Taloussanomat

Win10:n yksityisyysasetukset täysillä: Tietokone soitti kotiin 5500 kertaa yön aikana

11.2.2016 08:55 Windows 10:n telemetriatietojen keruusta tehtiin tarkkaa analyysia.

Windows 10:n tiedonkeruu on puhuttanut käyttöjärjestelmän julkaisusta asti. Oletusasetuksin järjestelmä kerää varsin runsaasti telemetriatietoa, eikä kaikkea tiedonkeruuta saa millään pois päältä.

Ärtymystä on herättänyt myös se, että pois päältä kytkettyjä tiedonkeruuominaisuuksia on palautettu päivitysten yhteydessä.

Nyt Hacker News kertoo yhteisöpalvelu Voatissa julkaistuista laajoista Windows 10:n telemetriamittausanalyyseista.

Mittaukset tehtiin käyttöjärjestelmäversioista laajimmat hallintaoikeudet antavalla Windows 10 Enterprise -virtuaalikoneella sekä liikennettä analysoivalla DD-WRT-reitittimellä. Käyttöjärjestelmän valikoista kytkettiin pois päältä kaikki tietojen lähettäminen Microsoftille.

Yön yli eli kahdeksan tunnin aikana käyttöjärjestelmä yritti ottaa yhteyttä 93 ip-osoitteeseen yhteensä yli 5500 kertaa. Yhteydenottoyrityksistä vajaat 4000 kohdistui 51:een Microsoftin omistamaan ip-osoitteeseen.

Kun seurantaa laajennettiin 30 tunnin jaksoon, ip-osoitteita kertyi yhteensä 113.

Kun käyttöjärjestelmä varustettiin DisableWinTracking-ohjelmalla, 30 aikajakso poiki 2758 yhteydenottoa 30 eri ip-osoitteeseen.

Suuri osa yhteydenotoista on järjestelmätoimintoja, kuten kellon synkronointia ja päivitysten tarkistamista. Yhteydenottojen perusteella ei voi suoraan päätellä mitään käyttäjän tietojen lähettämisestä.

Microsoft on kommentoinut tietoja kerättävän Windowsin käyttäjäkokemuksen parantamiseksi, eikä esimerkiksi henkilökohtaisia tietoja kerätä. Jokainen tietokone saa yksilöllisen id-tunnuksen, mutta Microsoftin mukaan se on anonyymi.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (59)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jokainen tietokone saa yksilöllisen id-tunnuksen, mutta Microsoftin mukaan se on anonyymi.

Uskokoon ken tahtoo
Anonyymi: mirve 11.2.2016 9:21

Anonyymi
satunnaisesti generoitu, mutta pysyvä uniikki id-tunnus on pseudonyymi, ei anonyymi.
Anonyymi: privacy 11.2.2016 9:31

Anonyymi
Minä käytän Windows 7 vuoteen 2020 asti, vaikka tarjolla olisi ilmainen Windows 10.
Anonyymi: SpySpy 11.2.2016 9:41

Anonyymi
Mikki$oftalla on diili NSA:n kanssa tiedonkeruusta.
Anonyymi: NSA_peikko 11.2.2016 9:45

Anonyymi
Kellon synkronointi ja päivitysten tarkistus onkin kauhean hurjaa vakoilua, saattaapi kone myös tarkistaa onko internet-yhteys toiminnassa koittamalla jonnekin microsoftin palvelimelle yhteyttä. Eipä siis todista yhtään mitään tällainen amatöörien "testi".
Anonyymi: microsoftylivoimaa 11.2.2016 10:31

Anonyymi
Minä käytän Windows 7 vuoteen 2020 asti, vaikka tarjolla olisi ilmainen Windows 10.


Windows-tarpeeseeni riittää XP ja sekin Virtuaalikoneena Linuxissa.
Anonyymi: K00H00 11.2.2016 10:36

Anonyymi
Voidaan hyvällä syyllä kysyä, mitä käyttäjäkokemuksen parantamista muka tapahtuu silloin, kun tällaiset uutiset saavat käyttäjässä aikaan reaktion "mitä v....a ne oikein keräävät omasta koneestani!". Pian ei kukaan ohjelmakehittäjäkään uskalla pitää konetta verkossa, jos pelkona alkaa olla, että ohjelmakoodi varastetaan salaa tällaisen toiminnan varjolla...
Anonyymi: smartguy 11.2.2016 10:36

Anonyymi
Apple touhunnut vastaavaa vuosikaudet eikä ios:n tahi os x:n käyttäjä tee mitään vehkeellään ilman että apple tietää siitä. Jännä että microsoftin kohdalla nostetaan aiheesta meteli mutta applelahkolaiset pitää omaa seurantaansa varmaan perinteisesti suurena innovaationa..
Anonyymi: hah16 11.2.2016 10:45

Anonyymi
Itse tulin myös siihen lopputulokseen, että käytän Win7 niin kauan kuin tuki päättyy. Tämän jälkeen se on sitten joko Linux tai Applen tuote. En vain enää jaksa tätä pelleilyä windowsin kanssa.
Anonyymi: tympääntynyt 11.2.2016 10:57

Anonyymi
Kellon synkronointi ja päivitysten tarkistus onkin kauhean hurjaa vakoilua, saattaapi kone myös tarkistaa onko internet-yhteys toiminnassa koittamalla jonnekin microsoftin palvelimelle yhteyttä. Eipä siis todista yhtään mitään tällainen amatöörien "testi".


Sehän on vain arvaus, että osa yhteydenotoista olisi käyttäjän kannalta hyödyllisiä. Varmuutta siitä ei ole.

Herää kuitenki kysymys, että tarvitaanko kellon synkronointiin ja päivitysten tarkistukseen enemmän kuin yksi yhteys päivässä?

Monta kertaa itse synkronoit oman rannekellosi tai jonkin muun kotisi kellon? 4000 kertaa vuorokaudessa? Tuskin.
Anonyymi: arvailua 11.2.2016 10:58
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Richard Branson haastaa Carlos Slimin Meksikossa

01.10.2013 Meksikon valtio on vihdoin onnistunut löysäämään maailman rikkaimman miehen otetta maan telemarkkinoista. Tämä on saanut ainakin yhden haastajan liikkeelle.

.