Taloussanomat
Sisältää kaksi tuhatta artikkelia

Wikipedia tulossa cd:nä

25.4.2007 08:00 Englanninkielinen Wikipedia-tietosanakirja on tulossa saataville myös cd:nä. Kehittäjät uskovat tietosanakirjalle olevan tarvetta, sillä kaikki eivät aina ole verkon äärellä.

- Monella ihmisellä on tietokone, muttei internet-yhteyttä tai vain hidas sellainen. Tai sitten tietosanakirjaa voidaan tarvita tilanteessa, jossa yhteyttä ei ole, esimerkiksi retkellä, projektia koordinoiva kehittäjä Martin A. Walker totesi AP:lle.

Walker on siviilissä Potsdamissa toimivan New Yorkin yliopiston kemian professori.

Cd-versio pystyy kattamaan vain murto-osan verkkoversion artikkeleista. Englanninkielisessä verkko-Wikipediassa on jo noin 1,7 miljoonaa artikkelia, mutta cd:lle mahtuu vain noin kaksi tuhatta.

Cd-Wikipedia keskittyy maantieteeseen, kirjallisuuteen ja muihin sellaisiin aiheisiin, jotka eivät suuresti muutu ajan mukana. - Jätimme hieman tarkoituksellisesti pois ajankohtaisia ja ristiriitaisia aiheita. Cd:n on tarkoitus olla kaupan 1-2 vuoden ajan, Walker totesi.

Cd-Wikipedia pyrkii parempaan laatuun kuin verkkoversio. Vapaaehtoiset ovat tarkistaneet artikkeleiden kieltä sujuvammaksi ja poistaneet huonoa kieltä.

Walkerin mukaan esimerkiksi opettajat ovat olleet huolissaan kirosanojen ja muun kehnon kielen esiintymisestä Wikipediassa.

Monet opettajat tosin epäilevät koko Wikipedia-ilmiötä, sillä sen artikkeleita voi muokata kuka tahansa.

Cd-Wikipedia on tekijöiden mukaan mahdutettu nimenomaan cd:lle, sillä monessa kotikoneessa ei vielä ole dvd-asemaa. Cd-Wikipedia toimii Windows 98 tai uudemmalla käyttöjärjestelmällä, Mac OS X:llä ja Linux x86-järjestelmillä.

Cd-Wikipedia maksaa 14 dollaria ja sen voi tilata wikipediaondvd.com-sivulta.

Jutun kirjoitti: Marko Mannila

Marko Mannila

Mainitut yritykset

Kommentit (5)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Siis vain 2000 artikkelia? Se tekee yli kolme megaa per artikkeli. Tietysti kuvia ja muita lienee mukana, mutta ne yleensä ovat muutaman kymmenen kilotavua ja normaali englanti pakkautuu mainiosti kolmannekseen tilasta (pikatesti: Jane Austenin kahdeksan kirjaa).

Eli 6-8 megaa per artikkeli, mahtaa olla raskasta asiaa kun ei mahdu enempää...
Anonyymi: 2000? 25.4.2007 8:36

Anonyymi
Joudun minäkin ihmettelemään mahtuvien artikkelien vähäistä määrää.

Tuolta tuotteen nettisivulta pääsee selaamaan CD:tä netissä, ja ainakin siellä kuvista ei ole edes saatavilla thumbnaileja tarkempia versioita (toisin kuin alkuperäisessä Wikipediassa).

Mutta kenties noin vähän sen takia, että ei ole resursseja tarkistaa artikkeleita tarpeeksi laadukkaiksi?
Anonyymi: tonberry1 25.4.2007 9:38

Anonyymi
CD:nä on DVD... Selkeää. ;)
Anonyymi: Outoa, todella outoa 25.4.2007 9:52

Anonyymi
Ja mistäs ne on saaneet tekijänoikedet haltuunsa että
voivat myydä verkkoyhteisön tuotosta?
Anonyymi: copyright 25.4.2007 13:14

Anonyymi
Wikipedia julkaistaan sellaisella lisenssillä (GNU Free Documentation License), että sitä saavat kopioida kaikki edellyttäen, että omat muokkaukset saatetaan vastavuoroisesti toisten kopioitaviksi. Tekijänoikeudet säilyvät alkuperäisillä muokkaajilla, mutta teos kokonaisuudessaan on yhteisön muokkaama ja tavallaan siten sen "omistama". Kaupallista eli siis rahallista hyödyntämistä lisenssi ei pyri rajoittamaan.

Lisenssia joka vaatii tällä tavoin edellyttää vastavuoroista edelleenlisensointia kutsutaan englanniksi puolileikillään copyleftiksi, mikä on GNU-projektin perustajan, Richard Stallmanin copyrightin kehittämä käsite. Stallmanin tavoite on ollut ja lienee yhä tekijäinoikeuskäsitteestä luopuminen, joten tällä tavoin copyright tuli kesytettyä copyleftiksi.

Ks. linkit
* http://fi.wikipedia.org/wiki/GFDL
* http://fi.wikipedia.org/wiki/Copyleft

// Jibun
Anonyymi: copyleft -- GFDL-lis 26.4.2007 1:31
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nolot kappaleet levisivät, Spotify korjaa

30.09.2011 Spotify parantaa musiikin kuuntelijoiden yksityisyyttä, mutta ei tehnyt mitään Facebook-pakolle.

.