Taloussanomat

Jolla suunnittelee useita puhelinmalleja

Nokiasta versoo uusia yrityksiä.
Kuva: Lehtikuva

10.7.2012 14:30 (päivitetty 16:43) Nokian Meego-raunioille perustettu Jolla ei kerro, kuinka yhtiö saa tarpeeksi sovelluksia puhelinmalliensa käyttöjärjestelmään.

Matkapuhelinvalmistaja Jollan toimitusjohtaja Jussi Hurmola vaikenee Jollan Meego-pohjaisen käyttöjärjestelmän keinoista kilpailla sovellusten määrällä Googlen Androidin ja Applen iOS:n kanssa.

– On aivan selvää, että meillä on oltava vastaus tähän kysymykseen. Se vastaus on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen, että kerromme sen julkistuksen yhteydessä, Hurmola myhäilee.

Hurmola ei halua kommentoida, toimivatko Nokian N9:lle rakennetut sovellukset Jollan puhelimessa vai yrittääkö Jolla rakentaa kokonaan oman ekosysteeminsä.

Kolmansien osapuolten tuottamien sovellusten määrä ja laatu määrittävät pitkälti älypuhelinten suosiota. Esimerkiksi Nokia ja Microsoft ovat vauhdittaneet Windows Phonen sovelluskehitystä miljoonilla euroilla.  

Jolla kertoi viikonloppuna, että se julkistaa kuluvan vuoden aikana uuden Meego-pohjaisen älypuhelimen. Yhtiön taustalla on entisiä nokialaisia, jotka työskentelivät Nokian todennäköisesti ainoaksi jäävän Meego-puhelimen, N9:n parissa.

Hurmolan mukaan neuvottelut sopimusvalmistajien kanssa ovat jo pitkällä. Jolla aikoo kertoa pian, kuka puhelimet valmistaa.

”Haluan kiittää
Nokiaa”

Jolla on yksi yrityksistä, jotka on perustettu Nokian Bridge-ohjelman piirissä. Bridge-ohjelma on suunnattu nokialaisille, jotka ovat saaneet tai ovat vaarassa saada potkut.  

– Haluan ehdottomasti kiittää Nokiaa. Nokialla ja Jollalla on hyvä ja avoin suhde, Hurmola sanoo.

– Jolla on perustettu Nokian oman Bridge-projektin hautomon piirissä. Me olemme silloin esittäneet strategiamme ja saaneet sille hyväksynnän Nokialta, hän jatkaa. 

Jollalla on tällä hetkellä noin 50 työntekijää Tampereella ja Helsingissä. Hurmola uskoo, että vuoden lopussa yksityisten sijoittajien omistama Jolla työllistää yli sata ihmistä.

”Harkitsemme
irtiottoa”

Loppuvuonna tulevan puhelimen lisäksi Jollassa suunnitellaan jo seuraavia puhelinmalleja. Hurmolan mukaan Jolla ”kuuntelee hyvin vahvasti markkinoilta tulevia signaaleja”.

– Mietimme vakavasti irtiottoa niin sanotuista älypuhelimista. Ensin teemme kuitenkin loppuvuodesta ilmestyvän puhelimemme, hän sanoo.

– Oma mielipide on se, että päätelaitteiden kategoriat muuttuvat joka vuosi. Myös älypuhelimien käyttäjämäärä kasvaa koko ajan. Se on mielenkiintoista, mitä uusia laitekategorioita markkinoille tulee.

(Oikaisu: Nokia ei ole jakanut patenttejaan yhtiöstä lähteneille, toisin kuin jutun kymmenennessä kappaleessa aiemmin väitettiin. Pahoittelemme virhettä.)

