Taloussanomat

Google taipumassa: Näin ihmisiä jätetään kohta hakutuloksista pois

11.2.2016 12:45 Google tekee yllättävän siirron pitkässä kiistassa koskien käyttäjien unohtamista hakutuloksista. Mutta riittääkö tämäkään Euroopan unionille?

Googlelta odotetaan myönnytystä kiistaan EU:n kansalaisten unohtamisesta hakukoneensa tuloksissa, kirjoittaa Search Engine Land. Se sanoo saaneensa tiedoilleen vahvistuksen suoraan Googlelta.

Vuoden 2014 kuuluisan oikeuspäätöksen jälkeen Google on unohtanut eli jättänyt näyttämättä hakutuloksissaan joitakin ihmisiä, kun he ovat sitä erikseen anoneet.

Käytäntö on ollut, että jos Google suostuu anomukseen, se ei esitä tiettyjä henkilön nimellä esiintyviä hakutuloksia eurooppalaisissa hakukoneissaan, mutta sama haku tehtynä vaikkapa Google.comissa tai Venäjän Googlessa tuottaa piilotetut tulokset.

Muutoksen jälkeen tilanne muuttuu yhdellä tavalla. Kun haun tekee samassa maassa, jossa pyyntö tulosten poistamiseksi on tehty, edes Googlen Euroopan-ulkopuoliset hakukoneet eivät näyttäisi näitä hakutuloksia. Kaikissa muissa maissa unohdukset voisi edelleen kiertää käyttämällä jotakin Googlen ei-eurooppalaista hakua.

Google on väitellyt asiasta paitsi Euroopan unionin kanssa, myös etenkin Ranskan tietosuojaviranomaisen kanssa, ja uhkana ovat olleet miljardisakot Googlelle, koska sen tapaa unohtaa ihmisiä on pidetty pahasti puutteellisena.

Nähtäväksi jää, onko Googlen väitetty muutos riittävä myönnytys Euroopan tietosuojaviranomaisille. Ranskan viranomainen kertoi Reutersille tutkivansa Googlen ehdotusta.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (4)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei ole riittävä muutos, ja tämä on tuotu hyvin selvästi esillekin, Google pelaa vain aikaa, kuten Microsoftkin aikoinaan. Vapaakauppasopimusneuvottelut ovat kriittisessä vaiheessa, ja Google yrittää vielä etsiä jotain pelastavaa oljenkortta niiden kautta.
Anonyymi: ukkoukko 11.2.2016 13:18

Anonyymi
Eli jos minulla on sama nimi jonkun kanssa, joka ehdottomasti haluaa nimensä hakutuloksiin, voin periä tältä sopivan korvauksen siitä hyvästä, että en estä nimen näkymistä Googlessa.
Anonyymi: Extortionbusiness 11.2.2016 13:52

Anonyymi
robots.txt vain verkkosaitille niin ei näy missään
Anonyymi: jepjepjep 11.2.2016 14:50

Anonyymi
robots.txt vain verkkosaitille niin ei näy missään

On vain kaino toivomus että hakukoneet noudattaa tämän tiedoston antamia ohjeita... mikään laki ei pakota rajaamaan hakujaan tämän ohjeen mukaan.

Raha ratkaisee!
Anonyymi: Kyyninen 12.2.2016 7:27
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tutkimusyhtiö: Kännykkämaksaminen lisääntyy rajusti

28.06.2011 Mobiilimaksajien määrä lisääntyy rajusti neljässä vuodessa, ennustaa tutkimusyhtiö Juniper.


2013

Kolme vuotta sitten

FBI sai helpon Wikileaks-vakoojan islantilaisnuoresta

28.06.2013 Wikileaksin vapaaehtoinen työntekijä, nuori islantilainen koulupoika tarjoutui vakoilemaan vuotosivusto Wikileaksia FBI:lle. Siggi ryhtyi puuhaan seikkailunhalusta, kertoo yhdysvaltalainen Wired-lehti.

.