Taloussanomat

Nettiriippuvuus 2010-luvulla: mitä se on?

Kuva: David Paul Morris/Bloomberg News

14.8.2013 06:02 Nettiriippuvuus on kovin häilyvä käsite, joka on muuttunut ajan myötä. Joitain yleismitallisia tunnusmerkkejä voidaan kuitenkin esittää. Lue oletko sosiaalisen median monitaituri vai verkkomaailman nopeaan mielihyvään koukussa oleva piikittäjä.

Internetin entistä voimakkaampi rooli jokapäiväisessä elämässämme on kaikille selvää. Epäselvää on kuitenkin se, millä nimellä jatkuvaa verkossa olemista pitäisi kutsua.

Suurin osa sosiaalisen median käyttäjistä määriteltäisiin 1990-luvun net addiction -testin mukaan patologisiksi käyttäjiksi, joiden sosiaalinen elämä on surkastunut. Toisaalta aktiivisempia somen hallitsijoita ihaillaan niin paljon, että riippuvuutta ei enää tunnisteta.

– Nettiriippuvuus ei ole niin kuin perinteisemmät riippuvuudet. Nykymaailmassa voit elää ilman alkoholia tai rahapelejä, mutta et ilman nettiä. Jos sinulla on niin paha riippuvuus, että joudut olemaan kokonaan ilman nettiä, olet käytännössä invalidi, sanoo Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieke ry:n tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi.

Netti
vie mukanaan

Kaikki normaalielämän pyörittämiseen tarvittavat palvelut pankkipalveluista virastoasioihin siirtyvät internetiin. Jos haluaa pysyä kärryillä uutisaiheissa, kaveriporukan menoissa ja vaikkapa työsähköposteissa, tarvitsee joko älypuhelimen tai tietokoneen. Netti on sosiaalisen elämän jatke.

Monesti verkon todellisuus on niin paljon palkitsevampaa kuin reaalitodellisuus. Siellä on paljon mielenkiintoisia asioita ja yhteisöjä, joissa asioita voi jakaa.

– Kun löydät sieltä innoittavia asioita voit tempautua niin syvälle, että muut asiat kuten omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolenpitäminen voi unohtua, Kasvi sanoo.

Suurimmalla osalla käyttäjistä homma pysyy hanskassa. Aina on kuitenkin myös niitä, jotka tarvitsevat apua saadakseen normaalin elämän hoitumaan.

Ennen ajateltiin, että ihminen on yksin tietokoneensa kanssa, mutta nyt hahmotetaan, että sen takana on miljoonia ihmisiä.

Lapsi pois netistä
– vai kaveriporukasta?

Vanhemmat ovat usein huolissaan lastensa tietokoneenkäytöstä ja siitä, onko lapsi riippuvainen netissä olemisesta. Tietokoneella puuhastelua pidetään yksin olemisena, mutta Kasvi muistuttaa lapsen olevan silloin muiden seurassa.

– Kun otat lapsen pois tietokoneen äärestä tai kiellät kännykän käytön, otat hänet pois kaveripiiristä. Se on sama kuin antaisit kotiarestia, huomauttaa Kasvi.

Myönteisenä asiana Kasvi nostaa esiin sen, että netissä lapsi ja nuori voi saada hyväksyntää ja vahvistusta itsetunnolleen.

Nuori voi myös kokeilla, miten vaikeisiin asioihin reagoidaan virtuaalimaailmoissa. Esimerkiksi seksuaali-identiteetillä voi leikitellä erilaisissa peleissä luotavilla hahmoilla.

Kasvin mukaan vanhempien on syytä käyttää perusjärkeä lasten internetin käytössä.

– Jos tuntuu, että se alkaa syödä liikaa aikaa muulta elämältä, niin on hyvä pitää huolta rajoista, olipa kyse sitten sosiaalisen median käytöstä tai jääkiekosta, hän sanoo.

– Todennäköisesti nyt sosiaalisen median parissa kasvava sukupolvi toivoo, että heidän lapset viettäisivät edes vähän aikaa somessa, Kasvi kääntää asian.

Ei tunteja
vaan haittoja

Suomessa on ajateltu useiden vuosien ajan, että tietokoneen liikakäyttöä voisi mitata tietyllä tuntimäärällä. A-klinikkasäätiön viestintäpäällikön Aino Majavan mukaan tuntiraja ei kuitenkaan ole olennainen asia.

– Tietämys on lisääntynyt, ja nykyään ymmärretään, ettei kysymys ole niin yksinkertainen, Majava sanoo.

