Taloussanomat

Kuva säikäytti uudenlaisesta taskuvarkaudesta: "Uskon, että kyseessä oli stuntti"

Huolestusta herättävässä kuvassa seisoo mies maksupääte kädessään joukkoliikennevälineessä.
Kuva: Ruutukaappaus

19.2.2016 11:56 Rahan varastaminen maksupäätteen avulla ei ole käytännöllistä, asiantuntija rauhoittelee.

Sosiaalisessa mediassa kiertää kuva, jossa on takaapäin metrossa tai muussa joukkoliikennevälineessä seisova mies, jolla on käytössään kaupoissa käytettävä maksupääte.

Kuvan väitetään esittävän taskuvarkaustilannetta, jolla lähimaksusirulla varustetulta luottokortilta on viety rahaa.

Kuvaa on levittänyt Facebookissa ”Paul Jarvis” -niminen mies, mutta se on sittemmin levinnyt laajasti muuallekin. Kuvan alkuperästä ei ole tietoa, mutta se on mahdollisesti peräisin Venäjältä.

Netsin eli entisen Luottokunnan kaupallinen johtaja Sami Toivonen kertoo Digitodaylle, että kuvassa olevan kaltainen varkaustilanne on teknisesti mahdollinen, mutta käytännössä ei.

– Uskon, että kyseessä on stuntti (järjestetty tilanne), jolla todistetaan tämän olevan mahdollista. Teknisesti se onnistuu, sillä lukuetäisyys on tuuma (2,5 senttiä), Toivonen sanoo.

– Mutta jos tätä tapahtuisi tosielämässä, kiinnijäämisen riski olisi suuri. Hyöty on siihen verrattuna hyvin pieni.

Suurin mahdollinen kertaostos lähimaksulla on 25 euroa.

Toivosen mukaan kaikki maksupäätteet rekisteröidään ja niiden omistajat ovat tiedossa. Maksut menevät pankkitilille, ja rahaliikennettä on mahdollista seurata.

Suomalaisia kortteja voi lukea myös ulkomaisilla lukijoilla. Suomalaiskortit perustuvat Toivosen mukaan kuitenkin emv-siruun, mikä vapauttaa kuluttajan vastuusta. Jos korttilaskussa on asiaankuulumattomia veloituksia, asiakas saa hyvityksen kortin myöntäjältä.

Tämä edellyttää asiakkaalta kuitenkin väärän veloituksen huomaamista ja laskujen tarkkaa läpikäyntiä.

– Se on hyvä käytäntö muutenkin esimerkiksi teknisten häiriöiden ja kaksoisveloitusten vuoksi, Toivonen huomauttaa.

Toivosen tietojen mukaan Suomessa ei ole ollut tapauksia, joissa ihmisten korteilta olisi viety lähiluvulla rahaa näiden tietämättä.

– Siihen (rahojen varastamiseen) on paljon helpompiakin tapoja, Toivonen toteaa.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (28)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Rahan varastaminen maksupäätteen avulla ei ole käytännöllistä, asiantuntija rauhoittelee.
Anonyymi: Taloussanomat 19.2.2016 12:11

Anonyymi
Tämän uutisen innoittama kaivoin puhelimeen NFC/EMV softan ja kas. Hyvin luki taskusta maksukortin tiedot. Tosin (onneksi) sillä oli vaikutusta kumminpäin lompakko on taskussa.
Anonyymi: NFC-EMV-haisee 19.2.2016 13:29

Anonyymi
Tämän uutisen innoittama kaivoin puhelimeen NFC/EMV softan ja kas. Hyvin luki taskusta maksukortin tiedot. Tosin (onneksi) sillä oli vaikutusta kumminpäin lompakko on taskussa.


Ja tässä oli jotain yllättävää? Mitä?
Anonyymi: hajuton-NFC 19.2.2016 14:32

Anonyymi
Näyttää siltä, että ei kannata kuljettaa enään lompakkoa mukana...hieman käteistä taskuun ja kortti mukaan vain kun lähtee erikseen ostamaan jotain. Lisäksi kun jättää älypuhelimen kotiin, niin on paremmassa suojassa myös muilta taskuvarkailta, joita Suomessa on tulevana kesänä tod. näk. entistä enemmän.
Anonyymi: sdfsdfsdf 19.2.2016 14:32

Anonyymi
korttien tuloahan perusteltiin aluksi että mitään väärää ei voi tapahtua, nyt niitä voikin käyttää väärin mutta se ei ole käytännöllistä. Seuravaaksi huomataan että joku käyttää niitä väärin tekee isoa tiliä eikä jää kiinni.
Anonyymi: hgdfy 19.2.2016 14:39

Anonyymi
Jos kortin kietoo folioon, sitä ei pysty lukemaan
Anonyymi: HalpaEsto 19.2.2016 15:01

Anonyymi
Jos kortin kietoo folioon, sitä ei pysty lukemaan
Anonyymi: HalpaEsto 19.2.2016 15:01

Anonyymi
Melko shokeeraava paljastus, että etäluettavaa korttia voi lukea etäältä. Sen sijaan maksupäätteen käyttäminen näinkin yksinkertaiseen asiaan on kaikkine vaatimuksineen ja säätöineen tarpeettoman vaikeaa ja monimutkaista. Paljon helpompaa olisi vain lukea kortin tiedot NFC:tä tukevalla kännykällä ja ostaa verkkokaupasta, joka ei vaadi varmistuskoodia tai 3-D Securea, sellaisiakin on.

Pelkästään useamman NFC-kortin (maksukorttien lisäksi myös mm. matkakortit) pitäminen lompakossa voi olla melko hyvä suoja maksupäätteellä suoraan lompakosta lukemista vastaan. Omasta lompakostani ei pysty kummaltakaan puolelta lukemaan yhtään siellä olevista NFC-maksukorteista.
Anonyymi: PanicAt11 19.2.2016 15:27

Anonyymi
No onhan noita magneettiraidan skimmausvimpaimia ollut ja vaikka kuinka monessa automaatissa. Tuollaisen etälukupään kun virittää bensa-automaattiin, niin kyllä se kortti tarpeeksi lähelle tulee.
Anonyymi: Eietämaksukorttia 19.2.2016 15:51

Anonyymi
Riittää kun napsaisee saksilla kortista jonkun kulman pois, silloin se kortin reunoja kiertävä antenni katkeaa ja lähimaksut loppuu siihen, kortti toimii toki edelleen kuten entisetkin kortit ilman lähimaksuominaisuutta.
Anonyymi: humpappa 19.2.2016 16:02
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Sinäkin olet mukana Facebookin yhteiskuvassa

01.10.2013 Kaikki Facebookin kasvot löytyvät nyt yhteiskuvasta. Kaikki vajaan 1,3 miljardin jäsenen profiilikuvat löytyvät liittymisjärjestyksessä.

.