Taloussanomat

Applelle haukut Trumpilta ja kehuja Googlelta: "Huolestuttava ennakkotapaus"

Donald Trumpilla on valmis mielipide Applesta.
Kuva: © Jonathan Ernst / Reuters

18.2.2016 13:55 Yhdysvaltain hallitus arvostelee Applea siitä, ettei se auta avaamaan terroristin iPhonea. Ulkopuolinen asiantuntija esittää kiistaan helppoa ratkaisua.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook haukkui Yhdysvaltain hallituksen, kun se vaatii yhtiötä kehittämään menetelmän useita ihmisiä tappaneen miehen iPhonen avaamiseksi. Cook sanoi, että kyseessä olisi täysin selvä takaovi, joka voisi levitä laajaan käyttöön.

Nyt Yhdysvaltain oikeusministeriö sättii Applea. Reutersin mukaan ministeriö korosti, että sen vaatimus oli kapeasti räätälöity.

– On valitettavaa, että Apple yhä kieltäytyy auttamasta ministeriötä pääsemään käsiksi puhelimeen, jonka omisti huomattavaan Yhdysvaltain maaperällä tapahtuneeseen terrori-iskuun osallistunut terroristi, ministeriö lausui.

Valkoisen talon mukaan Applea ei vaadita luomaan takaovea puhelimeen taikka suunnittelemaan tuotettaan uusiksi. Pääsy vaaditaan vain yhteen laitteeseen. Tämä argumentti ei varmasti uppoa Cookiin, joka pelkää, että kerran kehitetty menetelmä voisi riistäytyä käsistä ja aiheuttaa vahinkoa miljoonille asiakkaille.

Samaan aikaan rikostekninen asiantuntija Lance James esittää epäilyttävän helpolta kuulostavaa ratkaisua. Hänen mukaansa Apple voisi yksinkertaisesti koodata softan, joka avaa puhelimen. Sitten sen tiedoista voisi tehdä varmuuskopion toimitettavaksi viranomaisille.

Toisin sanoen James ilmeisesti ajattelee, että Apple voisi tehdä kaiken yhtiön sisällä niin, ettei avausmenetelmästä koskaan vuotaisi tietoa Yhdysvaltain hallinnolle. Kenties avauskoodi myös tuhottaisiin operaation jälkeen, jotta se ei koskaan leviäisi laajaan käyttöön.

Google ja WhatsApp tukevat Applea

Applen kanssa samaa mieltä on esimerkiksi Google. Sen toimitusjohtaja Sundar Pichai kirjoitti asiasta Twitterissä.

– Rakennamme turvallisia tuotteita pitääksemme tietosi suojassa ja annamme viranomaisille pääsyn dataan pätevien oikeusmääräysten perusteella. Mutta se on kokonaan eri asia kuin vaatia yrityksiä mahdollistamaan asiakkaiden laitteiden ja tietojen hakkerointi. Tämä voi olla huolestuttava ennakkotapaus, Pichai ajattelee.

Samaa mieltä on myös viestipalvelu WhatsAppin perustaja Jan Koum, joka muotoili asian vielä jyrkemmin Facebook-viestissään.

– Olen aina ihaillut Tim Cookia hänen asennoitumisestaan yksityisyyteen ja Applen pyrkimyksiä suojella käyttäjätietoja, enkä voisi olla enempää samaa mieltä kaikesta, mitä heidän asiakaskirjeessään sanottiin. Emme saa antaa tämän vaarallisen ennakkotapauksen syntyä. Vapautemme on nyt vaarassa, Koum sanoo.

Sen sijaan eri republikaanipoliitikot ovat avoimesti Applea vastaan ja vaativat myöntymistä oikeusministeriön vaatimukseen. Heihin lukeutuu presidenttiehdokas Donald Trump.

– Keitä he oikein luulevat olevansa, Trump jyrähti Applesta Fox & Friendsin haastattelussa.

Trumpin kommenteista kirjoitti laajemmin muun muassa Business Insider.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Onpahan varsinainen asiantuntija. Jos Apple pystyisi tekemään ohjelman jolta moinen temppu onnistuisi myynnissä oleville puhelimille, niin sehän tarkoittaisi että takaovi on jo olemassa.
Anonyymi: Botti 18.2.2016 14:29

Anonyymi
Jenkkirepubkaanit eivät kuulema enää osta Applelta mitään.

"Samsung ja Huawei vahvassa vedossa - iPhone-myynti laski"
lähde:kauppalehti.fi
Anonyymi: UmMikko 18.2.2016 15:30

Anonyymi
"Onpahan varsinainen asiantuntija. Jos Apple pystyisi tekemään ohjelman jolta moinen temppu onnistuisi myynnissä oleville puhelimille, niin sehän tarkoittaisi että takaovi on jo olemassa."

Lähtököhtaisesti kaikissa käyttöjärjestelmissä ja ohjelmistoissa, jotka asentavat päivityksiä automaattisesti on takaovi. Ohjelmiston toimittaja pystyy toimittamaan päivityksenä tarvittavat muutokset näin halutessaan.

