Taloussanomat

Tarkastaja: IPadin tekijällä paremmat olot kuin vaatetehtaissa

Foxconnin tehtaiden fyysinen ympäristö on erinomainen, sanoo FLA:n johtaja.
Kuva: EPA

16.2.2012 07:00 Työolot Applen iPadia ja iPhonea tekevissä tehtaissa ovat paljon paremmat kuin kiinalaisissa vaatetehtaissa tai muissa tehtaissa. Kansalaisjärjestö FLA:n johtajan ensinäkemään perustuva lausunto tulee sopivasti juuri ennen seuraavan iPadin julkistamista.

Apple liittyi 13. tammikuuta kansalaisjärjestö Fair Labor Associationiin (FLA) torjuakseen yhtiötä vastaan esitettyjä syytöksiä laitevalmistajien kurjista työoloista. Applen laitevalmistajien tehtailla tapahtuneet itsemurhat, onnettomuudet ja väitetyt orjatyöolot ovat kohdistaneet ankaraa kritiikkiä maailman arvokkaimpaan teknologiayritykseen.

FLA on käynnistämässä tarkastukset Applen kahdeksan suurimman alihankkijan tehtailla.

FLA:n johtaja Auret van Heerden sanoi vierailtuaan Foxconnin tehtailla, että sen tilat ovat ensiluokkaiset ja ympäristö on huomattavasti keskiarvon yläpuolella. Hän ei ottanut kantaa työoloihin, mutta arveli, että ikävystyminen ja vieraantuminen on voinut aiheuttaa stressiä, joka on johtanut työntekijöiden itsemurhiin.

Van Heerden vieraili useita kertoja Foxconnin tehtailla valmistellessaan tarkastuksia.

Foxconnin lisäksi FLA:n tarkastajat tekevät yllätyskäyntejä myöhemmin Quanta Computerin, Pegatronin, Wintekin ja muiden valmistajien tehtaisiin. Kiinalaiset yritykset pitävät tehtaidensa ja muun liiketoiminnan tiedot mahdollisimman salassa.

Van Heerden kiisti epäilyt siitä, että hänen organisaationsa maalaisi pikaisen positiivisen kuvan Applen alihankkijoista.

Hän sanoi, että yritykset, jotka liittyvät FLA:han noudattavat tiukkoja sitoumuksia. Niiden intressejä tasapainottavat valtioiden ulkopuoliset organisaatiot ja yli 200 yliopistoa, jotka kuuluvat johtokuntaan.

FLA sai alkunsa presidentti Bill Clintonin vuonna 1996 kokoamasta ryhmästä, jonka päämääränä oli hikipajojen määrän vähentäminen. Johtokunnassa istuu muun muassa Niken ja Adidasin johtajia.

Tarkastusohjelmassa noin 30 FLA:n työntekijää vierailee Foxconnin Shenzhenin ja Chengdun tehtailla. Kummassakin tehtaassa on noin 100 000 työntekijää. Kaikki eivät työskentele Applen tuotteiden parissa.

Kolmen viikon aikana on tarkoitus haastatella kaikkiaan 35 000 työntekijää 30 hengen ryhmissä. He vastaavat kysymyksiin iPadeillä, jotka välittävät tiedot suoraan tietokantaan.

Työntekijöiltä kysytään heidän rekrytoinnistaan ja siihen liittyvästä palkkion maksusta, kirjallisesta sopimuksesta ja sen ymmärtämisestä. Kysymykset koskevat myös asuntoloiden ja ruoan laatua, valitusmahdollisuuksia ja valitusten vaikutuksia. Työntekijöiltä tiedustellaan myös henkisestä hyvinvoinnista.

Tarkastusten lopputuloksena FLA laatii raportin, jossa tunnistetaan parantamista vaativat kohteet ja tehdään tehtaille ehdotuksia siitä, kuinka parannukset saadaan aikaan.