Hänen mukaansa nettiriippuvuudessa haitat ovat paljon oleellisempia kuin tuntimäärät. Jos oma käytös ahdistaa tai aiheuttaa syyllisyyden tunteita, on syytä pohtia, onko kyse riippuvuudesta. Pohdintaan on syytä myös silloin, jos netin käyttö vaikeuttaa arjen hallintaa, ihmissuhteita tai työtä.

Monesti riippuvaisesta käytöstä tulee sanomista myös läheisiltä. Pahimmissa tapauksissa riippuvuus kaataa parisuhteita.

– Ihminen voi eristäytyä pelien tai viihteen pariin ja asettaa netissä olevat ihmissuhteet muiden edelle. Vaikka olisikin kotona, ei ole siellä läsnä toisille ihmisille, Majava sanoo.

Entisestä paheesta
on tullut ihailtavaa

Majavan mukaan ajatus ihmisten netin käytöstä on muuttunut voimakkaasti viimeisten 5–8 vuoden aikana.

– Netissä tapahtuva sosiaalisuus ei ole ainoastaan hyväksyttävää, vaan kannatettavaa ja toivottavaa. Internetiin on siirtynyt paljon sellaista tietoa ja toiminnallisuutta, josta jää kokonaan paitsi, jos ei ole mukana. Monissa ammateissa pidetään etuna hyviä sosiaalisen median taitoja, hän sanoo.

Netin käyttö pitää helposti yllä myös työriippuvuutta. Sähköposteja tarkistellaan älypuhelimesta vessassa ja nukkumaan mennessä.

– Kun katsot ravintolassa ympärillesi, niin puolet jengistä näpyttelee kännykkäänsä, Majava sanoo.

Hänen mukaansa netin käyttämiseen liittyviä haittoja on vaikea nähdä, koska siihen liitetään niin paljon positiivisia mielikuvia. Netin alkuvaiheen asetelmat ovat kääntyneet päälaelleen.

– Tärkeintä olisi, että ihmiset miettisivät palveleeko netin käyttö omaa toimintaa, hän sanoo.

Majavan mielestä työnantajat ovat olleet yllättävänkin suopeita työntekijöiden netin käyttöä kohtaan. Joka paikassa ei todellakaan ole hyötyä pitää Facebookia auki koko ajan.

Internet tarjoaa loputtomasti tietoa, ja se voi olla lopulta myös haitaksi ihmiselle.

– Ihminen on lähtökohtaisesti riippuvainen muista ihmisistä. Nyt tätä sosiaalisuutta on saatavilla loputon määrä. Voit selailla Facebookia vaikka koko päivän ja löytää aina uusia kuvia ja päivityksiä sekä kommentoida ja osallistua loputtomasti uusiin keskusteluihin.

Jutun kirjoitti: Jorma Palovaara

Jorma Palovaara

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Näin se vain on.. ero ja muuttohommat edessä.Elän uusioperheen arkea ja netti on ottanut yliotteen jälkikasvusta.Kotihommat työn ja tuskan takana..Tämä räjähtää kohta käsiin suomessa ja maailmalla.Ei mitään järkeä...Kuinkahan moni muu samassa tilanteessa?Pitäisi tehdä jotain kasvavalle ongelmalle!
Anonyymi: Onneton 14.8.2013 7:47

Anonyymi
Hommat pitää hoitaa, sen jälkeen voi olla kuun Ellun kanat. Itse katon pokea netistä 1-3 tuntia päivässä ja vedän tumppuun. Jo kohta 20 vuotta joka päivä no problema.
Anonyymi: juke55 14.8.2013 8:37

Anonyymi
Kokeile voitko olla kahta viikkoa ilman nettiä ja kännykkää. Jos jo ajatuskin kauhistuttaa ja alat keksiä, miksi et voi molemmista luopua; olet riippuvainen. (Työaikana käytät kumpaakin niinkuin työ sitä vaatii.) Erittäin terveelistä ja vapauttavaa. Ihminen itse on tehnyt netistä ja kännystä korvaamattomia, ilmankin voi todellakin elää parempaa elämää.
Anonyymi: rosaliina 14.8.2013 9:00

Anonyymi
Muutakin elämää kuin netti ihmisellä oltava mm päivittäinen terveydestä huolehtiminen liikuntoineen ja normaali sosiaalinen elämä. Vieläkö joku Suomessa polttaa tupakkaa - vuosikymmenten ajan ollut jo so last season.
Anonyymi: mens_make_up_artists 14.8.2013 9:01

