Taloussanomat
Universal poistatutti Youtubesta 29-sekuntisen tenavavideon

Äiti haastoi Universalin oikeuteen dmca-väärinkäytöksestä

26.7.2007 13:23 Electronic Frontier Foundation ja äiti ovat haastaneet levy-yhtiö Universalin oikeuteen Princen tahtiin tanssivan tenavan 29-sekuntisen Youtube-videon poistamisesta dmca-lakiin vedoten.

Universal vaati Youtubea poistamaan palvelusta kotivideon, jossa pikkutenava tanssii radiosta kuuluvan Princen "Let's go crazy"-kappaleen tahtiin. Poistetulla videolla on pituutta 29 sekuntia.

Universalin poistovaatimus perustui siihen, että video rikkoo levy-yhtiön hallinnoimia tekijänoikeuksia. Electronic Frontier Foundationin mukaan pelkkä tekijänoikeusrikkomuksesta syyttäminen voi nykyisen Yhdysvaltain lain mukaan johtaa sisällön poistamiseen internetistä.

Videon Youtubeen lisännyt pojan äiti, Stephanie Lenz suuttui videon poistosta ja päätyikin haastamaan Universalin yhdessä EFF:n kanssa oikeuteen.

- Universalin poistovaatimus ei ole edes uskottava. Tekijänoikeuksien haltijat pitäisi asettaa vastuuseen silloin kun ne sotkevat toimillaan tekijänoikeuksia rikkomattomia tapauksia, toteaa EFF:n juristi Corynne McSherry.

EFF ja Lenz yrittävät saada oikeudessa päätöksen, jonka mukaan Lenzin kotivideo ei riko levy-yhtiön tekijänoikeuksia. EFF ja suuttunut äiti yrittävät saada myös vahingonkorvauksia levy-yhtiöltä.

Oikeusjuttu on osa EFF:n puheenvapauden suojeluprojekteja.

Kiistanalainen video on lähetetty Youtubeen uudelleen.

Jutun kirjoitti: Matias Mäki

Matias Mäki

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (18)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Kylläpä on äiteet kovia." Onnea ja menestystä oikeudessa.
Anonyymi: Jusu 26.7.2007 13:34

Anonyymi
Voimia mulle.
Anonyymi: Äiti 26.7.2007 14:05

Anonyymi
Kaikenlaista. Onhan ne pikkujumalia ne äidin murut. Ja rahhookin ois saatava....
Anonyymi: Salavita 26.7.2007 14:25

Anonyymi
Alkaa olla jo törkeyden huippuja nää levy-yhtiöiden tekijänoikeuksien suojelutoimenpiteet. Ihan oikein että haastavat oikeuteen, jotta saataisiin jonkunlaista ennakkotapausta tästä, mutta sekin tehdään taas tyypillisellä amerikkalaisella rahanahneus-mentaliteetilla, jolloin koko hommalta menee pohja alta. "Vaadin teiltä rahaa, koska te vaaditte rahaa..." Vain jenkeissä...
Anonyymi: No huh huh 26.7.2007 14:40

Anonyymi
... eikä varmasti tule toimimaan. Ihmettelen kyllä miksi video alunperin piti poistaa, mutta niin kyllä ihmetettyttää "epätoivoisen äidin" reaktio. Jonninjoutavia kotivideoita on youtube pullollaan.. who gives a shit.
Anonyymi: Epätoivoinen rahastu 26.7.2007 15:19

Anonyymi
Luulisi että jotain rajaa olisi siinäkin mistä voi oikeuteen haastaa. Äidillä tekemisen ja rahan puutetta?
Anonyymi: Jopas on 26.7.2007 15:28

Anonyymi
eli jos tässä menee levy-yhtiöiden linja lävitse esim kadulla kuvattu video jossa ghettoblasterissa kaikuu musiikki ja takana näkyy vaikkapa vuosisadan poliittinen salamurha olisi tekijänoikeudellisesti levy-yhtiön jumittavissa?

Tilannehan olisi absurdi.
Itseasiassa meillä kuluttajilla pitäisi olla totaalinen oikeus kieltää tekijänoikeudella suojatun materiaalin pakkosyöttö.
Sehän saattaa rajata tulevia oikeuksiamme.
Anonyymi: Periaatteessa merkit 26.7.2007 15:34

Anonyymi
Rahastusta tai ei. Rikastuupahan yksi ihminen,,,
Mutta meikäläisen puolesta kyseinen oikeusjuttu saisi menisi läpi ja korvaus summat pitäisi olla jenkkien tyyliin huomattavat. Eli sellaiset jotta se tuntuu levy-yhtiöidenkin kukkarossa ja sitä kautta ehkä pistäisisivät hiukan jarrua itsekin tähän tekijänokeus-naurettavuuteen.
Anonyymi: hmm 26.7.2007 15:34

Anonyymi
Kerrassaan naurettavaa että levy-yhtiöt kehtaavat selville kotivideoille tehdä tuollaista.

eri asia on jos sitä musiikkia oikeasti käytetään hyväksi kuten esimerkiksi jotkut älyttömät irak-sotilaiden kuvamuistelmat joita videopalvelut ovat pullollaan näissähän on aina jotain nyyhkytysmusiikkia mukana.

_Mutta jos kotivideossa joku vauva tanssii ja taustalla on musiikkia minkä tahdissa yleensä tanssitaan ja tästä vedetään herneet nenään niin jotain on vialla ja pahasti. Tässähän ei edes kyseessä ollut "oma" musiikki vaan radio.. ehkä olisi parempi sitten kaikille että levy-yhtiöiden omistamaa musiikkia ei sitten radiotkaan enää soittaisi.. kun ei sitä uskalla kuunnella.

eihän sitä enää uskalla ostaa mitään tekijänoikeussuojattua musiikkia... (en ole kyllä valovuosiin ostanutkaan)
Anonyymi: Janne Granström 26.7.2007 17:13

Anonyymi
Hahaha, voi elämä, kauheaa jos jostain biisistä on 29sec pätkä netissä, ja vielä videona jossa joku lapsi hihhuloi. Jotain rajaa ny noille ahneille levy-yhtiöille ja niiden kanssayriyksille.
Anonyymi: aaaa 26.7.2007 17:17
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Pirate Bay -miehen tuomiosta pyyhittiin vuosi pois

25.09.2013 Pirate Bay -verkkopalvelun perustaja Gottfrid Svartholm Warg sai helpotusta kesäkuussa langetettuun tietomurtotuomioonsa.

.