Jutun kirjoitti: Reuters-Digitoday

Reuters-Digitoday

Kommentit (74)


Anonyymi
Foxconnin lisäksi FLA:n tarkastajat tekevät yllätyskäyntejä myöhemmin Quanta Computerin, Pegatronin, Wintekin ja muiden valmistajien tehtaisiin.

Foxconn tarkastaa itse, aika Applemaista touhua..!!


No tämä kyllä edes vähän selventää, mistä nämä puppupuheet syntyvät? Jos luetun ymmärtäminen on tuota tasoa, en yhtään ihmettele lopputulosta. Vielä kun keitokseen lisätään olematon medialukutaito ja täysi kyvyttömyys netin hyödyntämiseen faktojen osalta, täällä nähdään tulos. Surullista...
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:06

Anonyymi
"Vähänkö loistava idea! Kokoa oma iPad! Siistiä! Apple voisi tuota DIY-pakettia myydä alkaen 1999?. Sisältäisi tietenkin tarvittavia työkaluja yms.
AAPL $4000"

Heksaania yms.
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:07

Anonyymi
Nopeita olivat noi tarkastajat...

Nyt jo julkaisivat tuloksia...
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:10

Anonyymi
Paremmat olot kuin rättifirmoilla, ei mikään ihme kun Apple on ainut teknofirma joka on tuohon FLA:n liittynyt, muut on teknologia-alan järjestöissä, ei rättifirmojen listoilla.

So Apple already does its own audits on its suppliers? What does it need the FLA for?
The FLA provides third-party audits, which Apple said would "provide even greater transparency into our supply chain." That's as opposed to Apple and Foxconn's own audits, which are more open to scrutiny. Apple also gets the bonus PR boost of being the first technology company to become a member of the FLA, whose participating companies are mostly made up of those in the textile industry.
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:19

Anonyymi
Nopeita olivat noi tarkastajat...

Nyt jo julkaisivat tuloksia...


Jos nyt edes hetkeksi uskaltaisit irrottaa silmät omasta navastasi ja yrittäisit myös ymmärtää uutisten sisältöä, niin saattaisit huomata, että tämä EI ole ainoa uutissivusto netissä!? Samalla saattaisit saada vahingossa sellaisenkin tiedon tajuntaasi, että sopimus FLA:n kanssa on tehty jo yli kuukausi sitten!!

Ei helevata mitä urpoja...
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:20

Anonyymi
Miksi itsemurhat alkoivat kun äble tuli kehiin.

Valitse näistä:

a) Kiinalaiset keksivät itsemurhat vasta eilen
b) Ketään ei aikaisemmin kiinnostanut
c) Piti aloittaa loanheittokampanja Appleä vastaan ja ruumiitkin valjastettiin mukaan.

Tosiasiassa Kiinassa tehdään vähemmän itsemurhia, kuin Suomessa ja Foxconnin tehtailla tehdään vähemmän itsemurhia, kuin Kiinassa keskimäärin. Suomessa miljoonasta ihmisestä noin 220 tekee itsemurhan, eli noin kakskytkertaa enemmän, kuin Kiinassa. En tähän hätiin löytänyt Salon itsemurhatilastoja, mutta eiköhän joku jostain kaiva nekin.


Kiinassa itsemurhayritys joka toinen minuutti

Itsemurha-aste Kiinassa on 22,23 jokaista 100 000 kansalaista kohden. Suomessa 20.


Vertaat siis foxconnin itsemurhia Suomeen. LOISTAVAA.

Ihan vaan sellainen fakta että Suomen itsemurhissa ei ollut yhteistä nimittääjää tuolle määrälle. Foxconnilla on: Ipad tehdas.

Löytyykö suomesta ipädejä valmistavaa tehdasta?

Ovatko Suomi ja Kiina vertailukelpoisia keskenään, onko niillä yhteismitalliset tavat mitata itsemurhia, onko kulttuurilla merkitystä itsemurha tapauksissa?

