissa että datadumppi alkoi sanoilla
Long Live Palestine, Long Live Gaza
Suomeksi: "Kauan eläköön Palestiina, kauan eläköön Gaza". Sieltä motherboardin jutusta nämä luin. Kun ei tähän digitodayhin oltu otettu koko uutista.

?What has anybody in the United States government learned?? Adams told Motherboard in a phone interview. ?They?re not doing information security fundamentals, obviously. It?s just f***ing unacceptable.?

Tyypillistä koodarille että käyttää kirosanoja haastattelussa...
Anonyymi: Ajykml0Ajä 9.2.2016 13:41

Anonyymi
Nämä organisaatiot sekä tavan poliisi (päälliköidensä käskyttämänä) toimivat kansalaisia vastaan nykyään.

Vastarinnan ja uuden ihmisyyden aika on koittamassa. Eliitti joutuu laskeutumaan kaikissa maissa kansalaisoikeuden eteen norsunluutorneistaan.
Anonyymi: ActionReaction 9.2.2016 13:41

Anonyymi
Neuvostomeininki taas päällä, Digitoday sensuroi jotakin ulkomaankielistä jota kuulee tuon tuosta joka tuutista eikä kukaan pidä minään. Edes lapset.
Anonyymi: korruptiorehottaa 9.2.2016 13:43

Anonyymi
Kyseiset organisaatiot kyylää säälimättä tavallisia ihmisiä ja varsinkin ulkomaalaisten vakoilulle ei ole mitään rajaa.

Joten on aika turha valittaa jos toiminnalle tulee vastareaktio.
Anonyymi: odotettavaa 9.2.2016 14:07

Anonyymi
Noiden samojen möhömaha-"agenttien" henkilötiedot saisi kaivettua wallmartin perhealennuskuponkien jäsenrekisteristä tai vielä helpommin voi bongata heitä kaduilta SWAT-, FBI-, CIA-lippiksissä ja mojave "täystumma" aurinkolaseilla.
Anonyymi: Mojavelasit 9.2.2016 14:45

Anonyymi
Omat takaportit pissineet kintuille?
Anonyymi: nsa_takaportittaa 22.2.2016 0:30
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

AL: VR:n lippujärjestelmää testattiin Intiassa

27.09.2011 Osia VR:n uudesta lipunmyyntijärjestelmästä on testattu Intiassa, Aamulehti kertoo. VR:n lipunmyynti on ollut pahoissa vaikeuksissa lähes kaksi viikkoa.


2013

Kolme vuotta sitten

Gmailin skannaaminen tuotti joukkokanteen Googlea vastaan

27.09.2013 Applen ja Samsungin välisen oikeusjutun tuomarina kuuluisaksi noussut Lucy Koh on hyväksynyt joukkokanteen Googlea vastaan. Kanteessa Googlea syytetään sähköpostien laittomasta telekuuntelusta.

.