Taloussanomat
Pienetkin vakaita työnantajia

Työvoimapula kuristaa ohjelmistoyrittäjiä

5.5.2008 10:27 Ohjelmistoalan yritykset kamppailevat äkillisen työvoimapulan kourissa. Alalla on pieniä, nopeasti kasvavia yrityksiä, jotka tuntemattomuudestaan huolimatta ovat vakaita työnantajia, korostaa Ohjelmistoyrittäjät ry.

– Ohjelmistoala on kasvuyritysten ala. Se on viime vuosina kasvanut nopeammin kuin Suomen talous keskimäärin. Tätä lupaavaa kasvua uhkaa kuitenkin kuristaa työvoimapula, ennustaa Ohjelmistoyrittäjien hallituksen puheenjohtaja Matti Heikkonen.

Heikkosen mukaan pulaa alalla on erityisesti projektipäälliköistä ja sovelluskehittäjistä.

Tätä osaajapulaa Ohjelmistoyrittäjät ratkoo Software Success Stories 2008 – rekrytointiohjelmallaan, jonka tavoitteena on tehdä kasvuyrityksiä tutuiksi työnhakijoille. Ohjelmaan on kelpuutettu 11 luotettaviksi toimijoiksi tiedettyä ohjelmistoalan kasvuyritystä, joista osa on jo maailmalla menestyneitä, osa kansainvälistymisensä kynnyksellä.

Ohjelmalla haetaan kahdeksaa projektipäällikköä ja 27 sovelluskehittäjää, joita yritykset valmentavat FC Sovelton 10–30 päivän koulutusjaksolla, ja huolehtivat heidän osaamisestaan myös jatkossa. 

Työnhakijat eivät tunne kasvuyrityksiä tarpeeksi. Niiden historia saattaa olla hyvinkin lyhyt, mutta toiminta vakaalla pohjalla.

- Isot, tunnetut kansainväliset brändit ovat vahvoilla rekrytoinnissa. Positiivisen imagon ja tunnettuuden rakentaminen on kuitenkin pitkä projekti. Siksi tämäntyyppiset hankkeet ovat pienille kasvuyrityksille hyvä tilaisuus olla mukana kilpailussa tärkeimmästä menestystekijästä, osaavasta työvoimasta, Heikkonen sanoo.

Työnhakutilanteessa kovat arvot, raha ja työsuhde-edut saattavat korostua, mutta ne eivät yhdistyksen mukaan ole työpaikan hakijan kannalta ratkaisevia tekijöitä. Voimakkaasti kasvavien yritysten kriittinen menestystekijä on alan kehityksen eturintamassa oleva henkilöstö. Siksi on pelkästään luonnollista, että ammatillisen osaamisen ohella huolehditaan myös henkilöstön henkisestä jaksamisesta, Ohjelmistoyrittäjät korostaa.

- Ohjelmistoalan ammattilaiset arvostavat eniten haastavia työtehtäviä sekä mahdollisuuksia oman ammattitaitonsa kehittämiseen. Kasvuyrityksissä henkilöt pääsevät kehittymään yritysten mukana monipuolisissa työtehtävissä, Janne Lindfors ohjelman toteutuksesta vastaavasta Saranen Consultingista arvioi.

- Pienen yrityksen täytyy rakentaa imagonsa puskaradion kautta. Ainoa tapa on tehdä asiat hyvin ja luottaa siihen, että sana kiirii edellä, Lindfors jatkaa. 

Jutun kirjoitti: Kalevi Nikulainen

Kalevi Nikulainen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (36)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Mikä ihmeen työvoimapula? Tekijöitä kyllä on, mutta kun avoimiin tehtäviin haetaan aina harjoittelijoita tms. ettei tarvitse maksaa täyttä palkkaa.
Anonyymi: - 5.5.2008 10:40

Anonyymi
Mikä ihmeen työvoimapula?


Digitodayn pitäisi varmaan otsikoida nämä jatkuvat työvoimapulauutiset uudelleen ettei heti synny aina tämä sama napina.

