Taloussanomat

Näin verkkorikolliset huijaavat lapsiasi päästäkseen pankkitilillesi

Kuva: JEAN-PAUL PELISSIER

10.3.2016 17:03 Lapsissa yhdistyy usein teknologinen osaaminen ja sinisilmäisyys. Se on vaarallinen yhdistelmä perheen rahavarojen kannalta, BBC kirjoittaa.

Lapsissa piilee vähän puhuttu tietoturvavaara. Rikolliset käyttävät häikäilemättä hyväkseen alaikäisiä, jotka usein osaavat käyttää tietokoneita vanhempiaan paremmin, mutta eivät vielä osaa erottaa huijausta aidosta tarjouksesta.

BBC:n toimittaja törmäsi ongelmaan omakohtaisesti 12-vuotiaan poikansa kanssa. Tämä halusi ladata Minecraft-peliin lisäosan, mutta lataussivu oli sekava ja epäilyttävä, ja latausta pantattiin aina uusien verkkosivujen ja popup-ikkunoiden esittämistä varten.

Varsinaisen lisäosan lataaminen kesti luvattoman kauan, ja toimittaja katkaisi latauksen. Mikä oli hyvä, sillä lisäosa paljastui haitalliseksi.

BBC:n pitkässä artikkelissa haastatellaan eri asiantuntijoita, joista yksi on Microsoftin verkkoturvallisuuden johtaja Jacqueline Beauchere. Hänen mukaansa rikolliset iskevät lapsia vastaan, koska heidän kauttaan on helppo päästä käsiksi perheen arvokkaisiin tietoihin.

Moni lapsi käyttää nettiä vanhempansa päätelaitteella. Vaarassa ovat paitsi heidän kirjautumistietonsa eri verkkosivuille, myös eri tileihin liitetyt maksutiedot.

Koska jopa rahat ovat vaarassa, vanhempien pitäisi huolehtia perusasioista ennen kuin lapsi pääsee nettiin. Niitä ovat muun muassa laitteiden pitäminen päivitettyinä, virustorjunnan käyttäminen ja vahvojen, kertakäyttöisten salasanojen valitseminen eri palveluihin.

Lapselle tulisi myös perustaa päätelaitteeseen oma tili, jossa mahdollisuuksia sovellusten asentamiseen on rajoitettu. Lasten kanssa tulee myös keskustella internetin käytöstä. Heidän taitonsa teknologian käytössä kannattaa myös tunnustaa, jotta keskustelusta ei kehkeydy liian holhoava.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Se on hyvä vanhemman opastaa tietokoneen käytössä kun se äiti tai isä osaa sen enempää, usein jopa päinvastoin. Anna sen 12 vuotiaan huolehtia kaikesta tietoturvasta ja vanhemmille oma rajoitettu tili koneelle :)

Kaikkien kannattaisi käyttää kotikonettaan niin kuin muuallakin kuten työmaalla se on usein onkin näin että olet koneen järjestelmässä alikäyttäjänä. Et siis kirjautudu/käytä tietokonetta pääkäyttäjän roolissa, koska silloin mahdollisilla tietoturva uhilla ei ole suoraa pääsyä tekemään mitä vaan koneella! Luo siis uusi käyttäjä tili koneelle ja sille tilille salasana. (lisää poista tilijä ohjauspaneelista/asetuksista). Eli tili isä, äiti, poika, tytär.. kaikki omia tilejään, kaikilla on omat henkilökohtaiset työpöydät mutta ylläpito oikeudet on esim isällä eli se admin tili jota ei käytännössä käytetä koskaan vaan aina näitä alitilejä. Silloin esimerkiksi kun asennat uutta ohjelmaa/päivitys tulee niin se kysyy sitä ylläpidon salasanaa, saako asentaa!
Anonyymi: wintous10 10.3.2016 23:50

Rekisteröitynyt käyttäjä
Hyviä neuvoja kaikki, mutta yksi on ylitse muiden: hoida pankki- ja raha-asiat vain siihen tarkoitukseen varatulla laitteella. Oleellista on, että tällä koneella ei tehdä mitään muuta eikä ainakaan seikkailla XXX-sivuilla.

Raha-asialaiteen ei tarvitse olla tehokas ja viimeistä mallia, se voi olla jo muusta käytöstä poistettu laite tai ostohinnaltaan muutaman kympin, kunhan muistaa pitää virus- ja haittaohjelmien estot ajantasalla.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Gromatori 11.3.2016 6:26

Anonyymi
Päätelaitteeseen?

Eli siis mainframet tekee tuloaan taas koteihin?
Anonyymi: MainFrameTuleeTaas 11.3.2016 9:50

Anonyymi
Ei tietokoneella ole pankkitunnuksia saati kertakäyttöisiä varmuusnumeroita. Lisäksi kun niitä kysytään tekstarilla jossa sanotaan mikä käy. Periaatteessa silloin ei edes avainlukulistalla ja pankkiavaimilla tee mitään ellei ole puhelintakin jonka saanut lukituksen purettua.Pankkitunnuksia ja luottokortin numeroita ei saa lain mukaan luovuttaa kenellekkään tai pankki ei korvaa ja ottaa kortit pois. Ei edes lapselle tai vaimolle saa sitä lainata.
Anonyymi: britit-tyhmiä 11.3.2016 11:15

Anonyymi
Miten niitä bakteeri- torjuntasuojia osaa pitää ajantasalla? Aina vilkuttaa ja aina pitäs päivittää, taita mikrosoftiki puijata kun ne kestää niin kauan...
-mitenkäs puhelinta virus-suojataan - tekeeköhän kukaan?
Anonyymi: päätön 11.3.2016 12:32
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalainen Adidas-klooni on kenkäpuhelin

30.09.2011 Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja on palannut alan juurille ja valmistanut kenkäpuhelimen. Adidas S-808 Sneaker -kännykkä näyttää Adidaksen lenkkarilta.


2013

Kolme vuotta sitten

Mepit etsivät yhteislaturista ratkaisua "kaapelikaaokseen"

30.09.2013 EU-parlamentin valiokunta on huolissaan matkapuhelinlaturien sekamelskasta, joskin Cnet News.comin mukaan ongelman näyttää aiheuttavan lähinnä Apple.

.