Taloussanomat
Suomalaistutkimus:

Koulutetut ja itsevarmat intuitiivisempia työssä

11.3.2005 07:05 Onko tiedonkäsittelytyylisi analyyttinen vai intuitiivinen? Tuore väitöstutkimus vetää rajaviivaa muun muassa sukupuolten välille, naisia kun kuvasi yleisesti ottaen analyyttinen tyyli.

Millainen on kognitiivisten eli tiedonkäsittelyn tyylien merkitys työssä ja henkilöstövoimavarojen kehittämisessä? Tätä pohtii tuoreessa väitöskirjassaan Erika Löfström . Avainkäsitteitä tutkimuksessa ovat kaksi kognitiivista tyyliä: analyyttinen ja intuitiivinen.

Analyyttinen tyyli yhdistyi Löftströmin havainnoissa henkilön korkeampaan ikään ja pidempään työkokemukseen alalla. Mitä matalampi koulutustaso henkilöllä oli, sitä korkeampi oli analyyttisyyden aste. Koulutus näytti siis lisäävän ajatustoiminnan intuitiivisia ominaisuuksia. Niin ikään nuoremmat ikäryhmät olivat kognitiiviselta tyyliltään iäkkäämpiä ryhmiä intuitiivisempia.

Sukupuolten välisiä erojakin Löftström löysi, tutkimustulokset kun kumosivat käsityksen, jonka mukaan naiset olisivat kognitiiviselta tyyliltään miehiä intuitiivisempia. Naiset itse asiassa osoittautuivat tässä tutkimuksessa yleisesti ottaen miehiä analyyttisemmiksi.

Käyttöä tyylille jos toisellekin

Tutkimuksessa myös johtajat olivat kognitiiviselta tyyliltään vähemmän analyyttisiä kuin työntekijät, mikä Löfströmin mukaan tukee ajatusta siitä, että koulutus kehittää intuitiivisia kognitiivisia ominaisuuksia ja että intuitiivisuus ilmaisee kognitiivista itseluottamusta.

Intuitiivisesta kognitiivisesta tyylistä huolimatta johtajat kokivat työnsä asettavan enemmän analyyttisiä kognitiivisia vaatimuksia. Tulos tukee päätelmää, jonka mukaan intuitio on tärkeä ajattelun ominaisuus kokonaisuuden hahmottamisen kannalta, mutta täsmällistä päätöksentekoa vaativissa tilanteissa turvaudutaan ensisijaisesti analyyttiseen tiedonkäsittelyyn.

Löfström tutki myös henkilöstöä tukevan ja toisaalta ennakkoluuloisen työilmapiirin merkitystä. Ennakkoluuloinen työilmapiiri korreloi analyyttisen kognitiivisen tyylin kanssa. Intuitiiviset henkilöt saattavat siis olla herkempiä ilmapiirin vaikutuksille ja sen vuoksi toimivat aktiivisesti edistääkseen henkilöstöä tukevaa ilmapiiriä.

Tutkimusaineisto muodostui johtoasemassa olevista ja suorittavan työn tekijöistä tuotanto- ja palvelualojen pk-yrityksissä. Löfströmin väitöskirja Intuition and Analysis at Work – The Role of Cognitive Style in Experiences of Work Contexts tarkastettiin äskettäin Helsingin yliopistossa.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Facebook pitää palvelunsa ilmaisena

27.09.2011 Yhteisöpalvelu Facebook vakuuttaa pysyvänsä ilmaisena kaikille käyttäjille, vaikka laajasti levinnyt kiertokirje väittää muuta.


2013

Kolme vuotta sitten

Todisteita pöytään: Näissä tehtävissä Nokia-kriitikko toimi

27.09.2013 Tomi Ahonen skannasi vanhat käyntikorttinsa ja listasi hänestä tehdyt mediamaininnat.

.