Taloussanomat
"Leikkirahan" arvo kasvaa

Kiina kieltää reaaliostokset virtuaalirahalla

Nettipelaamista harrastetaan laajasti Kiinan internetbaareissa. Kunmingin nettibaariin on 18 vuoden ikäraja.
Kuva: Timo Poropudas

1.7.2009 10:49 Virtuaalirahan käyttö on kasvanut Kiinassa niin laajaksi, että maan hallitus pelkää sen vaikuttavan rahapolitiikkaansa. Niinpä se ryhtyi tiistaina tähän saakka kovimpiin toimiin virtuaalirahan rajoittamiseksi.

Kiinan kauppa- ja kulttuuriministeriöiden yhteisellä määräyksellä kiellettiin reaaliomaisuuden ostaminen virtuaalirahalla. Tähän mennessä virtuaalirahalla on maksettu muun muassa vaatteita ja kosmetiikka.

Amerikkalaisen Indianan yliopiston tietoliikenneprofessori Edward Castronova kiitteli Kiinan hallituksen toimia. Hän uskoo, että virtuaalivaluutat voivat uhata maailmantaloutta.

– Tämä osoittaa, että ainakin yksi hallitus on huolestunut tavasta, jolla virtuaalimaailmat haastavat yhteiskunnan kontrollin, professori Castronova kommentoi The New York Timesissa.

– Virtuaalivaluuttojen ottaessa yhä suuremman osan ostovoimasta, tosiasiallinen rahavarannon kontrolli siirtyy keskuspankilta pelinkehittäjille.

Morgan Stanleyn internetanalyytikko Richard Ji sanoi tiistaina julkistamassaan lyhyessä raportissa, että uudella määräyksellä on vain rajallinen vaikutus kiinalaisten suurten peliyhtiöiden talouteen, koska virtuaalivaluutan ja tavaroiden kauppa tapahtuu muualla kuin peliyhtiöiden verkkopalveluissa.

Kiina on maailman suurin virtuaalirahan markkinapaikka. Maassa on kymmeniä miljoonia online-pelien pelaajia, jotka ansaitsevat virtuaalirahaa peleistä.

Maassa on myös reaalielämän hikipajoja, joissa työntekijät ansaitsevat työnantajilleen virtuaalivaluuttaa. Sitä myydään edelleen Taiwaniin, Etelä-Koreaan ja myös Yhdysvaltoihin.

Viime vuonna Kiinassa vaihdettiin virtuaalivaluttaa kahden miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta, arvioi China Internet Network Information Center. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Kiinan pimeät virtuaalimarkkinat ovat huomattavasti suuremmat.

Jutun kirjoitti: Timo Poropudas

Timo Poropudas

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (19)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Julle taisi nyt ymmärtää asian vähän väärin.
Anonyymi: joku 1.7.2009 11:55

Anonyymi
Julle ei näämmä hoksaa keskuspankin takaaman valuutan ja pelifirman takaamattoman virtuaalivaluutan välistä eroa.

Jos se yhtään lohduttaa et varmasti ole ainoa.
Anonyymi: Väsynyt 1.7.2009 11:55

Anonyymi
Sijoitin koko omaisuuteni virtuaalirahaan.
Rahalle tapahtui virtuaalinen arvonnousu. Nyt minulla on virtuaali rahaa, mutta sitä ei voi käyttää missään. Pitäisikö ostaa peliin aseita 500 000 eurolla?...En saa edes virtuaalipuuroa.
Anonyymi: Sijoittaja 1.7.2009 12:26

Anonyymi
Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä että Kiina ottaa kansalaisilta vapauden valita mitä omaa omaisuutta tahtovat vaihtaa toisen omaisuudeksi, vaikka molemmat osapuolet olisivat halukkaita vaihtokauppaan.

Kiinan toimet ovat perusteltuja vain jos halutaan suojata vanhan mallin toimintaa ja kontrollin pysymistä vanhoilla tahoilla. Mutta onko se itseisarvo? Jos taas sitä ei pidetä itseisarvona niin Kiinan toimet ovat tuomittava.
Anonyymi: Raha 1.7.2009 12:28

Anonyymi
Mitä se virtuaaliraha on?
Anonyymi: Rso 1.7.2009 12:33

Anonyymi

Kiinan toimet ovat perusteltuja vain jos halutaan suojata vanhan mallin toimintaa ja kontrollin pysymistä vanhoilla tahoilla. Mutta onko se itseisarvo? Jos taas sitä ei pidetä itseisarvona niin Kiinan toimet ovat tuomittava.


Kyllä valuutan vakaudesta päättäminen useimmissa maissa halutaan pitää "vanhoilla tahoilla". Luulenpa että niin täälläkin, jos "leikkiraha" alkaisi ihan tosissaan haastaa euroa maksuvälineenä.

Minusta ainakin on hyvä, ettei valuuttamarkkinoita päästetä ihan heppoisten pelurien leikkikentäksi. Epävakaimpien virallistenkin valuuttojen kanssa tunnutaan oltavan välillä vähän helisemässä.
Anonyymi: MasaE 1.7.2009 13:45

Anonyymi
Mitä se virtuaaliraha on?


clearingrupla
Anonyymi:   1.7.2009 13:50

Anonyymi
Mitä se virtuaaliraha on?


Euro
Anonyymi: Masa69 - the only an 1.7.2009 15:24

Anonyymi
Mitä se virtuaaliraha on?


Tämä on ihan oikeasti hyvä kysymys.

"Virtuaaliraha" tai "virtuaalivaluutta" kansankielessä voisi tarkoittaa vakiintunutta "epäkonkreettista" asiaa tai asiakokonaisuutta joka esiintyy usein vaihtokaupassa toisena osapuolena. Sen pitää olla haluttua.

Sen ei periaatteessa tarvitse olla mitään muuta kuin numeerisesti esitettävä abstarktio. Yleensä se on siis abstraktio mutta se voi olla jotain muutakin jolla on toissijainen arvo.
Anonyymi: Uhka piilee myös rea 1.7.2009 16:22

Anonyymi
keskuspankin takaaman valuutan


Mitähän se keskuspankki mahtaa tarkalleen taata? Kuten varmaan tiedät, eurot ja dollarit ovat ihan virallisestikkin leikkirahaa, eli fiat valuuttoja. Tutustuppa nykyrahan olemukseen hieman syvällisemmin.

Virtuaalirahassa on ainoana onglemana se, että sitä ei voi edes polttaa jos alkaa paleltamaan. Paperirahalla on sentään aina jotain arvoa.
Anonyymi: Rahaa ja rahaa 1.7.2009 17:22
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Google rakentaa datakeskuksia Aasiaan

28.09.2011 Nettijätti Google rakentaa kolme konesalia Aasiaan. Ne maksavat 200 miljoonaa dollaria, Wall Street Journal kertoo.


2013

Kolme vuotta sitten

Ei, Martha Stewart: Apple ei hae rikkinäistä iPadiasi

28.09.2013 Kotirouvien maailmankuulu esitaistelija Martha Stewart teki itsestään naurunalaisen Twitterissä ja näyttää lisäksi saaneen Applen vihat niskoihinsa.

.