Taloussanomat

Uusia Android-vaaroja: Haittaohjelma hävittää puhelimestasi kaiken

Kuva: REUTERS/Umit Bektas

15.2.2016 19:49 Android-käyttäjien pitää varoa taas uusia haittaohjelmia, jotka pahimmillaan hävittävät puhelimesta kaikki tiedot.

Android-käyttöjärjestelmässä toimiva Mazar BOT saapuu tekstiviestinä, jota on lähetetty satunnaisiin matkapuhelinnumeroihin eri puolilla maailmaa. Haittaohjelmasta kirjoittaa The Hacker News ja ohjelman löytänyt Heimdal Security.

Kun uhri on klikannut tekstiviestissä annettua linkkiä, ohjelma saapuu ja hankkii puhelimessa pääkäyttäjän oikeudet, eli se "roottaa" laitteen. Sen jälkeen se pystyy tekemään melkein mitä vain, kuten lähettämään ja lukemaan tekstiviestejä, tekemään puheluja, saastuttamaan puhelimen Chrome-selaimen, vaihtamaan asetuksia ja myös tuhoamaan kaikki puhelimeen tallennetut tiedot.

Mazaria epäillään venäläiseksi, sillä se ei asennu puhelimiin, joissa kielenä on venäjä.

Virallinen kauppa ei aina ole vaihtoehto

Android-käyttäjiä uhkaa myös toinen haittaohjelma, joka hamuaa pääkäyttäjän oikeuksia puhelimesta. Trend Micron mukaan haittaohjelma leviää kolmansien osapuolten sovelluskaupoista, joissa se teeskentelee olevansa jokin suosittu sovellus.

Haittaohjelman merkille pantavin ominaisuus on juuri sen kyky hankkia itselleen täydet käyttöoikeudet, mutta se tyytyy nähtävästi "vain" lataamaan ja asentamaan muita sovelluksia puhelimeen ilman käyttäjän tietoa. Ladatut sovellukset esiintyvät ajoittain mainoksina, jotka maanittelevat asentamaan taas lisää sovelluksia.

Haittaohjelma leviää yli tuhannen sovelluksen kautta ja niitä on ladattu 169 maassa, Trend Micro kertoi.

Yleinen tietoturvaohje on, että sovelluksia tulisi ladata vain virallisista kaupoista, kuten Androidin tapauksessa Google Playsta. Mutta tässäkin ohjeessa on ongelmansa, sillä monet pitävät nykyään Googlea tietoturvariskinä. Pelkona on, että Google on yhdysvaltalaisena yhtiönä vakoiluvirasto NSA:n nuorassa. Tämän lisäksi myös Google Playssa on ajoittain ollut tarjolla haittaohjelmia.

Siksi niitä, jotka turvautuvat epävirallisiin kauppoihin, ei voi suoralta kädeltä syyttää huolimattomiksi tai valistumattomiksi.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (31)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Windows-ohjelmia on ladattu "epävirallisista" lähteistä vuosikymmeniä. Tämä on mahdollista vain sen vuoksi, että käytössä on virustorjuntaohjelma, joita kaivataan myös puhelimien käyttöjärjestelmiin. On todella outoa, ettei tässä asiassa ole vielä herätty, vaikka puhelimissa on paljon enemmän arkaluonteistä tietoa kuin tietokoneissa.


Tarkoitat kai, että Windowssissa on ollut haittaohjelmia jo vuosikymmeniä, eikä se ole enää mikään uutinen. Virustoruntaohjelmat takaavat jopa vähemmän turvaa kuin Apple/Play Store. Ainoastaan se mikä nyt on muuttunut on se, että ihmiset lataavat enemmän ohjelmia. Ennen ladattiin vain silloin tällöin ohjelma netistä, nyt on pieniä appseja ja pelejä joita teinit lataavat joka päivä huoletta.
Anonyymi: asjkdhjkshfdg 15.2.2016 20:54

Anonyymi
Hienoja rimpuloita nämä Androidit, reikiä täynnä ja paikkausta ei tule koskaan kaikkiin luureihin. Todella turvallisia ja luotettavia.
Anonyymi: androidylivoimaa 15.2.2016 20:54

Anonyymi
On todella outoa, ettei tässä asiassa ole vielä herätty, vaikka puhelimissa on paljon enemmän arkaluonteistä tietoa kuin tietokoneissa.
Täsmälleen, ainoastaan haittaohjelmien tekijät ovat hereillä ja siirtymässä Windowsista Androidiin. Ehkä tarvitaan massivinen murto verkkopankkeihin tai luottokorttitileille, ennen kuin kännykänkäyttäjät heräävät.
Anonyymi: Hällyyttäjä 15.2.2016 21:03

Anonyymi
Miksi käyttää androidia? Windows Phone on turvallinen, nopeampi ja helppokäyttöisempi. Ilmaiset maankohtaiset kartat ja offline-navigointi halvimmissakin malleissa. Ominaisuuksia, joista kalleimmissakin android-puhelimissa voi vain unelmoida.
Anonyymi: WindowsPhone 15.2.2016 21:46

Anonyymi
Pääpieru on Google, enkä ymmärrä miksi kenekän pitäisi sille ilmaiseksi antaa koko puhelimensa dataa?


