Taloussanomat

Suomalaisten operaattoreiden ja poliisin verkkosivuilla vakava tietoturva-aukko

Kuva: © Mal Langsdon / Reuters

2.3.2016 16:21 Muun muassa Soneran, DNA:n ja Elisan sekä poliisin verkkosivuilla on käytetty vanhaa suojausprotokollaa, josta on löydetty aukko voi vaarantaa myös uudet turvakeinot.

Soneran, DNA:n ja Elisan sekä sisäministeriön ja poliisin verkkopalveluissa on käytetty vanhentunutta salausprotokollaa, jonka avulla on mahdollista esimerkiksi seurata salattua verkkoliikennettä.

Viestintävirasto julkaisi tänään keskiviikkona tiedotteen, jossa se kertoo vakavasta haavoittuvuudesta SSLv2-salausprotokollassa. Niin sanotun Drown-haavoittuvuuden avulla on mahdollista purkaa salattuja yhteyksiä ja vakoilla liikennettä.

SSLv2-salausprotokolla on todettu turvattomaksi jo vuosia sitten, eikä se ole varsinaisesti ollut käytössä, joten siitä ei pitänyt olla mitään vaaraa.

Uuden havainnon mukaan se kuitenkin saattaa vaarantaa myös uudempaa TLS-salausprotokollaa käyttävät palvelut, jos samaa varmennetta käytetään usealla palvelimella, ja näistä yksikin käyttää vanhaa SSLv2-salausprotokollaa.

Haavoittuvuuden löytäjät ovat luoneet testisivun, jonka avulla voi selvittää, löytyykö Drown-haavoittuvuus jostakin tietystä verkkosivusta tai -palvelusta. Haun perusteella haavoittuvia ovat esimerkiksi DNA-operaattorin pääsivu dna.fi. Haavoittuvia ovat myös useat Sonera.fi- ja Elisa.fi-päätteiset verkkosivut.

Lisäksi Drown-haavoittuvuus löytyy useilta sisäasianministeriön sivuilta, muun muassa intermin.fi- sekä sisaministerio.fi-sivustoilta. Myös poliisi.fi-, suojelupoliisi.fi- sekä poliisihallitus.fi -sivuilla on käytössä sama haavoittuvuuden sisältävä SSLv2-tietoturva-aukko.

– Aloitimme päivitykset heti, kun saimme eilen ilmoituksen, kertoo DNA:n yritysturvallisuuspäällikkö Heikki Tolvanen.

– Tarkkaa aikataulua paikkauksille ei ole, mutta toki teemme sen mahdollisimman nopeasti. Hyvä jos tämän päivän aikana.

Tolvasen mukaan SSLv2-protokollaa käyttävillä palvelimilla on ollut muun muassa verkkokaupan palveluita. Käyttäjien tiedot eivät hänen tietääkseen ole kuitenkaan vaarantuneet. Palvelimien paikkaus on sinänsä melko nopea rutiinitoimenpide, jossa SSLv2 poistetaan kokonaan ja palvelinohjelmisto päivitetään.

Myöskään Soneran tietoturva-asiantuntijan Arttu Lehmuskallion mukaan Soneran asiakkaiden tiedot ovat tuskin vaarantuneet, vaikka vanha salausprotokolla onkin ollut useilla yhtiön palvelimilla.

– Listalta löytyneissä osoitteissa ei ole sisäänkirjautumismahdollisuutta, ja sieltä löytyy muun muassa häiriö- ja kuuluvuuskartta, eli ei varsinaisesti salaista tietoa, Lehmuskallio sanoo.

– Suurempi vaara on palveluilla, joissa on todella tärkeitä salaisuuksia. Silloin hyökkääminen saattaisi olla jollekin vaivan arvoinen.

Elisan kyberturvallisuuspäällikön Petri Vilanderin mukaan yhtiö alkoi eilen kartoittaa mahdollisia vaarantuneita palvelimia, mutta päivitysten aikataulusta on vielä liian aikaista sanoa mitään.

Haavoittuvuuden hyväksikäyttö vaatii vaivaa

Hyökkääminen SSLv2-salausprotokollasta löytyneen haavoittuvuuden avulla ei ole aivan helppoa.

– Hyödyntääkseen haavoittuvuutta TLS-salattujen yhteyksien purussa hyökkääjän tulee kerätä noin 1000 TLS-kättelyä, jotta haavoittuva RSA-salattu paketti löytyy. Tämän jälkeen hyökkääjän tulee tehdä palvelimelle noin 40 000 kyselyä, jolla pyritään selvittämään niin sanottu Master secret. Palvelimen tukiessa SSLv2:ta salauksen murtaminen vaatii keskimäärin 250 laskutoimitusta, joka tehokkaassa laskentaa tarjoavassa pilvipalvelussa maksaa noin 400 euroa, kerrotaan Viestintäviraston tiedotteessa.

