Taloussanomat

Foxconnin ja Applen sopimus leikkaa ylitöitä, nostaa palkkoja

1,2 miljoonan työntekijän Foxconn lupaa rajoittaa viikkotyötunnit 49:ään ja palkata lisää työntekijöitä.
Kuva: EPA

30.3.2012 07:00 Teknologiayhtiö Apple ja maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ilmoittivat torstaina sopineensa työolojen parantamisesta Kiinassa.

Maailman arvokkaimman yrityksen ja Kiinan suurimman yksityisen työnantajan sitoutuminen työoloissa havaittujen rikkomusten korjaamiseen voi vaikuttaa myös muiden länsimaisten yritysten alihankkijoiden työoloihin.

Foxconn valmistaa Applelle iPhone-puhelimia ja iPad-taulutietokoneita. Yhtiö lupaa vähentää ylitöitä ja palkata lisää kymmeniä tuhansia työntekijöitä. Yhtiö lupaa myös parantaa työturvallisuutta ja työntekijöiden asumisoloja.

Foxconnin lupaamat parannukset ovat vastaus Fair Labor Associationin viime viikkoina tekemään selvitykseen Foxconnin työoloista. FLA kävi läpi kaksi Shenzhenin tehdasta ja yhden tehtaan Chengdussa ja haastatteli 35 000 työntekijää.

Asiantuntijoiden mukaan työolot monen muun länsimaisen yrityksen tehtaissa ovat huomattavasti huonommat kuin Foxconnin tehtailla.

– Apple ja Foxconn ovat selvästi tämän alan kaksi suurinta pelaajaa ja uskon, että heidän yhdessä ajamansa muutos nostaa rimaa myös sektorin muissa osissa, FLA:n johtaja  Auret van Heerden sanoi Reutersin haastattelussa.

Applen ja Foxconnin sopimus voi nostaa kuluja myös muille Foxconnin asiakkaille mukaan lukien Nokia, Dell, HP, Amazon, Motorola Mobility ja Sony.

Sopimus voi myös merkitä lisää töitä Applen halvemmille sopimusvalmistajille, sanoo teknologiatutkimusyrityksen Detwiler Fentonin johtaja Mark Gerber. Sellaisia ovat muun muassa Quanta, Wistron, Pegatron ja Inventec.

Työolojen parantaminen voi nostaa laitteiden kuluttajahintoja, mutta vaikutus niihin on pieni, sillä palkkakustannukset ovat vain pieni osa laitteiden kokonaishinnasta.

FLA:n raportti toi ilmi muun muassa yli 60 tunnin viikkotyömääriä ja ahtaita asuntoloita. Työntekijät ovat usein ahneita tekemään ylitöitä nostaakseen ansioitaan. Foxconn lupaa rajoittaa viikkotyön korkeitaan 49 tuntiin ja nostaa palkkoja niin, että kokonaisansiot eivät alene.

Foxconn rakentaa uusia asuntoloita, parantaa onnettomuusraportointia ja auttaa työntekijöitä liittymään sosiaaliapuohjelmiin.

Ei ole selvää, miten Applen ja Foxconnin sopimuksen toteuttamista aiotaan valvoa.

Jutun kirjoitti: Reuters

Reuters

Kommentit (92)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Apple kyllä lyö Nokiaa kunnolla lättyyn. Nostattaa Nokian maksamia palkkoja ja vei koko tulevaisuuden sim-kortinkin kehityksen itselleen.
Anonyymi: Sääliksi käy 30.3.2012 7:22

Anonyymi
Miten tähää iPoniin saa Windowsin?
Anonyymi: Suomalainen 30.3.2012 7:36

Anonyymi
Nyt vaihtuu tää jumitteleva iLuuri toimivaan Lumiaan!
Anonyymi: ex Applefan 30.3.2012 7:38

Anonyymi
Apple kyllä lyö Nokiaa kunnolla lättyyn. Nostattaa Nokian maksamia palkkoja ja vei koko tulevaisuuden sim-kortinkin kehityksen itselleen.


