Taloussanomat

Surffaatko salassa? Sinun tunnistamisesi helpottui juuri

Kuva: REUTERS/Eddie Keogh

14.3.2016 06:38 Hakkeri näyttää, miten käyttäjät on mahdollista tunnistaa mittaamalla näiden hiirenkäyttötapaa verkkosivuilta käsin.

Tietoturvatutkija Jose Carlos Norte on esitellyt blogissaan keinon, jonka avulla anonyymipalveluja, kuten Tor-verkkoa, käyttävät surffaajat on mahdollista tunnistaa.

Asiasta kirjoittaa myös Softpedia.

Monet verkossa tarjottavat palvelut auttavat surffaajaa piilottamaan nettiosoitteensa, mutta Norten hahmottelema tekniikka perustuu kullekin käyttäjälle ominaiseen hiiren liikkeiden tunnistamiseen. Tapa liikuttaa hiirtä toimii yksilöllisenä "sormenjälkenä", joka voidaan myöhemmin yhdistää henkilöön.

Verkkosivuilta käsin on mahdollista "nauhoittaa" käyttäjän hiirenkäyttötapoja, kun tämä joutuu selaamaan sivua alaspäin ja klikkailemaan sivulla olevia nappeja. Näiden perusteella voidaan luoda tietty malli henkilön hiirenkäytöstä.

Vertaamalla anonyymitilassa tehtyä selailua tilanteeseen, jossa sama henkilö tulee myöhemmin sivustolle jäljitettävästi, voidaan tämän henkilöllisyys paljastaa.

Hiirenkäyttötapojen ohella verkkosivulle on mahdollista upottaa pieni ohjelmanpätkä, joka tutkii tietokoneen teknisiä yksityiskohtia sekä mittaa prosessoritehoa. Tor-selain osaa kuitenkin estää näiden tarkkailukeinojen käytön verkkosivuilta käsin.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mikä katala kapitalistinen uhka minua vaaniikaan, kun surffailen ihan normaalisti. Niin kuin 99,99% netin käyttäjistä.
Anonyymi: zeropercent 14.3.2016 6:49

Anonyymi
En tiedä, sillä uudelleen ohjauksia on liikaa eikä safari päästä lukemaan uutista.
Anonyymi: HalooDigiTD 14.3.2016 7:23

Anonyymi
Seurataanko siinä muuta kun hiiren liikettä. Itse en kyllä hiirtä juuri verkkosivua selatessaankaan käytä. Joskus verkko sivu on rakennettu sen verran kökösti, että on hankalampaa näppäimistöllä siirtyä johonkin linkkiin ja pääsee helpommalla kun tarttuu hiireen, mutta kyllä ne aika vähissä on. En oikeis käsitä koko hiiren tarkoitusta. Hidas ja monimutkainen.
Anonyymi: Nappimisto_kunniaan 14.3.2016 7:35

Anonyymi
Oon aivan varma että huuhaata koko touhu uskoo ken tahtoo
Anonyymi: kalekalenteri 14.3.2016 8:20

Anonyymi
Tuskin tuota saaa pitämään oikeudessa? Vaatii tuomareilta ja syyttäjiltä aika vakavia mielenterveysongelmia lähteä väsäämään casea tuon päälle.
Anonyymi: tappio 14.3.2016 8:26

Anonyymi
Pääministerin tunnistaa sitten siitä,että hiirityöskentely on enemmänkin vatulointia?
Anonyymi: Make-1234 14.3.2016 8:29

Anonyymi
Olen jo pitkän aikaa ihmetellyt miksi sivuille ladataan kymmenistä paikoista kaikkea ihmeellistä kuraa. Samalla tietokoneen suoritin kuolee sivuilla olevien roskien vuoksi. Joten monilla sivustoilla ei ole puuhtaat jauhot pussissa. Kaikkea hauskaa sitä voidaan tehdä käyttökokemuksen parantamisen nimissä.
Anonyymi: Pihalla 14.3.2016 8:31

Anonyymi
Mikä katala kapitalistinen uhka minua vaaniikaan, kun surffailen ihan normaalisti. Niin kuin 99,99% netin käyttäjistä.

Kyllä jotain katalaa ilmeisesti on menossa, sillä miksi muuten kiinnostaisi noin paljon se kuka käy sivuilla että pitää oikein hiiren liikuttelumallillakin yrittää käyttäjä selvittää??? Ei tässä ole selvästikään taustalla mainostajat, koska tuskin salaa anonyymisti surffaaja on potentiaalinen asiakas mainonnalle. Eli kyseessä lienee nimenomaan se urkinta jossa sivuilla kävijät ja nettiin viestittävät halutaan tunnistaa ja kerätä kaikesta netinkäytöstä tiedot johonkin arkistoon. Mikäli tarvetta ilmenee, eli vääränlainen poliittinen mielipide ym. niin kaikki netinkäyttö saadaan tuotu julki, tai ainakin henkilön persoonasta tarkka malli.
Anonyymi: IsoveliValvoo 14.3.2016 8:37

Anonyymi
Koska selaimeen saisi palikan joka käyttää kaiken aikansa mitä ihmeellisempien satunnaisten sivujen latailuun ja hiiren vieritykseen, niin että tästä massasta varsinainen selailu olisi mahdoton haravoida. saisi liian utelias mainostaja sekä isoveli näpeilleen.
Anonyymi: satunnais 14.3.2016 8:40

Anonyymi
Oikeakätinen vaihtaa hiiren liikutelun vasemmalle kädelle ja vasenkätinen oikealle kädelle.Kuvio muuttuu tunnistamattomaksi.
Anonyymi: lllllllll 14.3.2016 8:54
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalaisraketti vie Taivaan palatsin kiertoradalle

28.09.2011 Kiinan avaruusohjelma ottaa pitkän askelen torstaina, kun Pitkämarssi 2F -kantoraketti vie matalalle kiertoradalle Taivaan palatsi 1:n.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.