Taloussanomat
Tunneälyä, fokusointitaitoa, visionäärisyyttä!

Pomotus ei sovi luovaan organisaatioon

1.12.2004 07:41 Luovasti lahjakkaat työntekijät antavat parhaan osaamisensa organisaation käyttöön vain, jos itse niin haluavat. Johtajan haasteena on synnyttää ja säilyttää tämä motivaatio. Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan, miten se käytännössä käy.

Luovaa organisaatiota ei johdeta menestykseen hallinnoimalla. Sen menestyminen edellyttää aivan toisella tavoin painottunutta johtajuutta, muistuttaa tänään keskiviikkona Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Johtajan haasteet luova asiantuntijaorganisaation veturina eivät ole vallan vähäisiä. Organisaatio itse asiassa toimii luovien osaajiensa lahjakkuuden varassa. Nämä yksilöt ovat organisaation tärkein omaisuus sekä sen menestymisen edellytys ja ehto. Johtajan tehtävänä on puolestaan motivoida luovia lahjakkuuksia niin, että antavat organisaation käyttöön parhaan mahdollisen osaamisensa.

Tunneälyä, ihmissuhdetaitoja, fokusointia...

Taiteen maisteri Maisa Huuhka lähestyy johtamista ja sen olennaisia piirteitä rakentamalla väitöskirjassaan alan tutkimuksien ja kirjallisuuden pohjalta "hyvän johtajuuden" mallin.

Mallin mukaan luovan asiantuntijaorganisaation johtajalle välttämättömiä ominaisuuksia ovat ennen muuta tunneäly ja ihmissuhdetaidot, visionäärisyys, fokusointikyky, toimialaosaaminen ja intensiivisyys.

Luottamuksen ja tilannetajun paikka

Omanlaisensa mallit Huuhka on koonnut myös haastattelemalla Suomen taideyliopistojen rehtoreita sekä johtajaa kahdessa suuressa kulttuurialan ammattikorkeakoulussa.

Haastateltujen johtamiskäsityksissä painottuu Huuhkan mukaan kvanttijohtajuuden kaltainen filosofia. Sen mukaan ihanteellisessa luovassa asiantuntijaorganisaatiossa yhteistyö voittaa kilpailun ja
konfliktin ja kontrollin sijaan organisaatiossa korostuu vuoropuhelu. Toiminta voi tarvittaessa olla kokeilevaa ja jäykkien rajojen ja ääntösidonnaisuuden sijaan on käytössä joustavat rajat.

Diktatorisen johdon sijaan luovan asiantuntijaorganisaation johto turvautuu väitöskirjan mukaan luottamukseen ja tilannetajuun. Eri yksiköissä ja eri tasoilla työskentelevät ihmiset ovat yhteistoiminnallisia partnereita ja kanssaihmisiä, eivät johtajia ja alaisia tai tuotannon passiivisia osia.

Hierarkian sijaan organisaatiossa toimivat epähierarkkiset verkostot ja asioita tarkastellaan laajasti. Tehokkuuden sijaan korostuu mielekäs työ ja työyhteisössä toimivien hyvät suhteet, Huuhka toteaa väitöskirjassaan Johtaminen luovassa asiantuntijaorganisaatiossa.


Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Siruvalmistaja haastoi Applen patenttirikkomuksista

26.09.2011 Taiwanilainen siruvalmistaja Via on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomuksista. Kyseessä voi olla puhelinvalmistaja HTC:n isku Applea vastaan, sillä Vian toimitusjohtaja on naimisissa HTC:n hallituksen puheenjohtajan kanssa.


2013

Kolme vuotta sitten

Nokialta luvassa "erikoinen laite" erikoisessa paikassa

26.09.2013 Nokia valitsi merkillisen paikan julkistaakseen liudan uusia laitteita lokakuussa. Myös yksi laitteista on The Vergen mukaan massasta poikkeava.

.