Taloussanomat

Näin Facebook paljastaa kavereillesi milloin menet nukkumaan

Kuva: © Dado Ruvic / Reuters

2.3.2016 15:43 Tanskalaisohjelmoija kirjoitti pienen koodinpätkän, joka tekee näkyväksi ihmisten aktiivisuuden Facebookissa – ja samalla näiden vuorokausirytmin.

Useimmat ihmiset kertovat itsestään Facebookissa paljon, mutta harva ymmärtää paljastavansa itsestään myös paljon tietoja tietämättään.

Yksi tällainen ovat nukkuma-ajat. Tanskalaisohjelmoija Søren Louv-Jansen on kehittänyt koodipätkän, joka mahdollistaa Facebook-kaverin nukkuma-aikojen seurannan. Kehittäjä kirjoittaa asiasta Mediumissa.

Hakkerointi perustuu Facebook Messengerin työpöytäversio Messenger.comin kertomiin tietoihin.

Facebook pitää kirjaa käyttäjän aktiivisuudesta, ja Louv-Jansen selvitti, millaisessa muodossa sovellus käsittelee käyttäjätunnuksia ja käyttäjien aktiivisuusajankohtia.

Suurin osa käyttäjistä tarkistaa Facebookinsa aamulla herättyään ja illalla nukkumaan mennessään. Louv-Jansen loi koodinpätkän, joka tarkistaa jokaisen kaverin aktiivisuustilanteen 10 minuutin välein.

Ohjelman avulla voi päätellä Facebook-kaverin nukkumaanmeno- ja heräämisajankohdat sekä tarkastella, milloin tämä on aktiivinen Facebookissa. Se kertoo paitsi epäaktiivisuuden ajankohdan (yöunet) myös sen, milloin he ovat läsnä Facebookissa.

Tanskalainen on jakanut ohjelmakoodinsa julkisesti Githubissa. Hänen mukaansa kyse ei ole niinkään tarkkailusta, vaan ihmisten digitaalisten jalanjälkien näkyväksi tekemisestä. Hänen tarkkailemansa tutut ovat kertoneet olevansa sekä raivoissaan että kiinnostuneita löydöksistä.

Alla olevalla Youtube-videolla Louv-Jansen näyttää, miten tietojen kerääminen onnistuu.


Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (9)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Itse en käy aamuisin ollenkaan FB:ssä joten kusahtaa heti tuo jos kerran viikossa käy kääntymässä suunnilleen.
Anonyymi: Erkivaivaa 2.3.2016 16:17

Anonyymi
Niinpä niin! Ja tollot jatkavat Facebookissa... Surullista....
Anonyymi: todellisuushukassa 2.3.2016 16:17

Anonyymi
aamulla ylos 06.00 illalla pehkuihin 22.00.saastytte vakoilulta.
Anonyymi: ranePT 2.3.2016 16:24

Anonyymi
Kerran kaksi päivässä käyn katsomassa mitä on kirjoiteltu; nähtävästi nukun loppuajan eli 23h 45 minsaa...
Anonyymi: Hemuli 2.3.2016 16:26

Anonyymi
Niinpä niin! Ja tollot jatkavat Facebookissa... Surullista....


Nettiyhteydet olet kuitenkin uskaltanut ottaa?
Anonyymi: K-emppainen 2.3.2016 16:59

Anonyymi
Eikös se Facebook mobiililaitteessa siis älypuhelimessa tai tabletissa puhelinmuistion, tekstiviestien, puhelulokien ym. lisäksi säännöllisesti tarkista ja lähetä tietoja myös herätyskello-ohjelman herätysajastuksesta, jolloin Facebook saa myös herätysajat.
Anonyymi: KaikkiJulki 2.3.2016 18:24

Anonyymi
Näyttääkö promilletkin? Käyn fasepookissa vain yli 5 promillen koomassa.
Anonyymi: Juopposikaretku 2.3.2016 20:12

Anonyymi
Ei tiedä minusta mitään juurikaan.32 kaveria eikä mikään koulu eikä työ tieto ole oikea sivullani. oikeastaan ainoa mikä on oikein on nimi ja sillä googlaamallakaan ei ole ikinä löytynyt minusta mitään:=)sillä sama nimi monella julkkiksella niin niiden tuloksia miljoona tulee ensin ja varmaan jos oikein selaisin voisin jotain läytää.
Toiseksi ei ole Tabletissa eikä puhelimessa ollenkaan meseä eikä Facea eikä mitään muutakaan vakoilevaa ohjelmaa. Kaikki ohjelmat joita on niiden maksimissa vaatimat oikeudet lukee vain ei mitään erityisiä oikeuksia ei edes nettiä vaadi. koska käytän niitä vain tietokoneella jota taasen käytän aika harvoin enään.
Anonyymi: ei-vakoile-minua 3.3.2016 2:41

Rekisteröitynyt käyttäjä
Näyttääkö promilletkin? Käyn fasepookissa vain yli 5 promillen koomassa.


Päivityksistä päätellen useimmat.
Rekisteröitynyt käyttäjä: KooHoo 3.3.2016 9:25
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Spotify pakottaa uudet käyttäjät Facebookiin

26.09.2011 Musiikkipalvelu Spotify suututtaa vaatimalla uusilta käyttäjiltä Facebook-tilin, TechCrunch kertoo.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokialta luvassa "erikoinen laite" erikoisessa paikassa

26.09.2013 Nokia valitsi merkillisen paikan julkistaakseen liudan uusia laitteita lokakuussa. Myös yksi laitteista on The Vergen mukaan massasta poikkeava.

.