Taidat vähän liiotella :D

Saatko itse jotain korvausta siitä, että oma datasi valuu mikkisoftalle :D
Anonyymi: ms_slaves 15.2.2016 21:53

Anonyymi
buahahahah, windowsin "aukot" on kuin pisdara valtameressä kun vertaa android-skeidaan. Vain urpot käyttää androidia.
Anonyymi: GoogleSucksNSA 15.2.2016 22:32

Anonyymi
Tarkoitat kai, että Windowssissa on ollut haittaohjelmia jo vuosikymmeniä, eikä se ole enää mikään uutinen.


Tottakai Windossissa on ollut haittaohjelmia kautta aikain eikä asia ole mikään uutinen. Tässä uutinen on se, että Linux-kernelin sisältävässä järjestelmässä voi olla niinikään haittaohjelmia, siitä huolimatta että joidenkin foliopipojen mielestä se on lähestulkoon Jumalan luomus.

Realisti tietää että haittaohjelmia tehdään eniten järjestelmiin joita käytetään eniten.
Anonyymi: TotuudenÄäniTorvi 15.2.2016 23:47

Anonyymi
Tarkoitat kai, että Windowssissa on ollut haittaohjelmia jo vuosikymmeniä, eikä se ole enää mikään uutinen.

Tottakai Windossissa on ollut haittaohjelmia kautta aikain eikä asia ole mikään uutinen. Tässä uutinen on se, että Linux-kernelin sisältävässä järjestelmässä voi olla niinikään haittaohjelmia, siitä huolimatta että joidenkin foliopipojen mielestä se on lähestulkoon Jumalan luomus.

Realisti tietää että haittaohjelmia tehdään eniten järjestelmiin joita käytetään eniten.


Tämähän ei ole taas kuin FUDin levittämistä.

Linuxilla ei ole mitään tekemistä Androidin aukkojen kanssa.

Sitä paitsi suurin osa Linux-käyttäjistä ymmärtää, ettei mikään voi olla täysin turvallinen.

Tosin Linux on huomattavasti lähempänä sitä kuin Windows, eikä sillä ole mitään tekemistä yleisyyden vaan että se on "safe by design".

Linux on aina ollut verkkokäyttöjärjestelmä. Silloinkin kun Windowsia ei Microsoftin kannan mukaan saanut kytkeä internetiin, koska se on vihamielinen ympäristö :D
Anonyymi: EiNiinTorvi 16.2.2016 0:01

Anonyymi
"Siksi niitä, jotka turvautuvat epävirallisiin kauppoihin, ei voi suoralta kädeltä syyttää huolimattomiksi tai valistumattomiksi." - Virallinen totuus ja totuus ... Well, aika hitaasti se näyttää menevän jakeluun ettei viralliseen totuuteen ole luottamista; vihollisten kanssa aina pärjää, mutta ns. ystävät ovat yleensä se isompi ongelma ...

J-P Laine
Anonyymi: The_World_Is 16.2.2016 0:03

Anonyymi
buahahahah, windowsin "aukot" on kuin pisdara valtameressä kun vertaa android-skeidaan. Vain urpot käyttää androidia. Anonyymi: GoogleSucksNSA


Naura vaan itsellesi, Windows nimenomaan on NSA:n rei'ittämä ja MS on NSA:n ykköspartneri.
Anonyymi: msbloatmalware 16.2.2016 0:05
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Docomo liittää säteilymittarin kännykkään

30.09.2011 Japanin suurin matkapuhelinoperaattori NTT Docomo on reagoinut Fukushiman maaliskuiseen maanjäristykseen ja suureen ydinonnettomuuteen kehittämällä säteilyä mittaavan matkapuhelimen kotelon.


2013

Kolme vuotta sitten

Ja arvokkain brändi on Coca...ei vaan Apple

30.09.2013 Coca-Colan ohi puski myös Applen pahin haastaja Google. Nokia sen sijaan putosi pahasti.

.