Taloussanomat

Kiristysohjelmien kasvu jatkuu: 2 pelottavaa uutta ilmiötä

CryptoLocker-kiristysohjelma.

10.3.2016 14:51 Kiristysohjelmat iskenevät lähiaikoina myös esineiden internetiin. Osa pystyy jo salakirjoittamaan tietoja verkkolevyiltä, jotka eivät näy levyasemina.

Kiristysohjelmat eivät ole katoamassa lähiaikoina. Päinvastoin, ne ovat paitsi yleistymässä, myös kykeneviä iskemään yhä useampiin laitteisiin.

Kiristäjäohjelmat ovat iskeneet hiljattain myös sekä saksalaisiin että amerikkalaisiin sairaaloihin, Cnet kertoo. Tämän lisäksi kiristäjät pääsivät hiljattain ensimmäistä kertaa käsiksi myös Mac-käyttäjiin.

Amerikkalainen Institute for Critical Infrastructure Technology -ajatuspaja tuo esille sen seikan, että myös esineiden internetiin kytketyt laitteet ovat alttiita kiristysohjelmille.

– Kun uhanalaiseen kokonaisuuteen, jota myös esineiden internetiksi kutsutaan, kytketään yhä useampia laitteita, kiristysohjelmat käyttävät yhä suurempaa valtaa uhreihinsa nähden, ajatuspajan raportissa kirjoitetaan.

Cnet konkretisoi asiaa huomauttamalla, että tämä saattaa johtaa esimerkiksi televisiosi joutumiseen panttivangiksi.

Myös F-Secure huomauttaa tänään ilmestyneessä tietoturvaraportissaan (pdf) ohjelmakiristysten lisääntyneen. Yhtiön mukaan ne edustavat nykyhetken tuhoisimpia haittaohjelmia, ja jotkut niistä osaavat jopa salakirjoittaa tiedot sellaisilta verkkolevyiltä, joita ei ole määritelty asemiksi tietokoneelle.

– Se tekee niistä painajaisen yritysverkoissa, yhtiö kirjoittaa.

Vaikka joidenkin kiristysohjelmien salakirjoitus onkin onnistettu murtamaan, suurinta osaa vastaan ei ole toimivaa vastalääkettä. Ainoa sellainen on tiedostojen varmuuskopiointi ja varmuuskopioiden säilyttäminen verkosta erillään.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (1)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kiristysohjelmat iskenevät lähiaikoina myös esineiden internetiin. Osa pystyy jo salakirjoittamaan tietoja verkkolevyiltä, jotka eivät näy levyasemina.
Anonyymi: Taloussanomat 16.3.2016 4:00
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

IS: Android-sovellukset voisi saada Nokia N9-puhelimeen

26.09.2011 Ohjelmistoyhtiöt tarjoavat ratkaisuja, joilla Android-puhelimille kehitetyt sovellukset voisi saada toimimaan Meego-laitteissa, muun muassa Nokia N9-puhelimessa, kertoo Ilta-Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Anturivika kaasupolkimessa: Nissan vetää melkein miljoona autoa

26.09.2013 Vika saattaa aiheuttaa moottorin yllättävän sammumisen, Nissan varoittaa.

.