Jutun kirjoitti: Topi Kanniainen

Topi Kanniainen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (56)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Android-ohjelmat toimivat jossain määrin nykyisen N9:nkin kanssa. Ja mites Intel, sehän jatkoi Meegon kehittelyä omalla tahollaan. Senkin kanssa löytynee yhteistyömahdollisuuksia.
Anonyymi: *poht* 10.7.2012 14:32

Anonyymi
Android on nykyään Linux yhteensopiva ja Meego on Linux.
Anonyymi: Ex-nokialainen 10.7.2012 14:38

Anonyymi
"- Mietimme vakavasti irtiottoa niin sanotuista älypuhelimista.".

Siinä se tuli. Ei sovelluksia.
Anonyymi: Nimetön 10.7.2012 14:38

Anonyymi
Eikös meego ole jollain tasolla android yhteensopiva?


Ei ole. Ihan eri juttu.
Anonyymi: Elop 10.7.2012 14:39

Anonyymi
Eikös meego ole jollain tasolla android yhteensopiva?

Ei ole. Ihan eri juttu.


Ydin on sama (Linux), mutta sovelluskehitykseen käytettävät kirjastot ovat eri. Tosin mikään ei käsittääkseni estä asentamasta molempia samaan puhelimeen, varsinkaan nyt kun Googlen Linux-ytimeen Androidia varten tekemät muutokset on pääosin yhdistetty Torvaldsin julkaisemaan versioon. Kummatkin ovat vapaita ohjelmistoja. Saattaisimme siis hyvinkin nähdä puhelimen joka ajaa sekä Meego- että Android-sovelluksia.
Anonyymi: Mikko 10.7.2012 14:46

Anonyymi
N9 on kohta mennyt kaupaksi jo 92.000 kpl ilman yhtään kunnollista sovellusta joten ei kaikki edes tiedä niiden olemassa olosta.
Anonyymi: Muropaketin mukaan s 10.7.2012 14:53

Anonyymi
Jotta meego pystyisi ajamaan android sovelluksia täytyisi siihen lisensoida Googlen dalvik virtuaalikone. Tiedä sitten, kuinka helposti Google lisensoi sen ilman androidia.
Anonyymi: wia 10.7.2012 14:56

Anonyymi
Nokia on myös jakanut patenttejaan yhtiöstä lähteville, jotta he voisivat perustaa niiden varaan uutta liiketoimintaa.

Tuota en tiennytkään, toivottavasti ovat oikeasti hyödyllisiä patentteja. Sellaisia ainakin Jolla tarvitsee.
Anonyymi: 9,5 10.7.2012 14:59

Anonyymi
N9 on kohta mennyt kaupaksi jo 92.000 kpl ilman yhtään kunnollista sovellusta joten ei kaikki edes tiedä niiden olemassa olosta.


Perustele tuo väite.
Sovelluksia löytyy varsin mukavasti ja laatu on useimmiten hyvä, mitä ei aina voi androidin vastaavista sanoa. Ja kokemusta on molemmista historioidensa alusta asti.
Anonyymi: sami 10.7.2012 15:13

Anonyymi
N9 on kohta mennyt kaupaksi jo 92.000 kpl ilman yhtään kunnollista sovellusta joten ei kaikki edes tiedä niiden olemassa olosta.


Ja tämä tieto perustuu mihin? Laitatko linkin jakoon!
Itse olen nähnyt vähän toisenlaisia tilastoja...
Anonyymi: n9 10.7.2012 15:14
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

IS: Android-sovellukset voisi saada Nokia N9-puhelimeen

26.09.2011 Ohjelmistoyhtiöt tarjoavat ratkaisuja, joilla Android-puhelimille kehitetyt sovellukset voisi saada toimimaan Meego-laitteissa, muun muassa Nokia N9-puhelimessa, kertoo Ilta-Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Britannian älymittariohjelma leikkaa kaksi miljardia tonnia hiilidioksidipäästöjä

26.09.2013 Britannia tavoittelee älymittareihin perustuvalla ohjelmalla kahden miljardin tonnin vuosittaisia leikkauksia hiilidioksidipäästöihin.

.