Hyökkääjän täytyy siis päästä käsiksi esimerkiksi yrityksen verkkoliikenteeseen, jotta pääsisi purkamaan viestintää.

– Salaiseen verkkoliikenteeseen voisi ehkä päästä seuraamalla liikennettä avoimessa wlan-verkossa, sanoo tietoturva-asiantuntija Ilkka Sovanto Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Tämän jälkeen pitäisi löytää palvelu, jossa käytetään SSLv2-suojausta sekä samaa varmennetta TLS-suojauksen kanssa.

Yleensä hyökkäykset tietoturva-aukkoja vastaan lisääntyvät niiden julkaisun jälkeen. Sovanto ei kuitenkaan usko, että laajamittaista hyökkäyskampanjaa on nyt tulossa. Uuteen tietoturva-aukkoon suhtaudutaan kuitenkin vakavasti, ja Viestintävirasto aikoo tarkkailla paikkausten edistymistä.

Jutun kirjoitti: Perttu Pitkänen

Perttu Pitkänen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Entäpä pankit. Pikaisesti katsottuna op.fi ja nordea.fi ovat riskikohteita.
Anonyymi: testiä 2.3.2016 16:49

Anonyymi
Jos asiakasohjelma ei hyväksy kuin TLS 1.0 -suojausta sekä TSL 1.1 & 1.2 -protokollaa, niin turhia uutisia.
Anonyymi: Valtakirja 2.3.2016 17:00

Anonyymi
NSA on päässyt siis mainittujen firmojen tietoihin jo kauan.
Anonyymi: Eihyvinmee 2.3.2016 18:18

Anonyymi
Niin, saisi kyllä sen SSL:n pudottaa kokonaan pois.
Anonyymi: Valtakirja_on_asiaa 2.3.2016 18:33

Anonyymi
250 laskutoimitusta

250? Eihän tuo mennyt kuin 1 125 899 906 842 374 pieleen. Oikea luku oli siis 2^50 eli noin 1 125 899 miljadia
Anonyymi: Foozbar 2.3.2016 20:26

Rekisteröitynyt käyttäjä
Niin, saisi kyllä sen SSL:n pudottaa kokonaan pois.

Sitten internetin käyttäjillä ei olisi enää tietoturvaa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Faktamies 2.3.2016 21:59

Anonyymi
Entäpä pankit. Pikaisesti katsottuna op.fi ja nordea.fi ovat riskikohteita.Taitavat olla, kun OmaSP veloittaa jo Internet-maksetuista laskuista!
Anonyymi: Valtakirja_on_asiaa 2.3.2016 22:39

Anonyymi
Ei mitään hätää, sillä orjat ovat meille useasti kertoneet, että vain rikollisilla on tarvetta suojauksille!
Anonyymi: anssi 3.3.2016 11:43

Anonyymi
Niin, saisi kyllä sen SSL:n pudottaa kokonaan pois.
Sitten internetin käyttäjillä ei olisi enää tietoturvaa.


Tuota SSL ei tosiaankaan pitäisi käyttää missään. Se on korvattu TLS:llä. TLS 1.0 pidetään myös tänä päivänä käyttökelvottomana.

Toki monet reforoivat niitä SSL:nä, mutta tässä kontektissä en olisi noin leväperäinen.
Anonyymi: anommuumi 3.3.2016 13:01

Anonyymi
Olennaisin kohta sivuilta:

What factors contributed to DROWN?

For the third time in a year, a major Internet security vulnerability has resulted from the way cryptography was weakened by U.S. government policies that restricted exporting strong cryptography until the late 1990s. Although these restrictions, evidently designed to make it easier for NSA to decrypt the communication of people abroad, were relaxed nearly 20 years ago, the weakened cryptography remains in the protocol specifications and continues to be supported by many servers today, adding complexity—and the potential for catastrophic failure—to some of the Internet’s most important security features.
The U.S. government deliberately weakened three kinds of cryptographic primitives: RSA encryption, Diffie-Hellman key exchange, and symmetric ciphers. FREAK exploited export-grade RSA, and Logjam exploited export-grade Diffie-Hellman. Now, DROWN exploits export-grade symmetric ciphers, demonstrating that all three kinds of deliberately weakened crypto have come to put the security of the Internet at risk decades later.
Anonyymi: doddiiiiii 3.3.2016 14:40
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Twitter löysi veroparatiisin Euroopasta

26.09.2011 Mikroblogipalvelu Twitter perustaa kansainvälisen toimiston Irlantiin, Dubliniin.


2013

Kolme vuotta sitten

Apple Maps ohjasi autoilijat kiitoradalle

26.09.2013 IPhonen Apple Mapsin ohjeita seuraavat kuljettajat ovat ajaneet autonsa alaskalaisen lentokentän portista sisään ja kiitoradalle.

.