Taloussanomat

Onko hakkerien joukkoirtisanominen syynä ikävään ilmiöön?

Kuva: © Pichi Chuang / Reuters

16.3.2016 14:55 Yhdysvaltalaisiin yrityksiin on hyökätty Kiinasta kiristysohjelmilla, mutta Kiinan hallituksella ei ole ilmeisesti tekemistä asian kanssa.

Eri tietoturvayhtiöt kertoivat Reutersille uudesta ilmiöstä, joka liittyy sinänsä vanhaan kiristysohjelmien ongelmaan.

Yhdysvaltalaisiin yrityksiin on alettu hyökätä kiristysohjelmilla käyttäen hienostuneita taktiikoita ja menetelmiä, jotka aiemmin on liitetty Kiinan hallituksen tukemiin tietomurtoihin.

Tiedossa on ainakin kuusi tällaista tapausta viimeisen kolmen kuukauden ajalta, joissa yhdysvaltalaisiin yrityksiin on isketty kiristysohjelmalla vaatien rahaa tiedostojen palauttamiseksi.

Dell SecureWorks kertoi Reutersille, että tavat päästä yritysten verkkoihin ja sitten liikkua niissä muistuttavat tekniikoita, joista Kiinan valtiota on ennen epäilty. Dell SecureWorksin tutkimissa kolmessa tapauksessa tietokoneita saastutettiin yli sata kappaletta jokaisessa yrityksessä, ja yhdessä teknologiayrityksessä jopa melkein kolmasosa koneista joutui kiristyksen kohteeksi.

– Kyseessä on selvästi taitavien toimijoiden joukko, jolla on kokemusta tietomurtojen suorittamisesta, Dell SecureWorksin Phil Burdette kommentoi Reutersille.

Tietoturvayhtiöt eivät ole varmoja, mutta he päättelivät kaikkien kiristysten takana olevan tunnettu kehittynyt hyökkääjäryhmä Kiinassa.

Kiristysohjelmiin turvautumisesta voi esittää vain arvauksia. Yhtenä vaihtoehtona pidetään sitä, että Kiinan hallitus on todella vähentänyt väitettyjä hyökkäyksiään Yhdysvaltoja vastaan.

Kiina lupasi vastustaa taloudellista kybervakoilua viime syyskuussa Kiinan presidentin vieraillessa Valkoisessa talossa, mutta lupauksen toteutumisesta ei ole ollut selvyyttä. Jotkut yhdysvaltalaiset yritykset ovat tosin kertoneet hyökkäysten vähentyneen sopimuksen jälkeen.

On mahdollista, että aiemmin Kiinan valtiolle työskennelleet tietomurtajat ovat joutuneet etsimään uusia ansaintakeinoja ja ovat siksi turvautuneet kiristysohjelmiin.

Saattaa myös olla, että asialla ovat tavalliset kyberrikolliset, jotka ovat saaneet haltuunsa aiemmin valtiollisessa käytössä olleita hyökkäystyökaluja.

Jutun kirjoitti: Reuters

Reuters

Kommentit (2)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuskin on, jos ovat tähän asti uunottaneet niin uunottivat nytkin, ja jottei jäisi ihan sanattomaksi niin pitää lausua jotain polittisesti korrektia.
Anonyymi: Dick_Assman 16.3.2016 17:29

Anonyymi
Aikoinaanhan kaapparit eli sodan aikana hallitsijansa laskuun toimivat "laillistetut merirosvot" saattoivat ajautua samalla tavalla "tavallisiksi" merirosvoiksi. Kun sota loppui, jäikin paljon miehiä työttömiksi. Heillä oli osaamista merellä purjehtimiseen ja laivojen ryöstämiseen...
Anonyymi: rosvo-roope 16.3.2016 23:50
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Harvat ja valitut pääsevät testaamaan Steam-pelikonsolia

27.09.2013 Steam-asiakas saattaa saada Valven Steam Machinen testiin, jos on onnekas. Yhtiö lähettää kourallisen prototyyppikonsoleita aktiivipelaajille.

.