Taloussanomat
Menestyvä konsulttinainen = bitch?

It-konsultin arjessa otetaan miehestä mittaa

26.10.2005 07:41 It-konsulttiyritysten tasa-arvopuheisiin ja arkitodellisuuteen perehtyneen Helen Petersonin mukaan liiketoiminnan kova ydin on miesten käsissä. Kovan luokan konsulttinainen voi siksi saada lisänimen "bitch". Yleiskuva ammatista näyttää tutkimuksessa niin ikään monen mielikuvia harmaammalta.

Vuosituhannen alussa tasa-arvon mallifirmoina esiin marssineet it-konsulttiyritykset ovat unohtaneet hehkutuksensa alan kovassa arjessa. Tältä näyttää tilanne painotuoreen väitöskirjan mukaan ainakin Tukholmassa.

Uppsalan yliopistossa perjantaina väitelleen Helen Petersonin tutkimus koostuu kaikkiaan 31 syvähaastattelusta. Haastateltavansa Peterson kertoo valinneensa tukholmalaisyrityksistä, jotka 2000-luvun alkaessa monin tavoin halusivat profiloitua erityisen tasa-arvoisiksi työpaikoiksi. Tyypillisiä välineitä olivat huolellisesti laaditut tasa-arvosuunnitelmat, positiivinen suhtautuminen perheellisiin työntekijöihin ja naisten sijoittuminen kaikenlaisiin tehtäviin - ainakin periaatteiden tasolla.

Paljon puhetta, vähän tasa-arvoa?

Mutta kuinka kävikään, kun alaa alkoi koetella matalasuhdanne? Kun Peterson vuonna 2003 aloitti haastattelunsa, oli tasa-arvopuhe hänen mukaansa työnnetty syrjään. Yritysten arjessa miesten valta-asema näytti vahvalta.

Petersonin mukaan it-konsulttiyrityksissä ydintehtäviksi mielletyt ohjelmointi ja järjestelmäkehitys olivat enimmäkseen miesten hallussa, kun taas naisille jäivät tutkijan mukaan "pehmeämpinä" ja "alempiarvoisina" pidetyt tehtävät, kuten käyttäjäystävällisten sovellusten ja käyttöliittymien kehitys.

Käyttäytymiskoodina "konsulttimaisuus"

Väitöskirjan mukaan it-alalla vallitsee selkeä käsitys siitä, millaista on "konsulttimainen" käyttäytyminen. Siihen liitetään muun muassa kilpailuhenkisyys, tarmokkuus ja yritteliäisyys sekä "taloudellisten rationaliteettien ohjaama" suhteiden luominen.

Naisiltakin ammatin vaatimuksiin vastaaminen sujuu, mutta ongelmiin on syytä varautua, väitöskirja viestii. Kaksi haastatelluista konsulteista kertoo, että odotuksien mukaista käyttäytymistä seurasi ikävä lisänimi: "bitch" sekä kokemus siitä, "teki niin tai näin, teki aina väärin päin".

Tutkimukseen osallistuneet arvelivat myös, että matalasuhdanteen myötä naiset jättivät it-alan useammin kuin miehet. Osin syynä olivat heidän mukaansa irtisanomiset, osin naisten oma valinta, koska työilmapiiristä oli tullut liian kova.

Vapautta ja vaatimuksia

Petersonin väitöskirjassa kyseenalaistetaan osin myös käsitys, jonka mukaan it-ala tarjoaisi työntekijöille harvinaisen paljon vapautta tai mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen. Tutkimuksen haastatteluissa esiin nousee vastapainoksi kokemuksia niin epävarmuudesta, jatkuvista suorituspaineista, vaikutusmahdollisuuksien vähäisyydestä kuin rajattomista vaatimuksistakin.

- Lisäksi konsultit ovat tietoisia irtisanomisriskistä, ja siitä tietoisuudesta johtuen he eivät protestoi esimerkiksi työympäristöön liittyvistä ongelmista siinä määrin kuin haluaisivat, Peterson toteaa.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Aikakapseli kaivettiin ylös – sisällä Steve Jobsin hiiri

25.09.2013 1980-luvulla Aspeniin haudattu "aikakapseli" sisältää muun muassa Steve Jobsin kuuluisan hiiren. Kapselin luultiin jo kadonneen iäksi.

.