Taloussanomat
Lomarahoja vaihdetaan vapaiksi

Toimitukset tutisevat potkujen pelossa

Nelosen toimittajat järjestivät ulosmarssin, kun työnantaja ilmoitti uutisten lyhentämisestä.
Kuva: Lehtikuva

14.3.2009 10:30 Ilmoitusmyynnin tökkiminen ja nettilehdet vievät töitä perinteisten sanomalehtien toimittajilta ja kirjapainoilta.

Mediatalot ovat kertoneet viime päivinä tiiviiseen tahtiin omista yt-kierroksistaan.

Turun Sanomat ilmoitti saaneensa päätökseen yt-neuvottelut. Noin 120 hengen toimituksessa potkut ja eläkeputki odottavat pariakymmentä toimittajaa.

Yt-neuvottelujen alkamisesta kertoi mediakonserni Talentum. Työntekijöiden edessä on kahden viikon pakkoloma.

Perjantaina yt-neuvottelujen alkamisesta ilmoitti HSS-media, joka julkaisee Vasabladetia, Österbottens Tidningiä ja Pietarsaaren Sanomia.

– HSS Mediassa on käynnissä jo toinen yt-kierros. Edellinen kierros johti irtisanomisiin pari kuukautta sitten, Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen peilaa.

Yt-neuvottelut ovat lisäksi käynnissä Alma Mediaan kuuluvassa Iltalehdessä, jossa uhattuna on yli 20 työpaikkaa.

Samaan konserniin kuuluva Kauppalehti käynnisti neuvottelut MTV3:n talousuutisten työpaikoista. MTV3 lopettaa yhteistyösopimuksen Kauppalehden kanssa. Työt uhkaavat loppua noin kymmeneltä Kauppalehden toimittajalta.

Tehtäviä häviää myös Sanoma-konserniin kuuluvassa Nelosessa. Nelonen aikoo puolittaa televisiouutisensa ja väkimäärän. Nelosella on toimittajia 35.

Yt-neuvotteluista on ilmoittanut myös Suomen Lehtiyhtymä. Neuvottelut koskevat 70 henkeä.

Potkujen ja lomautusten lisäksi mediatalot ovat tarjonneet innokkaasti eläkepaketteja ja suositelleet lomarahojen vaihtamista vapaaksi.

Eläkepaketteja markkinoi työntekijöilleen muun muassa Sanoma-konsernin Sanoma News. Lomarahojen vaihtamista vapaaseen tarjoaa myös MTV3.

Omistusjärjestelyt
seuraavassa aallossa?

Tehostamisohjelmiin mediataloja ajaa ilmoitustulojen vähentyminen. Niemisen mukaan ilmoitustulot ovat pudonneet alkuvuonna 10–20 prosenttia.

– Ilmoittelua on siirtynyt verkkoon. On vaikea sanoa, tuleeko ilmiöstä pysyvä, Nieminen pohtii.

Mediataloille on myös haasteena, miten ne kytkevät toisiinsa verkon ja printin.

Nieminen ennustaa 90-luvun lamaan peilaten, että mediatalot voimistavat rakenteellista uudista. Lehdet ryhtyvät tekemään entistä enemmän sivuyhteistyötä ja vaihtamaan juttuja keskenään.

– Vielä ei ole näkynyt omistusjärjestelyjä. Se voi olla vielä edessä. Niin kävi 90-luvun laman aikana.

Toimituksia enemmän työpaikkoja vähenee Niemisen mukaan kirjapainoissa. Verkkojulkaisut vähentävät painotöitä. Kirjapainoissa on liikaa kapasiteettia.

Jutun kirjoitti: Heidi Vaalisto

Heidi Vaalisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Mainitut yritykset

Kommentit (16)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomalaisessa mediassa on kunnollinen tuuletus tarpeen. Sensaatiohakuista hömpän uutisointia ei kukaan todellisuudessa tarvitse. Sen sijaan kunnollisia juttuja asiallisista aiheista tarvitaan kyllä, mutta sitä ei meidän lehdistömme pysty tuottamaan.

