Taloussanomat
Lue uutinen mobiilisivustolla
Mitä isompi, sitä tyhmempi?

Suuryritykset haalivat domainnimiä kyseenalaisin keinoin

4.5.2001 07:45 Microsoft ei salli nimeään käytettävän sen tuotteiden käyttäjien riippumattoman keskustelufoorumin osoitteena, Warner oli ottaa väkisin 15-vuotiaan koulutytön Harry Potter-fanisivuston osoitteen, kanadalaisyritys haluaa välttämättä domainin "craptyre" ja GM ei suvaitse rekisteröitäväksi domainia fuckgeneralmotors.com. Onko tässä enää mitään järkeä?

Uusiseelantilainen verkkomedia 7amnews kertoo meneillään olevasta mielenkiintoisesta domain-nimikiistasta. Paikalliset Microsoftia edustavat lakimiehet ovat ilmoittaneet domainin microsoft.org.nz rekisteröineelle Reuben Jacksonille, että sanan Microsoft käyttäminen domain-nimessä loukkaa Microsoftin tavaramerkkiä, eikä moista tulla sietämään.

Jacksonin tarkoituksena on ollut pystyttää osoitteeseen palvelu, jossa Microsoftin tuotteiden käyttäjät olisivat voineet jakaa kokemuksiaan. Tämä kuitenkaan ei ilmeisesti miellyttänyt Microsoftia, joka usutti asialle paikallisen edustajansa lakiasioissa, A.J. Park & Sonsin.

Toinen samansuuntainen domain microsoft.org.nz on jo jonkin aikaa ollut ruotsalaisen Marcus Lindgrenin hallussa. On mielenkiintoista, että Microsoft ei herännyt rekisteröimään microsoft.org.nz -domainia, vaikka Uuden Seelannin IDG julkaisi tarinan, jossa asiasta kerrottiin ja varoitettiin domainin olevan vapaata riistaa.

Amerikan malliin Englannin mantereella

Tapauksesta tulee mieleen muitakin vastaavia älyttömyyksiä, joille on yhteistä se, että vaatimassa olevan firman koon kasvaessa typeryys kasvaa vähintään koon neliössä.

Englannissa herätti alkuvuodesta kohua tapaus, jossa Warner Brothers vaati 15-vuotiasta Claire Fieldiä luovuttamaan yhtiölle hallinnoimansa Harry Potter-fanisivuston osoitteessa www.harrypotterguide.co.uk. Perustelu oli sama kuin yllä mainitussa tapauksessa. Tässä tapauksessa kuitenkin idiotian siemen on syvemmällä ja siitä olisi kasvanut suurempi puu ilman hälyä: Warnerilla ei ole oikeuksia mihinkään muuhun kuin tiettyjen Harry Potter-romaanien elokuvaversion tekemiseen ja silti sillä oli otsaa vaatia koulutytöltä suositun fanisivuston osoitetta itselleen.

Nousseen kohun seurauksena tapaus ratkesi Warnerin vetäytymiseen maaliskuun puolivälissä. Kaikki vaateet peruutettiin ja tapauksen johdosta vihaisia kirjeitä Warnerille lähettänee saivat nöyrääkin nöyremmin anteeksi "tapahtuneen aiheuttamia väärinkäsityksiä" ja kehuttiin Warnerin omaa Potter-sivustoa.

Claire Fieldiä avustanut lakimies Matthew Rippon totesi tapauksesta:

- Opimme, että on tärkeä tarkastella jokaista tapausta erikseen ja ottaa sen erityispiirteet huomioon. Kenenkään tavaramerkin haltijan ei pitäisi ilman muuta lähetellä mallipohjalle laadittuja uhkailukirjeitä. Toivon, että kaikki ovat oppineet tämän läksyn, Rippon totesi The Registerille asian selvittyä.

Kanadalainen yritys haluaa välttämättä myydä "paskarenkaita"

Ilmeisesti tieto ja oppi ei Internetistä huolimatta kuitenkaan kulkenut Amerikan mantereelle saakka. Canadian Tyre-niminen autonrengasketju vaatii yksityishenkilön hallussa olevaa domainia www.crappytire.com itselleen. Vaateen peruste on taas sama: nimi on osa tavaramerkkiä.

Tällä kertaa kyse on hellittelynimestä "crappytire", jolla kanadalaiset ovat jo pitkään ketjua jostain syystä nimittäneet. Luulisi, että moista nimeä ei kukaan itselleen haluaisi, mutta kanadalaisyritys on yrittänyt jo kahdesti ostaa domainia sitä hallitsevalta Mick Mcfaddenilta. Tämä ei ole kuitenkaan pitänyt yhtiön asenteesta ja on hylännyt tarjoukset.

Riita kärjistyi siihen pisteeseen, että McFadden pisti sivulle rengasketjun mukaillun logon ylösalaisin kohtalaisen räävittömällä huumorilla höystettynä. Kun yhtiö uhkasi haastaa McFaddenin oikeuteen, tämä otti sivun pois mutta ilmoitti, että ei ikimaailmassa myy domainia Canadian Tyrelle. Sen sijaan hän pisti domainin huutokaupattavaksi, jolloin "crappytire" alkoi kalliin kampanjan todistellakseen suurelle yleisölle, miksi nimi kuuluu heille.

Ford herkkänahkainen niin ikään

Fordia ei sen sijaan saa solvata, vaikka olisi romussa alla yllä mainitun kaltaiset renkaat. Ford Motor Company on haastanut oikeuteen domainin fuckgeneralmotors.com rekisteröineen hakkerilehden 2600.com:in. Lehti on kunnostautunut ennenkin sananvapauden puolustamisessa sen amerikkalaisessa merkityksessä, kuten DeCSS-tapauksessa. Toukokuun 18. päivä nähdään, mihin suuntaan tämä tapaus etenee. Taustat voit lukea täältä.

Mikä lääkkeeksi?

Voiko moiseen muuta sanoa kuin että moinen pullistelu isomman oikeudella kummallisine oikeuskäytäntöineen on syytä pitää mielellään mahdollisimman pitkään mahdollisimman kaukana. Totuus on valitettavasti kuitenkin se, että Internetissä ollaan myös oikeuskäytännön suhteen yhdessä ja samassa maailmankylässä Auttaisikohan vanha kunnon veriuralla koristetulla kauhavalaisella tehty pikainen kuppaustoimenpide pöljäntautia sairastaviin suuryrityksiin?

Jutun kirjoitti: Elias Aarnio

Elias Aarnio

Mainitut yritykset

Kirjoita kommentti
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit. Varauduthan siihen, että linkkejä sisältävät viestit tarkistetaan yksitellen roskapostin suodattamiseksi. Arvostamme mielipidettäsi!
> Lue koko keskusteluetiketti

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

Viisi vuotta sitten

Nakuilu viivästyttää Vistan Haloa

28.05.2007 Microsoft kertoo, että se julkaisee Halo 2 -pelin Windows Vista -version vastan kesäkuun kahdeksantena Euroopassa. Syynä on peliin onnettomasti eksynyt alastomuus.


Kolme vuotta sitten

Johannesdahl: Omatuntoni on puhdas

28.05.2009 Linnatuomio yllätti Jippiin entisen toimitusjohtajan Harri Johannesdahlin. Hän pitää pitkää oikeuskäsittelyä kohtuuttomana yksittäisen ihmisen kannalta.

.