Taloussanomat
Mikä on hyvä ikä perheellistymiseen?

Lapsenteossa mietitään pari- ja työsuhdetta

16.12.2005 07:20 Parikymppisenä perheen perustavat pitävät miestä ensisijaisena perheen elättäjänä, kun taas kolmikymppiset naiset pitävät myös omaa työssäkäyntiään tärkeänä, kertoo Väestöliiton perhebarometri. Lapsen saamisen vaikutus työ- ja uramahdollisuuksiin puhuttaa kuitenkin molemmissa ikäryhmissä.

Milloin on lasten aika? Väestöliiton tuorein Perhebarometri paljastaa eroja kaksi- ja kolmikymppisten naisten näkemyksissä.

Kolmikymppisille naisille opintojen loppuun saattaminen on tärkeimpiä ehtoja esikoisen hankinnalle. Heille myös vakituisen työpaikan saaminen tai sopiva hetki työssä ovat usein ratkaisevia tekijöitä ensimmäisen lapsen hankinnalle.

Parikymppisillä äideillä elämämäntilanne on erilainen, minkä vuoksi olennaisia kysymyksiä lasten hankinnassa ovat Perhebarometrin mukaan esimerkiksi vuokra-asunnon saamisen helpottuminen, tilavamman asunnon hankkiminen, sopiva hetki pitää taukoa opinnoissa samoin kuin se, että puoliso on saanut vakituisen työpaikan.

Parikymppiset näkevät miehen elättäjäksi

Kaksikymppisille mies on ensisijainen perheen elättäjä, mutta kolmikymppiset naiset pitävät myös omaa työssäkäyntiään tärkeänä. Heistä valtaosa käykin kokopäivätyössä. Ennen synnytystä jopa 88 prosenttia kolmikymppisistä naisista on palkansaajina, enimmäkseen vakituisissa työsuhteissa.

Kaksikymppisistä iso osa on opiskelijoina, kotiäiteinä tai työttömänä, tutkimus kertoo. Kaksikymppisillä niin ikään puolisoa alhaisemmat tulot ovat omiaan vahvistamaan yhden elättäjän mallia, joskin myös kolmikymppisten naisten käteen jäävät tulot ovat Perhebarometrin mukaan vain 65 prosenttia miesten tuloista.

Työuraan liittyvät huolet yhdistävät

Kolmikymppisistä 71 prosentilla on opisto- tai yliopistotutkinto, kun taas parikymppisistä 63 prosentilla on korkeintaan ammattikoulutasoinen koulutus. Samoin eroa on sosioekonomisessa asemassa: vanhemmassa ryhmässä on enemmän toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia ja yrittäjiä, kun taas nuoremman ryhmän edustajat kuuluvat useammin työntekijöihin.

Vaikka taustoissa on eroja, Perhebarometrin mukaan molemmissa ikäryhmissä tuoreet vanhemmat kuitenkin sanovat, että työuraa ja lapsia ei ole todellakaan helppo yhdistää. Naiset myös toteavat, että lapsen saanti on heikentänyt työ- ja uramahdollisuuksia.

Työsuhde tärkeä, parisuhde pääosassa

Ainakin yksi asia pari- ja kolmikymppisiä perheellistyjiä näyttäisi kaikesta huolimatta yhdistävän. Kaikkein tärkein ehto sille, että lasta on lähdetty harkitsemaan, ei suinkaan ole työsuhde vaan se, että parisuhde puolison kanssa koetaan turvalliseksi ja hyväksi. Tätä mieltä on 91 prosenttia kolmikymppisinä ja 84 prosenttia kaksikymppisinä perheellistyneistä.

Malli hankkia lapsia nuorena näyttää myös "?periytyvän"? omilta vanhemmilta. Kaksikymppisten vastaajien omat äidit ja isät ovat keskimäärin nuorempia perheellistyessään kuin kolmikymppisten, tutkimus kertoo. Sen mukaan varhain perheellistyvät ovat myös halukkaampia hankkimaan useampia lapsia kuin kolmikymppiset.

Yli 30-vuotiaana perheellistyminen on Suomessa yleistynyt, kun taas nuorena, alle 25-vuotiaana perheellistyneiden osuus ensisynnyttäjistä on pienentynyt.

Tiedot ilmenevät tuoreesta Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen julkaisemasta Perhebarometri 2005:sta, jonka on tehnyt tutkija TtM Pirjo Paajanen. Barometrin teemana on Eri teitä vanhemmuuteen – kaksikymppisenä ja kolmekymppisenä lapsen saaneiden näkemyksiä perheellistymisestä ja vanhemmuudesta.

Perhebarometri perustuu tammi-maaliskuussa 2005 tehtyyn valtakunnalliseen postikyselyyn, joka lähetettiin viidelletuhannelle avio- tai avoliitossa elävälle vuosina 1979-84 ja 1969-74 syntyneille alle 3-vuotiaan esikoisen isälle ja äidille. Kyselyn vastausprosentti oli 53.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Google ja EU lähestyvät sopua hakukiistassa: "Ratkaiseva hetki saavutettu"

01.10.2013 EU:n kilpailupomo on toiveikas. Googlen viimeisin sovintoesitys antaa jälleen mahdollisuuden "tehdä töitä".

.