Taloussanomat
Esimiehen kuorolevytys, puutarhatonttu...

Nämä lahjat pomo voisi jättää jakamatta

Työnantajan ei kannata kääriä alaistensa joulupaketteihin liikelahjoilta vaikuttavia tavaroita, joissa on firman logo, vihjaa ruotsalaiskysely.
Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva

3.12.2007 07:18 Tukholma - Ahkerat ruotsalaiset työntekijät ovat päättäneet helpottaa esimiestensä joulustressiä kertomalla, mitä omilta pomoilta ei todellakaan toivota. Samalla lähes seitsemän kymmenestä sanoo, että jokin kiva joululahja olisi paikallaan.

Millaiset lahjat tuottaisivat työntekijöille jouluiloa? Ruotsalaiset antavat verkkoyhteisö Shortcutin kyselyssä koko joukon vinkkejä - etenkin tavaroista, joita pomoilta ei todellakaan toivota.

Pohjanoteerausten listalla ykköseksi nousevat markkinoinnin apuvälineiltä vaikuttavat lahjat, joissa komeilee firman logo. Laukut, seurapelit ja astiat ovat niin ikään ei-toivottua tavaraa, kuten myös urheiluvälineet, suklaarasiat ja makeiset sekä kylpypyyhkeet.

Luettelon tavaroita vieroksutaan ehkä niiden arkipäiväisyyden vuoksi, mutta liiallinen mielikuvituksen käyttökään ei toisaalta tunnu suotavalta.

Inhottujen lahjojen listalta löytyy joukko varsin omituisia valintoja, kuten reilu erä vessapaperia, kierrätetyistä tietokoneen näyttöruuduista valmistettu vaasi täynnä sokeroituja manteleita, puutarhatonttu, työaiheinen tietovisailupeli, pingismaila, lintukiikari ja pomon kirkkokuoron cd-levy. Pieleen menneiksi lahjavalinnoiksi mainitaan myös esimerkiksi viisi ilmaista pikaruoka-ateriaa McDonaldsilla ja alennuskorista esiin kaivettu Tower of Powerin levy.

Toivottujen lahjojen listalla ykköseksi nousee joulubonus. Toiseksi eniten toivotaan lahjakorttia esimerkiksi kylpylähoitoihin, herkkuostoksille tai kirjakauppaan. Ruokakoreja otetaan mieluusti vastaan, kuten myös leffalippuja tai ylimääräistä vapaata. Viinikin maistuu.

Aivan huono idea ei ole myöskään rahan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen, vaikka toisaalta 69 prosenttia kyselyyn vastanneista työntekijöistä onkin sitä mieltä, että lahjan saaminen työnantajalta on tärkeää.

Jutun kirjoitti: Mika Lahdensivu

Mika Lahdensivu

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (33)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Listasta on helppo tunnistaa omia firman lahjoja: työhuoneeni hyllyssä on kassi, firman logolla totta kai, taisi olla viime vuonna jokin lahja. Kassiin olen kerännyt kaikki parin vuoden aikana saamiani joululahjoja ynnä muita muistamisia. Oma suosikkini on polyesteripeitto, joka antaa sähköiskuja jo pelkästä koskemisesta.

Ajattelin luovuttaa kassin sisältöineen takaisin kun vaihdan työpaikkaa. Voivat sitten miettiä konkreettisesti miksi tuollaiseen roskaan pitää haaskata rahaa "muistamisen" merkeissä. Jos ei firmalla ole halua muistaa oikeasti laadukkaalla tavaralla, mielummin kokonaan ilman näitä markkinointimateriaalikuvaston hirvityksiä, joista tilauksen hoitaja sai tilaajalahjana putkiradion.
Anonyymi: Ylpeä joululahjojen 3.12.2007 8:09

Anonyymi
Meillä pohjanoteeraus oli kantopakkaus keskikaljaa!
Anonyymi: V.P. 3.12.2007 8:11

Anonyymi
Yleensäkin, jos henkilökuntaa " lahjotaan" alkoholipitoisilla aineilla, herää kysymys: Onko viinan käyttö työnantajan mielestä hyvä asia! Koskenkorvapullo joululahjana ei myöskään raittiin ihmisen mielialoja kovin jouluiseksi nosta, päinvastoin.
Anonyymi: Asto 3.12.2007 8:18

Anonyymi
...rahaa pitäisi tarjota eikä turhuuksia.
Anonyymi: Tavaran sijasta raha 3.12.2007 8:20

Anonyymi
Kaikki työntekijät eivät osallistu ilosen joulun odotukseen.
Anna pieni lahja, osanotto, Pohjois-Suomen perheille !

http://www.kemijarvenmassa.fi/
Anonyymi: Etelä-Suomalainen En 3.12.2007 8:22

Anonyymi
Kunhan saisi jotain niin olisin tyytyväinen.. Ei haitaa vaikka siinä firman logo olisikin.
Anonyymi: hmm 3.12.2007 8:25

Anonyymi
Lahjojen hankkijat yrityksissä taitavat kyllästyä ainaisiin valituksiiin lahjojen sopimattomuudesta ja siirtyvät mielellään esim. lahjoituksiin yleishyödyllisiin tarpeisiin (niin myös meillä).
Todennäköisesti tämä ilman lahjoja saaminen koskee vain yrityksissä suuria yksiköitä, pienet yksiköt hoitavat asiat huomaamattomasti, jouluillallisina, viinipulloina, pikkulahjoina yms.
Anonyymi: lahjaton 3.12.2007 8:33

Anonyymi
Missä oli listalla seksivälineet??
Anonyymi: Kaksin kaunihimpi 3.12.2007 8:53

Anonyymi
Typerät ruotsalaiset eivät ymmärrrä kuinka hieno bändi on Tower of Power!! Nyt pistää melkein vihaksi vaikka joulu onkin tulossa :-)
Anonyymi: Ikifani 3.12.2007 9:00

Anonyymi
Muistakaa nyt hyvät immeiset että joku ihmishenkilö firmassa kuin firmassa ne lahjat hankkii. Kuinka itse suoriutuisitte hankinnasta, varsinkin kun tietäisitte että osa porukasta olisi kuitenkin nokka rutussa hankkimastanne lahjasta.

Kirjoituksista käy rivien välistä ilmi että firman lahjan pitäisi olla riittävän arvokas, jotta se lahjaksi hyväksyttäisiin. Eikö totta ??

Muistaminen on kuitenkin tärkeintä, vai mitä mieltä olette ? Tavarasta tuskin kenelläkään on "aikuisten oikeasti" pulaa. Jos saatte täytekynän hienossa kotelossa, tai melkein kultaiset kalvosinnapit niin pakkoko siitä on tehdä puolenvuoden valitusvirsi kahvipöytään tai keskustelupalstalle.

Palkan saamme vastikkeeksi työstä, joten sopimuksen mukaan olemme sujut puolin ja toisin. Muistammeko koskaan itse työnantajaamme, yhtä velvollisia olisimme antamaan lahjoja toisinkin päin.


Hävetkää !! kuitenkin,,,,,,,,,Hyvää Joulun odotusta Kaikille ;)
Anonyymi: Ei lahjahevosta jne 3.12.2007 9:01
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia vihjaa yt-neuvotteluista Salon tehtaalla

29.09.2011 Nokia sulkee Romanian tehtaan ja miettii Salon matkapuhelintehtaalle uutta roolia. Yhtiö aikoo siirtää tuotantoa lisää Aasiaan.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.