Osassa päivittyvistä ohjelmistoista, kuten windows ja puhelinkäyttöjärjestelmät päivitykset voidaan jakaa vain osaan tai ainoastaan yhteen laitteeseen, ohjelmistotoimittajalle lähetettävien laitteistotietojen (sarjanumero) perusteella.

Microsoft voi päivitysjakelussaan myös pakottaa Windows käyttöjärjestelmän asentamaan päivityksiä, vaikka automaattiset päivitykset olisi asetuksissa pois päältä. Microsoft on asentanut näin kriittiseksi katsomiaan päivityksiä ainakin kertaalleen.
Anonyymi: takaoven-mies 18.2.2016 15:34

Anonyymi
Kyse ei ole vain tästä yhdestä terroristista, vaan paljon laajemmasta asiasta. Jotta salauksen voi ohittaa, vaaditaan takaovi. Jota voi sitten hyödyntää kaikkia vastaan.

Lisäksi tässä kyseisessä tapauksessa puhelimessa pitäisi jo olla takaovi, jotta Apple edes pystyisi purkamaan salauksen. Jos salaus on toteutettu asianmukaisesti, Applen on mahdotonta jälkikäteen purkaa salausta.
Anonyymi: turvamies 18.2.2016 15:35

Anonyymi
"Kenties avauskoodi myös tuhottaisiin operaation jälkeen, jotta se ei koskaan leviäisi laajaan käyttöön."

Hah hah, niin varmaan.
Koodari tekee monta viikkoa kovasti työtä tuon eteen, ja olisi valmis heittämään tuloksen roskikseen sen valmistuttua? Eikä ota varmaan muistitikulle omaa kopiota?

Käsittämätöntä kuinka pihalla ihmiset ovat ohjelmistojen tekemisestä.
Anonyymi: kobol 18.2.2016 15:43

Anonyymi
"Onpahan varsinainen asiantuntija. Jos Apple pystyisi tekemään ohjelman jolta moinen temppu onnistuisi myynnissä oleville puhelimille, niin sehän tarkoittaisi että takaovi on jo olemassa." - Näinhän se menee, tosin tässä nimenomaisessa tapauksessa Applen pitäisi auttaa viranomaisia, siihen on selvät perusteet.

Periaatteellisella tasolla kaikki riippuu puhelimen salauksen toteutuksesta onko murtaminen mahdollista; en tosin oikein usko etteikö olisi, kun on kyse USA:laisesta IT-yrityksestä, joten Applen asiakkaiden luottamuksen säilyttämiseksi kyseessä saattaa olla täysi teatteri sen tosiasian peittelemiseksi, että takaovi on by design ja se on esimerkiksi NSA:n tiedossa ...

J-P Laine
Anonyymi: Do_Not_Trust 18.2.2016 15:48

Anonyymi
Aivan sama.

Vaikka laitevalmistajat olisivatkin halukkaita murtamaan salaukset, niin ainahan terroristit ja muut pahantekijät voivat siirtyä omiin salaussovelluksiinsa. Algoritmit ovat tunnettuja, eikä ole osaavalle koodarille erityisen vaikeita hallittavia.
Anonyymi: Konsultti 18.2.2016 15:57

Anonyymi
Toveri Laine julkaisi edellä SKP:n Keskuskomitean kannan ja koko proletariaatti seisoo vankkana Toveri Laineen takana. Desanteissa on VOIMA!
Anonyymi: KeskusKomitea 18.2.2016 15:58

Anonyymi
Toivottavasti tämä kulkuri (Tramp) valitaan jenkkilän pressaksi, jolloin varmaankin miekkonen rakentaa lupaamansa palomuurin Meksikon ja tietysti myös Kanadan rajoille. Suosittelen että sekä itä- ja länsirannikot miinoitetaan, jotteivät terroristit pääse laivoillla maahan. Sitten tietysti palautettaan kaikki usa:n kansalaiset kotimaahan turvaan ja lopuksi kielletään ulkomaanlennot, jotta koko maailma saa vain kaukaa katsella suuren lännen ihmemaan auvoista elämää.
Anonyymi: opportunisti 18.2.2016 16:08

Anonyymi
Amerikkalaisten firmojen tietosuojahysteria menee aivan liian pitkälle. Ei viranomaisten työtä pidä tarpeettomasti vaikeuttaa tällaisessa tapauksessa, jossa selvästi rikollisen henkilön tietoja tarvitsee tutkia. Saahan kotiinkin tehdä kotietsinnän, vaikka ovi olisi lukossa, niin miksei sitten puhelimeen.
Anonyymi: Älytöntä 18.2.2016 16:13
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Aasialaisvalmistaja vannoo Meegon nimeen

30.09.2011 Taiwanilainen laitevalmistaja Asus jatkaa Meego-laitteiden toimituksia uuden Tizen-käyttöjärjestelmän julkistamisesta huolimatta, PC Magazine kertoo.

.