Sellaista trollausta taas kun voi olla.
Apple ei valmista näitä ns. microsim kortteja muille valmistajille. Kyse on patentista ja yleisestä käytännöstä että muutkin valmistajat käyttäisivät samanlaisia kortteja. Tällöin kustannukset voidaan minimoida ja tilata samoilta alihankkijoilta. Tokihan tässä on myöskin kyse rahastamisesta koska se kuka sen oikeuden saa myöskin myy sen käyttöoikeuden muille.
Anonyymi: ???? 30.3.2012 7:44

Anonyymi
Applen kannattaakin myydä Nokialle sim-kortin käyttöoikeus. Saa näin kivasti fyffee jokaisesta Nokian orjatyöllä tehdystä savimajaluurista.
Anonyymi: Next Billion tuo App 30.3.2012 7:56

Anonyymi
Nyt vaihtuu tää jumitteleva iLuuri toimivaan Lumiaan!


Mistä sellaisen löydät? Sen verran katkeraa tilitystä on nimittäin kuultu jumittelevasta ja sammahtelevasta Lumiasta, että toimivuus siitä on varsin kaukana.
Anonyymi: Nokia julkaisi jälle 30.3.2012 8:00

Anonyymi
Ei ilmiö ja ongelma ole uusi, eikä Apple nosta tasoa aiemmasta. Jobsin aikana taso vaan laski luokattomaksi ja nyt Cookin yrittää paikata mainetta, koska sillä on jo vaikutusta myyntiin. Käytännön teot vielä puuttuvat.
Nokia on ollut ihmisiä kiertämässä tehtaitta salaa aikoja sitten. Siitä oli TV-ohjelmakin. Kirjakin tehty.
Anonyymi: Nimetön 30.3.2012 8:16

Anonyymi
Applen kannattaakin myydä Nokialle sim-kortin käyttöoikeus. Saa näin kivasti fyffee jokaisesta Nokian orjatyöllä tehdystä savimajaluurista.


Eilen samat iDiootit vielä hehkuttivat Applen reiluutta, kun se tarjosi sim-korttiin liittyviä "patenttejaan" ilmaiseksi.

Lyhyt on iDiootin muisti, kun tänään jo hehkutetaan rojaltimaksuja.
Anonyymi: Nimetön 30.3.2012 8:30

Anonyymi
MInun valinta on Nokia. Tiedän että joka komponentti,akusta näyttöön ja puhelimen kuoreen valmistetaan Suomen Salossa, sekä tärkeää että Nokian omistus on 100% Suomalaista ja yrityksen TJ on aito härmäläinen..eiku..
Anonyymi: Nokiafanipoika Jonne 30.3.2012 8:47

Anonyymi
Applen kannattaakin myydä Nokialle sim-kortin käyttöoikeus. Saa näin kivasti fyffee jokaisesta Nokian orjatyöllä tehdystä savimajaluurista.Eilen samat iDiootit vielä hehkuttivat Applen reiluutta, kun se tarjosi sim-korttiin liittyviä "patenttejaan" ilmaiseksi.Lyhyt on iDiootin muisti, kun tänään jo hehkutetaan rojaltimaksuja.


Apple taisi luvata ilmaiseksi vain Samsungille. Nythän Apple ja Samsung on pääsemässä sopuun ja Samsung maksaa sitä kautta ihan riittävästi Applelle. Eikä se ilmaiseksi lupaaminen kai ollut mitään virallista ja tärkeintä kai oli että Applen tahto toteutuu?
Anonyymi: Huhujen mukaan Apple 30.3.2012 8:53
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Siruvalmistaja haastoi Applen patenttirikkomuksista

26.09.2011 Taiwanilainen siruvalmistaja Via on haastanut Applen oikeuteen patenttirikkomuksista. Kyseessä voi olla puhelinvalmistaja HTC:n isku Applea vastaan, sillä Vian toimitusjohtaja on naimisissa HTC:n hallituksen puheenjohtajan kanssa.


2013

Kolme vuotta sitten

Anturivika kaasupolkimessa: Nissan vetää melkein miljoona autoa

26.09.2013 Vika saattaa aiheuttaa moottorin yllättävän sammumisen, Nissan varoittaa.

.