Pulaa on siis osaavista työntekijöistä, ei työntekijöistä noin yleensä.
Anonyymi: Osaava ohjelmistokom 5.5.2008 10:50

Anonyymi
Pulaa osaavista työntekijöistä, joiden pääkriteerinä ei ole raha ja muut kovat arvot... Kaikki nykyään kertovat huolehtivansa työntekijöidensä hyvinvoinnista joten voi olla hankala panna yrityksiä järjestykseen ranking-listalleen muuten kuin mitattavien kriteerien mukaisesti. Perheellisellä painaa ehkä paikkakunta paljon ja pohjoisessa riittää pienempikin palka samaan elintasoon kuin Helsingissä. Niin, missäs ne pohjoisen työpaikat on jos kerran on pula osaajista?
Anonyymi: projektipäällikkö 5.5.2008 11:04

Anonyymi
Jos koulutusjakso on 10-30 päivää, niin siitä voi jo päätellä minkälaisiin tehtäviin kyseiset henkilöt sijoittuvat. Haiskahtaa pitkälti siltä että Sovelto on tässä ihan mainosmielessä mukana.
Anonyymi: koodariapina 5.5.2008 11:24

Anonyymi
hirveä työvoimapula ! 35 ihmistä ! apua, mistä sellaisen määrän ihmisiä voi saada? mars, intiaan rekrytoimaan. Eihän nyt suomessa voi olla 35 valmistuvaa yliopisto/AMK ohjelmoijaa tarjolla mitenkään !
Anonyymi: novoinyprkl 5.5.2008 11:34

Anonyymi
Työvoimapulaa on, koska fiksuimmat ovat huomanneet, että alalla ei ole tulevaisuutta.

Surkeat palkat, huonot työolot, tappavan tylsät työtehtävät, nolla urakehitysmahdollisuudet (koodareilla), älytöntä matkustamista (ERP), palkatonta ylityötä, vapaa-ajalla matkustamista. Kyseessä on siis moderni versio entisestä orjatyövoimasta.

Lisäksi Intiasta ja Kiinasta tulee seuraavan 5-10 vuoden aikana niin paljon koodareita, että koko maailma hukkuu niihin. Nyt kannattaa satsata muihin aloihin, jos on järkeä päässä.
Anonyymi: Työvoimapulaa 5.5.2008 11:34

Anonyymi
Niin mikä työvoimapula, itselläni tutkinto hajautetuista järjestelmistä ja olen jo pari vuotta töitä hakenut ja niitä ei ole. Kehittäjiä vapaana niin paljon että on varaa valita.
Vaikka olisi kokemustakin niin ei riitä enää, ennen tutkintoa sai tehdä vaikka kuinka paljon ohjelmistokehitykseen liittyviä töitä vapaa-aikanakin, mutta nyt kun on tutkinto kasassa niin eipä löydykään töitä.

Intiasta tulee paljon koodareita, mutta tekevät pääasiassa yksinkertaisia hommia ja jos ei täällä herätä siihen, että pitää taistella vastaan ja keksiä jotain uutta niin silloin on jo annettu periksi. Kuulemmaj 1400 työtöntä kehittäjää on pelkästään pääkaupunkiseudulla, tosi pula.
Anonyymi: kehittäjiä löytyy, m 5.5.2008 11:44

Anonyymi
Jos toimipaikan siirtää kehäkolmosen ulkopuolelle, niin työvoimaa, jopa akateemisesti koulutettuakin, löytyy.

Lisäksi moni kehäkolmosen sisältä lähtisi mieluusti, vaikka pienemmälläkin palkalla, Jyväskylään Vaasaan tai Kuopioon, jos vain olisi mahdollista.
Anonyymi: Työtön koodari 20 vu 5.5.2008 11:47

Anonyymi
Tämä taitaa olla ihan sama juttu josta käytettiin joskus nimitystä DART-koulutus, mitä siitä tuli vai tuliko mitään ei ole kerrottu.

http://www.developeracademy.fi/
Anonyymi: sama koulutus 5.5.2008 11:48

Anonyymi
Suunnilleen joka vuosi tulee joku uusi kuuma teknologia, jonka "osaajista" on kauhea pula. Siihen räävitään koulun penkiltä pienellä palkalla joku joka on lukenut ja kokeillut vähän aiheesta. Samalla on käynnissä YT-neuvottelut ja vanhat konkarit ajetaan pihalle kun tekninen osaaminen on "vanhentunut" ja palkkatoiveet nousseet.

Sitten ihmetellään kun IT-projektit kusevat, ihmiset vaihtavat alaa ja "osaajia" ei löydy mistään.

Nämä pienet "vakaat" työnantajat ovat usein vielä usein sellaisia joilla on kassavirtaa ehkä 10% kuluista ja riskirahaa vuodeksi jäljellä.
Anonyymi: Koodiorja 5.5.2008 11:53
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Läpihuutojuttu: Lumia 1020 pesi uuden iPhonen kameran

27.09.2013 Se ei ollut edes vaikeaa. Lumia 1020:n kohuttu ja kehuttu kamera peittosi mennen tullen iPhone 5S:n kameran The Next Webin testissä. Itse puhelimella on kuitenkin ongelmansa.

.