Täällä vain kiistellään siitä, onko Ilta-* lööpit journalistista sisältöä vai myynnin edistämistä, tai missä Vanhanen oli hiihtämässä kun ajatus eläkepäätöksestä kypsyi. Tai minkä väriset verkkosukat Urpilaisella tänään on päällä. Tai saako YLE tarjota uutisia ilmaiseksi näyttötauluihin vai pitääkö välissä näyttää mainoksia. Haloo!

Verkko on jo täällä. Lehtitaloissa valtaapitävät ja eläkeikää lähestyvät punaisen yliopistoajan kasvatit eivät sitä ole vielä tajunneet. He edelleen haluavat herätä aamulla ja huomata, että paha uni onkin mennyt ohi.
Anonyymi: suhteet kohdalleen 14.3.2009 11:10

Anonyymi
Olisikohan lehtien ja toiiattajien syytä katsoa peiliin.

Journalsmin taso on todella surketa: useimmissa jutuissa vain viitataan jonkun muun tekemään juttuun, tai jopa vielä pahempaa: johonkin netissä muka kuultuun uutiseen.
Toinen asia on sitten "uutisoinnin" katoaminen lehdistä. Lehdet toimivat enemmän omistajatahon propaganda välineenä kuin puolueettomana uutisten välittäjänä.

Lääke: Enenmmän taustatyötä ja puolueetonta uutisointi.

Pahimpia suomessa tällä saralla on HS ja IS
Anonyymi: kriittinen lukija 14.3.2009 11:20

Anonyymi
On totta, että suomalainen media-ala on pahassa kriisissä. Liian pitkään uskoteltiin, että kaikki jatkuu entisellään ja töitä tehdään 90-luvun malliin. Nyt tuli verkko ja muut välineet, jolla ihmiset saavat käsiinsä nopean tiedon maailmalla tapahtuvista asioista. Tosin pakko myöntää, että joskus verkossa liikkuu myös hieman arveluttavia uutisia, jotka ei pidä paikkaansa. Valitettavasti lehdistö on omassa muuttumisenhaluttomuudessaan mennyt tähän mukaan. Siis edelleen lehdissä mielletään, että verkkolehti on vain sähköinen muoto painetusta, joka on todella väärä ja typerä ajatus. Kun verkon ja painetun lehden pitäisi tukea toisiaan, niin suomessa tehdään päinvastoin. Tähän on syynä ammattitaidottomat toimituspäälliköt, jotka eivät ymmärrä yhtään mitään verkosta ja enemässä määrin myös ymmärräs painetusta lehdestä alkaa karata eläkkeelle.

Valitettavaa mutta rakennemuutos lehdissä on väistämätön ja tulevaisuuden kannalta välttämätön.
Anonyymi: wc 14.3.2009 12:00

Anonyymi
Digitoday voisi aloittaa vähentämisen tämän jutun kirjoittajasta. Ja mielellään nopeasti niin ainakin laatu paranisi hiukkasen ennen kuin viimeisetkin lukijat kaikkoavat.


Eikös ole ihan totta, että toimituksissa pelätään potkuja? Minusta tämä on ihan aiheellinen juttu. Aikaisemmin toimitukset ovat olleet "suojatyöpaikkoja".
Anonyymi: wc 14.3.2009 12:13

Anonyymi
Ilmoitusmyynti ei vedä, koska mainostajat etsivät uusia tapoja lähestyä kuluttajia. Nousua tapahtuukin jatkossa varmaan etenkin digipuolella ja viestintätoimistoissa.
Anonyymi: T 14.3.2009 12:13

