Taloussanomat

Vakoilupomojen salainen muistio julki: "Murtakaa kaikki puhelimet"

Applen iPhone 6 on myrskyn silmässä, kun amerikkalaisviranomaiset haluavat pääsyn kuluttajalaitteisiin.
Kuva: MICHAELA REHLE

19.2.2016 14:19 Salassa pidetty amerikkalaisten tiedustelujohtajien muistio kuvailee laajan murto-ohjelman kaikkia salattuja kuluttajalaitteita vastaan, kertoo Bloomberg.

Teknologiayhtiöiden ja Yhdysvaltain hallituksen välisessä salauskiistassa on tapahtunut uusi paljastus. Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan USA:lla on työn alla oma teknologiaohjelma puhelinten salauksen murtamiseksi.

USA:n tiedustelujohtajat kokoontuivat kaikessa hiljaisuudessa viime marraskuussa ja antoivat maan tiedustelupalveluille tehtäväksi kuluttajalaitteissa, mukaan luettuna Applen iPhoneissa, olevaan salattuun tietoon käsiksi pääsemisen.

Kokouksessa laaditun salaisen muistion mukaan tiedustelupalveluiden ensimmäisiin tehtäviin kuuluu kehittää salausten kiertomenetelmiä, hankkeen kustannusarvion laatiminen sekä lainsäädännölliset toimet. Jälkimmäisiin kuluu niiden lakien etsiminen, joihin on tehtävä muutoksia laajemman valvonnan mahdollistamiseksi.

Bloombergin mukaan viime päivinä otsikoissa ollut Applea vastaan käytävä oikeudenkäynti on yksi osa kampanjaa. Siinä tuomari määräsi Applen antamaan apua terroristin puhelimen salauksen murtamiseen.

Tietotoimiston haastatteleman Valkoisen talon entisen kybertuvallisuuspolitiikan johtajan Robert Knaken mukaan amerikkalaisviranomaisilla on laaja ymmärrys ja tietotaito Applen salausten murtamiseen. Toistaiseksi nämä kuitenkin tarvitsevat Applen apua murtotyöhön, mitä nyt haettiin oikeudesta.

Asiantuntijat arvelevat FBI:n pyrkivän laajentamaan valtaoikeuksiaan ja tekemään puhelimiin käsiksi pääsemisestä rutiinitoimenpiteen tutkinnassa. Liittovaltion poliisi pyrkii saamaan käsiinsä tähän tarvittavan teknologian itse, jotta se ei olisi teknologiayhtiöistä riippuvainen.

– Arvaukseni on, että tuon kyvyn saa Androidia vastaan muutamalla miljoonalla dollarilla. Vajaalla 10 miljoonalla aukeavat kaikkien valmistajien puhelimet, arvioi Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPAn entinen kybertutkimusjohtaja Jason Syversen Bloombergille.

Amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten ja Piilaakson teknologiayhtiöiden välit ovat olleet perinteisesti huonot. Tämä saattaa selittää viranomaisten kovia otteita.

Jutun kirjoitti: Bloomberg–Digitoday

Bloomberg–Digitoday

Kommentit (34)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Puhelinta, jota ei ole ei voi murjaa...ei kannata hankkia vakoilulaitetta taskuun.
Anonyymi: dfgdfgdfdg 19.2.2016 14:57

Anonyymi
John Mcafee on luvannut murtaa Applen salauksen ilmaiseksi. Asiasta uutisoi RT.
Anonyymi: Juuritämäkeissi 19.2.2016 15:03

Anonyymi
Jenkkien vakoiluorganisaatioilla on jo kvanttitietokoneet ja teknologia joka on kuluttajia edellä n. 50 vuotta. Kyllä niillä murtuu luuri kuin luuri.
Anonyymi: luuriluu 19.2.2016 15:20

Anonyymi
Jos taskulamppu ja radio kiinnostaa, niin siitä vaan.

Lisäksi koneilla ja tableteilla ei kannata säilyttää mitään.
Anonyymi: antaa_mennä 19.2.2016 15:24

Anonyymi
Apple on auttanut viranomaisia avaamaan aiemmin lukittuja iPhoneja ainakin 70 kertaa vuoden 2008 jälkeen.

