Taloussanomat
Hoidon painopiste yksilöissä

Uupuneen työ kaipaisi kehittämistä

Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva

19.9.2007 14:06 Kun joku uupuu työssään, hoitotoimet keskittyvät usein vain työntekijään eivätkä puutu itse työhön, joka uupumuksen on aiheuttanut, suomalaistutkimuksen tulokset kertovat. Ruotsissa taas uupuneilta aiottiin kesällä evätä "normaalitapauksissa" oikeus sairauslomaan.

- Uupuneiden hoidossa tulisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota työn ja työolosuhteiden kehittämiseen. Painopiste on monesti liikaa yksilötasoisessa työntekijän jaksamisen tukemisessa, sanoo tutkija Kirsi Ahola Työterveyslaitoksesta.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan vakavasti uupuneet suomalaistyöntekijät osallistuivat johonkin työtä tai ammattitaitoa kehittävään toimintaan huomattavasti muita harvemmin.

Hyvin jaksavista 55 prosenttia oli osallistunut työn kehittämiseen, uupuneista vain 39 prosenttia. Koulutukseen osallistumisessa luvut olivat vastaavasti 49 ja 26. Myös toimenpiteet työkuormituksen vähentämiseksi olivat vakavasti uupuneilla harvinaisempia kuin hyvin jaksavilla, kertovat Journal of Occupational and Environmental Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset.

Yksilöön kohdistuva hoito lisääntyy tutkimuksen mukaan uupumuksen voimistuessa, mutta sekään ei ollut kovin kattavaa. Yksilöhoitoa ovat esimerkiksi psykoterapia tai muu keskusteluapu, psyykenlääkehoito tai lääkinnällinen kuntoutus.

Naapurissa odotetaan pikaista parantumista

Ruotsissa keskustelu työuupumuksesta kävi kuumana viimeksi elokuussa, kun uupuneiden arveltiin selviävän tilanteestaan "normaalitapauksissa" ilman sairauslomaa. Sosiaalihallitus ilmoitti kuitenkin myöhemmin uusien suuntaviivojensa koskeneen tältä osin vain "lieviä tapauksia". Runsaan kritiikin ja kiivaan mediakeskustelun (ks. Digitodayn Absolut-blogi 15.8.) seurauksena asia palautui takaisin virkamiesten selvitettäväksi.

Sairausloma ja -korvaussääntöjä uudistetaan Ruotsissa parhaillaan laajemminkin. Hallituksen tuoreen esityksen mukaan olisi esimerkiksi jo kolmen kuukauden sairausloman jälkeen selvittävä, voisiko työntekijä palata sairauslomaltaan toisenlaisiin työtehtäviin saman työnantajan palveluksessa. Puolen vuoden kuluttua työntekijä taas voitaisiin velvoittaa vastaanottamaan terveydentilaansa vastaava työpaikka toisen työnantajan palveluksesta ja jopa eri paikkakunnalta.

Hallituksen esitys merkitsee myös sairauspäivärahojen lievää laskua.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentoi

Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Gmail-vika vaikutti laajasti, viestejä viipyi

24.09.2013 Google sanoo korjanneensa eilen paljastuneen ongelman Gmail-sähköpostipalvelussa. Vika oli harvinaisen laaja, joskin monet käyttäjät eivät sitä välttämättä huomanneet.

.