According to official government statistics, in 1999 the rate per 100,000 people was 13.0 for men and 14.8 for women, [ 1 ] the highest female suicide rate in the world. 27.8

Oletko nähnyt yhtään nokiaan yhdistettyä itsemurhaa? onko Salosta hypitty asuntoloiden katoilta?
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:35

Anonyymi
Kuka nyt samaa kuraa jaksaa vuodesta toiseen koota, pelkkä S-kirjaimen lisääminen ei varmaan hurraa huutoja linjalla tuo..!


Mukava tavata muita iPhone 4s: käyttäjiä palstalla. Hurraa huutoja! No ol koon.

Harmi ettet tykännyt. Minun kokemukseni iPhone 4S -puhelimesta ovat muutaman kuukauden jälkeen pelkästään myönteisiä.

Mikä sinun kohdallasi ei toiminut? Moni pitää kyseistä puhelinta parhaana markkinoilla tällä hetkellä olevista. Eikä tuo ässä harmita yhtään. Laite pelittää, on nopea, paras puhelimeni ikinä - mutta miten sun näkökulmasi uutiseen liittyy uutiseen?
Anonyymi: iBad 16.2.2012 19:36

Anonyymi
Applea vihaaville henkilöille ei näytä riittävän mikään. Koko ajan ollaan etsimässä vikoja ja sitten kun paljastuu että mikään ei ole vialla niin keksitään taas jotain uutta mistä voidaan valittaa.


iApple iPuolustus, mutku muutkin...
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:37

Anonyymi
Applea vihaaville henkilöille ei näytä riittävän mikään. Koko ajan ollaan etsimässä vikoja ja sitten kun paljastuu että mikään ei ole vialla niin keksitään taas jotain uutta mistä voidaan valittaa.

Jos Apple ei tunnusta mitään, ei merkkaa, etteikö mikään olisikaan vialla.

Kummasti vaan Apple kääntää kaikki viat muiden syyksi, tai vähintään osoittaa että jossain maailman syövereissä on huonomminkin asiat.

Sen puolesta, että Apple on hoitanut asiansa paremmin kuin Noksu/Dell/Hp/Acer/Lenovo/HTC/Samsung jne. on paljon ja vielä riippumattomista lähteistä.

Toisin päin ei ole mitään todisteita. Jos on, voisitko esittää?
Jos Noksu/Dell/Hp/Acer/Lenovo/HTC/Samsung jne. ei tunnusta mitään, ei merkkaa, etteikö mikään olisikaan vialla.


HAHAHA toi oli jo niin paksua että naurat sille itsekkin.

Säädyllinen tehdas, dokumentti vuodelta 2005
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 19:41

Anonyymi
Nopeita olivat noi tarkastajat...

Nyt jo julkaisivat tuloksia...

Jos nyt edes hetkeksi uskaltaisit irrottaa silmät omasta navastasi ja yrittäisit myös ymmärtää uutisten sisältöä, niin saattaisit huomata, että tämä EI ole ainoa uutissivusto netissä!? Samalla saattaisit saada vahingossa sellaisenkin tiedon tajuntaasi, että sopimus FLA:n kanssa on tehty jo yli kuukausi sitten!!

Ei helevata mitä urpoja...


Ei helvata mitä puusilmiä täällä on:

Kansalaisjärjestö
Fair Labor Association FLA aloitti maanantaina tehdaskierroksen Kiinassa.


FLA on käynnistämässä tarkastukset Applen kahdeksan suurimman alihankkijan tehtailla.
Anonyymi: Nimetön 16.2.2012 20:10
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Kiinalainen Adidas-klooni on kenkäpuhelin

30.09.2011 Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja on palannut alan juurille ja valmistanut kenkäpuhelimen. Adidas S-808 Sneaker -kännykkä näyttää Adidaksen lenkkarilta.


2013

Kolme vuotta sitten

Ja arvokkain brändi on Coca...ei vaan Apple

30.09.2013 Coca-Colan ohi puski myös Applen pahin haastaja Google. Nokia sen sijaan putosi pahasti.

.