Aiemmin kuuliaisesti totellut Apple onkin kääntänyt kelkkansa vasta Edward Snowdenin NSA-paljastusten jälkeen. Niistä paljastui esimerkiksi Applen yhteistyö hallituksen PRISM-ohjelman kanssa.
Anonyymi: NäinSeVaanOn 19.2.2016 15:37

Anonyymi
Amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten ja Piilaakson teknologiayhtiöiden välit ovat olleet perinteisesti huonot.
Päinvastoin. Suuret ic-alan toimijat ovat auttaneet NSA:ta ja luoneet takaportteja tuotteisiinsa. Eikä ainoastaan NSA:ta vaan Kiinan viranomaisia ja kaikkia kynnelle kykeneviä diktaattoreja kunhan vain hinnasta on sovittu. Mukana on myös Nokia Networks, joka auttoi Iranin pappisvaltaa seurailemaan protestiliikkeenn aktivisteja. Mooses on Mooses ja bisnes on bisnestä.
Anonyymi: kuuluvuusraja 19.2.2016 15:46

Anonyymi
Entä miten murretaan venäläisten uusin linux, Astra Linux?

Astra Linuksen väitetään kestävän kyberhyökkäyksiä ja se on asennettu kannettavaan, joka kestää pakkasta -40 asteeseen asti.

Joku voisi vähän vakoilla saisiko tuota vaikka "kevennettynä" versiona Suomeen!

Vihdoinkin tietsikka minkä voi jättää vaikka keskellä talvea ulos. Nykyisiä härpäkkeitä kun pitää kohdella silkkihansikkain. Kannettava unohtuu talvella autoon, niin sitä ei saa enää käyntiin, kiintolevy rikki ja tiedot kateissa.
Anonyymi: Noshitsherlock 19.2.2016 15:48

Anonyymi
Äkkiä ajatellen murtaminen on varmaan helpointa päivitysliitännän kautta. Toisaalta jos puhelimessa on itsetuhoamisominaisuus, tavallinen käyttäjä laukaiseen sen helposti ollessaan juhlatuulella. Kirjautumisten hidastus tuntuu mukavammalta ratkaisulta.
Anonyymi: Nörtti-13 19.2.2016 16:35

Anonyymi
Entä miten murretaan venäläisten uusin linux, Astra Linux?

Astra Linuksen väitetään kestävän kyberhyökkäyksiä ja se on asennettu kannettavaan, joka kestää pakkasta -40 asteeseen asti.

Joku voisi vähän vakoilla saisiko tuota vaikka "kevennettynä" versiona Suomeen!

Vihdoinkin tietsikka minkä voi jättää vaikka keskellä talvea ulos. Nykyisiä härpäkkeitä kun pitää kohdella silkkihansikkain. Kannettava unohtuu talvella autoon, niin sitä ei saa enää käyntiin, kiintolevy rikki ja tiedot kateissa.


Tarkoittaako tuo "kevennetty" versio sitä, että siitä olisi poistettu FSB:n vakoilusofta?
Anonyymi: Suomaalainen 19.2.2016 16:46

Anonyymi
"Astra Linuksen väitetään kestävän kyberhyökkäyksiä"

Taitaa olle Secure Linuxin joku versio. On kuulemma hankala lisätä ohjelmia, muuten OK. Noita kestäviä koneita kyllä löytyy ammattifirmojen luetteloista, hinnat vaan ovat rajut. Muistaakseni on veteenupottamisenkin kestäviä löytyy ja -40 on normaali sotilaslämpötila. SSD-massamuisti ei hajoa ihan pienestä iskusta. SSD:n ongelma taas on se, ettei sitä saa tyhjennettyä muuten kuin polttamalla kunnon raviossa. Siis kunnon salaus. Kokeile googlaamista sanoilla ruggedized laptop. Akku voi kylmässä olla vähän heikko.
Anonyymi: Nörtti-13 19.2.2016 16:46
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Paljastava Timeline tulee pian Facebookiin - näin suojaudut

29.09.2011 Facebook on lähiaikoina vaihtamassa käyttäjien sivuille Timeline-näkymän, josta vanhatkin päivitykset löytyvät helposti selattavassa muodossa. Jos menneet avautumiset Facebookissa kaduttavat, kannattaa syventyä Facebookin asetuksiin.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.