Anonyymi
Nyt on loistava mahdollisuus luoda kokonaan uutta ja kiinnostavaa puhtaalta pöydältä.
Tämä karsiminen on myös mahdollisuus ja haaste.
Eräässä kaupallisen kanavan uutistoimituksessa ei valtaosa toimijoista juuri erota leivänpaahdinta tietokoneesta. Onkin jo aika luopua suojatyöpaikoista, sekä vihamielisestä ja sisäänpäin kääntyneestä työkulttuurista jolla osaamattomuutta peitellään. Usein keskijohto on se ongelman ydin. Pääliköksi noustu ehkä muilla kuin ammatillisen ydinosaamisen keinoilla ja silloin muut kuin työhön ja yrityksen hyvivointiin liittyvät asiat tärkeimpiä. Nousu ja kiinnostavuus luodaan netissä ja sen palvelun/uutispalveluntarjoajan johdosta joka ei aliarvioi kuluttajaa ja luo oikeasti kiinnostavaa sisältöä informatiivisesti huolella rakennettuna. Sisältö edellä, kaupalliset tavoitteet mukana uudella pohditummalla tavalla.
Anonyymi: Muutos uuteen 15.3.2009 14:15

Anonyymi
Mielenkiintoista että eduskunnassa ja hallituksessa raiskataan kilpaa perustuslakia, KRP jatkaa lainvastaista sensuuriaan, jne. ja pisimmät kirjoitukset tulevat siitä, että toimittajia pistetään pihalle. Ja toimittajia pistetään pihalle sen vuoksi, että toimitukset eivät keskity vahvuuksiinsa eli analyysiin, taustoihin ja asioiden tonkimiseen vaan täysin kritiikittömästi kopioivat kilpaa blogikirjoituksia ja lehdistötiedotteita. Mutta tätähän ei jutussa mainita.

Lehdet ryhtyvät tekemään entistä enemmän sivuyhteistyötä ja vaihtamaan juttuja keskenään.


Loistava idea. Lehtienhän tarvitsee olla enemmän toistena kaltaisia!
Anonyymi: Nimetön 15.3.2009 17:36

Anonyymi
Kaipaan lehdistöltä tutkivaa journalismia!

Iltapäivälehdet eteenkin menneet mukaan 7päivää ym. hömppälehtien mukaan.
Kun nyt ostaa iltapäivälehden, eteenkin viikonlopun numeron, mitä siinä on uutisten arvoista.

Kellä tehty rintojen leikkaus, minkä värinen asu jollain oli jossain kissakerhon pippaloissa, julkimo avaa kotinsa näytille, kuka tanssi kenen kanssa ym.

Tätäkö on ip lehtien taso, kaipaavatkin pihalle lehtitalosta, tosin ulos myös ne joka päättävät sisällöstä.
Anonyymi: Veli 15.3.2009 19:35

Anonyymi
Nyt on oikea aika ryhtyä yrittäjäksi! Ja ei tarvi vastata koulutusta!

http://www.nytimes.com/2009/03/14/technology/start-ups/14startup.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
Anonyymi: Amerikka nousee 15.3.2009 21:03

Anonyymi
Toisten aloja kommentoitaessa puhutaan suojatyöpaikoista ja omalla alalla päivitellään työelämän pelisääntöjen raaistumisesta.

Vaikka itse en ole toimittaja niin silti tulee väkisin mieleen, että hekin ovat perheellisiä ja epävarmoja tulevaisuudesta.

Tässäkin threadissa on mielestäni hyvää analyysiä median tilasta, mutta se tuskin paranee yksilöitä syyttelemällä.
Anonyymi: kontro 16.3.2009 7:13
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Tietoturvaajat saavat potkut

27.09.2011 Tietoturvayhtiö Tectia irtisanoo seitsemän työntekijää, potkut jäävät pelättyä pienemmiksi.


2013

Kolme vuotta sitten

Grand Theft Auto V:llä huikeat myyntiluvut Suomessa – varastot tyhjänä

27.09.2013 Peliä myytiin 88 000 kappaletta alle viikossa. Määrä on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.

.