Taloussanomat

Linus Torvalds haistatteli Nvidialle

Kuva: Tekniikan Akatemia/Aki-Pekka Sinikoski

18.6.2012 06:12 Linus Torvalds käytti sitä kuuluisaa F-sanaa kuvaillessaan grafiikkajätti Nvidiaa Aalto-yliopiston keskustelutilaisuudessa.

Linuxin isä Linus Torvalds puhui varsin eloisasti grafiikkasiruja valmistavasta Nvidiasta torstaina Aalto-yliopiston tilaisuudessa Espoossa.

Torvalds vastasi yleisökysymykseen, jossa Nvidian Linux-tukea valiteltiin puutteelliseksi. Torvalds sanoi tietävänsä täsmälleen, mistä kysyjä puhuu.

– Tuon mielelläni julki, että Nvidia on ollut yksi pahimmista ongelmakohdistamme laitevalmistajien kanssa. Ja se on todella surullista.

– Nvidia yrittää myydä paljon siruja Android-markkinoille, ja Nvidia on ollut pahin yhtiö, minkä kanssa olemme koskaan olleet tekemisissä. Joten Nvidia: Haistakaa paska, Torvalds tiuskaisi ja nosti keskisormen pystyyn varmemmaksi vakuudeksi. Hän sai yleisöltä runsaat aplodit.

Nvidia julkaisee
Linux-ajureita

Englanniksi käyty keskustelu on videoitu kokonaisuudessaan.Torvalds viittasi Googlen mobiilikäyttöjärjestelmä Androidiin, koska se perustuu Linuxiin.

Torvalds liennytti heti haistattelunsa perään, että "älkää ymmärtäkö väärin, en väitä, että muutkaan yritykset olisivat täydellisiä".

Keskustelusta voi saada käsityksen, että Nvidia ei julkaisisi laiteajureita Linuxille, mutta yhtiön viimeisimmät Linux-ajurit on itse asiassa päivätty perjantaille 15.6.

Linus Torvalds, joka nouti Suomesta keskiviikkona Millennium-teknologiapalkinnon, on kerännyt mainetta suorasukaisuudestaan. Hiljattain Torvalds puuskahti verkossa "tapa itsesi". Kehotus ei tosin ollut suunnattu kenellekään tietylle henkilölle.

Torvaldsin Nvidia-lausunnosta kertoi muun muassa Übergizmo.

Jutun kirjoitti: Tuomas Linnake

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (33)


Anonyymi
Onko nvidialla joku pakko julkaista mitään speksejä? Tietääkseni ei ole joten turha siitä on kitistä.

Kymmenen vuotta sitten jo uutisoitiin miten linux valtaa työpöytiä. Sen jälkeen tuli joka vuosi "joko nyt on linuxin aika" juttu joka lehteen. Viimeisen viiden vuoden aikana noita juttuja ei ole näkynyt. Ovat tajunneet että mac/windows on se jota käytetään ja se siitä.
Anonyymi: Turhaa 18.6.2012 11:44

Anonyymi
Miten sinun 2 lapsen isyys millään tapaa liityy Linus -uutisointiin?Taattua kommentointitasoa taas!


no eipä toi sinun kommentti mitenkään älyn huippua edusta
Anonyymi: Nimetön 18.6.2012 11:54

Anonyymi
Kymmenen vuotta sitten jo uutisoitiin miten linux valtaa työpöytiä.


...ja Linux tuli ja valtasi kännykät, sulautetut laitteet sekä supertietokoneet ja palvelimet.
Anonyymi: Korppi 18.6.2012 12:05

Anonyymi
Torvals on vaan niin tollo. Meni se vähäinenkin arvostus tuota tyyppiä kohtaan. Toisaaltahan toi on aika sööttiä kun nörtti kiukuttelee..
Anonyymi: Jani1974 18.6.2012 12:27

Anonyymi
Open source väellä on aina otsaa olla vaatimassa kaikenlaista. Kukaan ei kuitenkaan halua maksaa mitään. Tuskin Nvidiallekaan on ilmaista tehdä Linux-ajureita täysin marginaaliselle työpöytäkäyttikselle. Linuxia käytetään servereissä, eikä siellä mitään näytönohjainajureita tarvita. Android-puhelinten valmistajat taaseen saavat juuri ne ajurit mitä haluavat.
Anonyymi: Tuut 18.6.2012 12:51

Anonyymi
Windowsissahan open source toimii parhaiten joten turhaa vastakkainasettelua.
Anonyymi: poliittisesti epäkor 18.6.2012 13:36

Anonyymi
Kyllähän linuxin keulahahmolta odottaisi pikkaisen aikuismaisempaa käytöstä.Haistattelu ja Torvaldsin mölähtelyt eri asiayhteyksissä herättää lähinnä myötähäpeää.
Anonyymi: Lapsellinen vai ei? 18.6.2012 15:28

Anonyymi
"arvosteluun? Olen 2 lapsen isä, olen hyvin kokenyt tällä alalla.", valehteli kahden vahingon nisä.

Oletko myös M§0kian kohta ex-damageri? Se lisäisi uskottavuutta kovasti! Osaatko käyttää jotain muutakin kuin M§-tuotteita? Jos et, siitä tulee taas lisää uskottabuutta.

Jep, binääridrivereita muutkin grafiikkapiirisarjojen valmistajat jakelevat mutta eivät valota speksejään, jolloin niitä opensource drivereita on varsin hankala tehdä. Onneksi suomessa saa suorittaa ns. reverse engineering -työtä ;-) Sekin kun on laitonta muutamassa maassa.
Anonyymi: Poulsbo driver user 18.6.2012 16:16

Anonyymi
Vieläkö linux on muka olemassa? Luulin että kuopattiin jo 20 vuotta sitten.
Anonyymi: Ei oo paljoo näkyny 18.6.2012 16:20

Anonyymi
Ärsyttävä, ruotsinkielinen ("Mitä se tähän liittyy") nörtti.

Luulee olevansa kova luu kun on joskus keksinyt tehdä muutaman koodinpätkän ja loppuhan on ihan muiden ihmisten tekosia. Meni arvokas ja arvostettu Millenium-palkinto täysin väärälle miehelle. Jos tätä päätään aukovaa kakaraa nyt voi mieheksi kutsua.
Anonyymi: Windows ja Lumia Roc 18.6.2012 16:56
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

Shanghain vapaakauppa-alue vapauttaa internetin ja telekilpailun

25.09.2013 Shanghain uusi vapaakauppa-alue jää Kiinan suuren palomuurin ulkopuolelle. Se on tarkoitus avata myös ulkomaisten teleoperaattorien kilpailulle.

.