Anonyymi
Tuon kolumnin voi nyt sitten jokainen lukea miten itselleen parhaaksi näkee. Somea käytetään paljon, mutta ei se siitä sen parempaa tee. Eikä se ole mikään sosiaalisen elämän jatke vaan näyttää monissa tapauksissa korvaavan oikean sosiaalisen elämän kun ei enää ehdi, jaksa tai lopulta osaa kommunikoida ihmisten kanssa kasvotusten.
Ja miksi edes puhutaan lasten sosiaalisen median käytöstä. Ei lapset sinne kuulu. Jos netin tai puhelimen kieltäminen ottaa lapsen pois kaveripiiristä, on jotain mennyt pahasti vikaan jo ennen sitä. Kyllä lapsen kaveripiiri pitäisi olla ihan muualla kuin netissä.
Ja kyllä se netin käyttö pitää nuoriltakin pystyä rajaamaan, varsinkin jos ei muut asiat (läksyt, kotityöt, harrastukset ym.) suju ensin. Onhan se nyt ihan selvää, että siihen netin/somen käyttöön addiktoituu. Eikä nuoret sitä välttämättä itse tajua, vaikka oireilisivatkin. Vanhemmat vaan tuntuu usein olevan liian lepsuja tai itse addikteja.
Some on sinällään myös aika laaja käsite, mutta ainakaan mulle on ihan turha yrittää perustella fb:n, twitterin yms. blogipalveluiden palveluiden hyviä puolia. Enemmän näen niissä huonoja, koska ottavat ajan oikeasta sosiaalisesta elämästä ja yksittäisistä hetkistä. Jos esimerkiksi nautit rakkaasi kanssa vierekkäin auringonlaskun hienoimmasta hetkestä. Miksi kuvata ja kommentoida tuota mahtavaa auringonlaskua siinä hetkessä naamakirjaan kun vaihtoehtona voisi olla keskittyminen todella siihen tilanteeseen ja omiin tunteisiin. Ja näitä esimerkkejähän on
Anonyymi: Isäx3 14.8.2013 9:09

Anonyymi
Helposti tulee sellainen käsitys, että maailma toimii kännykkää näpyttelemällä tai tietokonetta naputtelemalla.
Samaan aikaan fyysinen reaalimaailma ympärillämme rapistuu tyyliin ei oo aikaa, ei oo rahaa.

Ensin TV vei ihmiset pois yhteisöllisestä tekemisestä ja nyt netti vie loputkin.
Ei maailmaa muuteta, kehitetä ja rakenneta siitä yhdessä puhumalla, vaan yhdessä tekemällä.

Kaiken maailman kriisi-iltoja on TV:ssä ja otakantaa ym ym netissä, mutta ne ovat vain vastuun siirtämistä, eikä asioiden aitoa haltuun ottamista.
Anonyymi: Akkain_puheita 14.8.2013 9:46

Anonyymi
Eiköhän riippuvuuden määrittelijä ole nimenomaan se että se erkaannuttaa MUUSTA yhteisöstä. Nykystandardeilla Facebookista eroava on sairas.
Anonyymi: SairasErkaantuja 14.8.2013 9:57

Anonyymi
Psykiatrit ja psykotrooppisten huumeiden valmistusteollisuus etsivät jatkuvasti elämisen ongelmia voidakseen luokitella ne hoitoa vaativiksi sairauksiksi.
Anonyymi: Ilmatar 14.8.2013 10:17

Anonyymi
"Todennäköisesti nyt sosiaalisen median parissa kasvava sukupolvi toivoo, että heidän lapset viettäisivät edes vähän aikaa somessa, Kasvi kääntää asian. "


Jes, jos käyttöliittymä on enää edes sellainen, että siinä erotetaan aistit jotenkin muusta elämästä.
Ja onko se enää tekninen?
Minä olen nähnyt ihmisessä kehittyvän aistit jotka vastaavat samaa kuin mitä teknisten apuvälineiden kanssa tehdään nyt.
Anonyymi: reijo 14.8.2013 11:12

Anonyymi
Tietokoneet ilman nettiäkin ovat addiktoivia. Pelit tuovat tämän hyvin esiin. Elämää voi tottakai elää ilman nettiäkin. Yhtenä vaihtoehtona on ulkoistaa juoksevien asioiden hoito assistentille/sihteerille jotta voi nauttia auringon nousuista ja laskuista itselle tärkeiden oikeiden ihmisten kanssa.
Anonyymi: Roope 14.8.2013 11:29
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Eteran verkkopalvelu näytti vääriä tietoja

25.09.2013 Työeläkeyhtiö Eteran verkkopalvelu näytti käyttäjälleen toisen henkilön tietoja, Turun Sanomat kertoo.

.