Taloussanomat

Nokia vastustaa Xboxin USA:n tuontikieltoa

Xbox 360 250GB rikkoo Motorola Mobilityn frand-patentteja. Isot teknologiayritykset vastustavat ITC:n lopullisessa harkinnassa olevan tuontikiellon määräämistä.
Kuva: Microsoft

13.6.2012 07:00 Joukko merkittäviä teknologiayrityksiä, Nokian niiden mukana, vastustaa Yhdysvaltain kansainvälisen kauppakomission aikeita laittaa Microsoftin pelikonsoli tuontikieltoon patenttirikkomusten vuoksi.

US International Trade Commission, ITC harkitsee parhaillaan tuontikiellon antamista Microsoftin Xbox 4GB ja 250GB-pelikonsoleille. Teknologiayhtiöt Nokia, Apple, Intel, Activision, HP ja Cisco ovat nousseet puolustamaan Microsoftia ja vastustamaan tuontikiellon määräämistä.

Myös joukko liittovaltion kongressin edustajainhuoneen republikaaniedustajia elämöi tuontikieltoa vastaan. Heidän mukaansa tuontikieltoa ei panna toimeen, koska se poistaisi ainoa Yhdysvalloissa luodun pelikonsolin markkinoilta.  Asiasta uutisoi muun muassa Ars Technica. Motorolan kotiosavaltion Illinoisin kongressiedustajat sen sijaan kannattivat varovaisin sanankääntein tuontikieltoa mainitsematta kuitenkaan Xboxia nimeltä.

ITC:n hallintotuomari on kannattanut Xboxin asettamista tuontikieltoon, koska se rikkoo Motorola Mobilityn neljää patenttia. Kaksi niistä koskee H.264 videokoodekkia.

Useimmat tuontikiellon vastustajat perustelevat kantaansa sillä, että Motorola on sitoutunut kyseisissä patenteissa noudattamaan tasapuolista ja kohtuullista lisensointia frand-standardin mukaisesti. Frand on lyhenne sanoista fair, reasonable, and non-discriminatory. Tässä on kyse perustavanlaatuisista eli essentiaalipatenteista, joiden käyttö auttaa yhteistoiminnallisen teknologian luomisessa.

Microsoft on myös voittanut tuontikiellon Motorola Mobilityn Android-laitteille ITC:ssä, mutta Microsoft sanoo, ettei se ole määritellyt patentteja alan standardeiksi eivät frand-rajoitukset sido sitä.

Nokia ja muut teknologiayhtiöt sanovat, että yleinen etu ohittaa Googlen tytäryhtiön Motorolan edun tässä tässä asiassa. Niiden mukaan tuontikielto romuttaisi frand-menettelyn. Nokian kanta Microsoftin liittolaisena on ymmärrettävä ja onhan Nokia ollut mukana perustamassa frand-menetelmää. Toisaalta Nokialla on paljon tietoliikennealan essentiaalipatentteja, joiden hyväksikäyttöä patenttisodissa frand-sopimus jarruttaa.

Myös liittovaltion kauppakomissio FTC otti kantaa kysymykseen. Sen kirjeen mukaan ITC:n ei pitäisi kieltää Xboxeja eikä iPhoneja.

Jutun kirjoitti: Digitoday

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (37)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Et sitten huomannut että äpplekin on tässä microsoftin puolella?
Anonyymi: Hui Hai 13.6.2012 7:39

Anonyymi
Niin varmaan haluaisit maksaa siitä sunkin koneessa olevasta H.264 video kodekista Googlelle provkkaa. Uutisessahan juurikan kerrotaan että lisenssi maksu on vapautettu tietokoneista mutta ei Xbosta tai Iphonesta.
Anonyymi: ??? 13.6.2012 7:49

Anonyymi
Nokia on pc-molopolin suorassa kotrollissa joten mikä tässä on uutinen?
Anonyymi: orja 13.6.2012 7:55

Anonyymi
xbox kokonaan myyntikieltoon,sillä pelilaitteet lisää väkivaltaa.
Anonyymi: Urho 13.6.2012 8:36

Anonyymi
Kaikki muut vastaan Google (Motorola). Googlella ei ole mitään mahdollisuuksia, vaikka olisivat oikeassakin (mitä eivät ole).
Anonyymi: O tempora, O mores! 13.6.2012 8:44

Anonyymi
xbox kokonaan myyntikieltoon,sillä pelilaitteet lisää väkivaltaa.

Huonot kotiolot ja huono kasvatus lisäävät väkivaltaa
Anonyymi: S.B. 13.6.2012 8:48

Anonyymi
Et sitten huomannut että äpplekin on tässä microsoftin puolella?


Nyt meni kuppi nurin ja räkä poskelle liki kolmellesadalle ääple-vauvelille.
Anonyymi: Itkee ja polkee jalk 13.6.2012 8:51

Anonyymi
Nokia = Microsoft

nykyään.

Oli ovela veto Microsoftilta vallata Nokia tytäryhtiökseen vain ujuttamalla Elop johtoon. Ei tarvinnut ostaa Nokiaa kaikkine NSN:ineen ja muine osineen jotka Microsoftia kiinnosta.
Anonyymi: JJ 13.6.2012 8:52

Anonyymi
Et sitten huomannut että äpplekin on tässä microsoftin puolella?
Se(kin) tietää itsekin rikkovansa muiden yhtiöiden patentteja. Oma patenttisalkkuhan Applella on tekniikan osalta varsin ohut. Tuosta on tulossa eräänlainen ennakkopäätös asiassa. Jos Microsoft tuomittaisiin, olisi myös muilla toimijoilla iso riski joutua tuontikieltoon, kunhan joku vain ilmoittaa jostain heidän patenttirikkomuksestaan.
Anonyymi: ennakkolinjaus 13.6.2012 8:56

Anonyymi
Kappas, kun Googlesta tulee isänmaanpetturi, alkanee kelkka kääntyä entistä jyrkemmin. Pitäisi tietää että jos jenkeiltä meinaa viedä niiden pelikonsolin, kerää verta nenästä.
Anonyymi: Tästä se lähtee Lumi 13.6.2012 8:57
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Nokia Siemens tarjoaa lähtöpaketteja

28.09.2011 Verkkolaiteyhtiö Nokia Siemens vähentää Suomen myynnistä ja asiakaspalvelusta 30 työpaikkaa. Vaihtoehtoina on ottaa vapaaehtoinen lähtöpaketti tai saada potkut.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.