Taloussanomat

Tuhoisan Sony-murron jälkipuinti jatkuu: "Aggressiivinen valtiotason hyökkääjä"

Kuva: JUSTIN LANE

26.2.2016 15:50 Uusi tutkimusraportti kytkee Sony-murtajat muihinkin kyberiskuihin, mutta ei syytä teoista Pohjois-Koreaa.

Tietoturvayhtiö Novettan johtama usean firman yhteisponnistus Operation Blockbuster selvitti elokuvayhtiö Sony Picturesiin vuonna 2014 tehtyä hyökkäystä. Siinä varastettiin, julkaistiin ja tuhottiin laajasti yhtiön tietoja, ja yhtiön toiminta lamaantui pitkäksi toviksi.

Novettan mukaan hyökkääjät olivat kuitenkin olleet aktiivisia jo aikaisemmin, vähintään vuodesta 2009 lukien. Hyökkääjät eivät olleet vihaisia työntekijöitä taikka aktivisteja ja ovat luultavasti iskeneet myös kohteisiin Kiinassa, Intiassa, Japanissa ja Taiwanissa, raportissa arvellaan.

Yhdysvallat kytki hyökkääjät Pohjois-Koreaan ja Sonyn The Interview -elokuvaan, jossa juonena oli Pohjois-Korean johtajan salamurha. Sony julkaisi elokuvan hyökkäyksestä huolimatta.

Novetta ei kytke hyökkäystä Pohjois-Koreaan, mutta uskoo hyökkääjien olleen kansallisvaltion tukemia.

– Tämä hyvin paljon tukee teoriaa, että kyseessä on kansallisvaltio, Novettan toimitusjohtaja Peter LaMontagne sanoi Reutersille.

LaMontagnen mukaan ryhmä, jolle on annettu nimeksi Lazarus Group, oli aktiivisempi ja toimi pidemmän aikaa ja sillä oli enemmän kyvykkyyttä, kuin oli ajateltu. Raportissa Sony-murto myös kytketään hyökkäyksiin Etelä-Korean laitoksia kuten voimalaa vastaan.

Lisäksi ryhmä näyttää olevan yhä aktiivinen. Sen uskotaan hyökänneen ainakin vielä myöhään viime vuonna.

Mutta Novetta toivoo, että sen yhteenliittymä antaa vihdoin vakavan iskun Lazaruksen mahdollisuuksille toimia. Samalla myönnetään, että "Lazarus on hyvin resursoitu ja aggressiivinen vastustaja, jolla on kyky suorittaa sekä vakoilua että "kumouksellisia" hyökkäyksiä.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (1)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Olisikohan tietoturvasta vastannut firma vain kehittänyt puolustuksekseen suuren tarinan massiivisesta hyökkäyksestä, vaikka käytännössä tietoturva on ollut lapsenkengissä ja joku yläkoululainen on murtanut systeemit.
Anonyymi: käärmeöljymyy 28.2.2016 14:53
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

F-Secure suojaa Facebookin vaaroilta

28.09.2011 F-Secure on julkaissut ilmaisen Sharesafe-sovelluksen, jolla voi tarkastaa Facebookissa jakamiensa linkkien turvallisuuden.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.