Taloussanomat

Tässäkö pc:n tulevaisuus? Testissä Asus Transformer AiO

Kuva: Asus

8.6.2013 06:03 Pitäisikö ostaa pc vai tabletti? Vai molemmat samassa paketissa? Asuksen Windows-tietokoneen ja Android-tabletin yhdistelmä on luovasti suunniteltu tehokas tietokone, mutta kuinka näppärä se on?

Pc on kulkenut pitkän matkan. Se ei ole enää se harmaa pöydän alla pöhisevä pömpeli, joka oli vuosien ajan tietokoneen synonyymi. Nyt sillä tarkoitetaan etupäässä kannettavia tietokoneita ja design-laitteita.

Yksi näistä uuden ajan laitteista on Asus Transformer AiO eli All-in-one. Laite on samanaikaisesti pöytä-pc ja jättikokoinen tabletti.

AiO rakentuu jalustasta, siitä irrotettavasta näytöstä sekä hiirestä ja näppäimistöstä.

Yksi laite, kolme
tapaa käyttää

Yhtenä kappaleena ollessaan AiO käynnistyy ja toimii tavallisena Windows 8 -pc:nä. Kun 18,4-tuumaisen näytön irrottaa keskusyksikkönä toimivasta jalustasta, siitä tulee Android-tabletti. Ei tosin ihan tavanomainen, sillä ruudulla on leveyttä melkein puoli metriä ja painoa kaksi ja puoli kiloa.

Kuva: Asus

Laitetta voi käyttää Androidina myös jalustaan kiinnitettynä. Toimintatilaa voi vaihtaa joko klikkaamalla kuvaketta Windosissa tai painamalla laitteen sivulla olevaa nappia.

AiO:n suorituskyky on kohdallaan sekä pc- että tablettitilassa. Tietokoneena toimiessaan AiO saa tehonsa keskusyksikössä olevasta Intelin Core i7 3770 -prosessorista, 8 gigasta keskusmuistia sekä ja Nvidian GeForce 720M -näytönohjaimesta. Kiintolevytilaa on teratavu.

Tablettitilassa toimiessaan laite pyörii näyttöpaneelissa olevan Nvidia Tegra 3 -prosessorin ja kahden muistigigan voimin. Tallentaminen tapahtuu 32 gigatavun ssd-muistille.

Kuva: Asus

Laitteella on kolmaskin toimintatila. Irrotetulla näytöllä voi käyttää myös Windowsia, kun sillä otetaan etähallintayhteys keskusyksikköön.

Teoriassa tabletin pitäisi toimia Windows-tilassa heti, kun se on irti jalustasta. Useimmiten tämä toimikin, mutta ei ihan joka kerta. Osa-aikaisen toimimattomuuden syy jäi epäselväksi.

Kun tabletti on Windows-etäkäyttötilassa, sitä ei voi viedä kovin kauas keskusyksiköstä. Verkkoyhteys katkeaa jo muutaman metrin päässä.

Kaikki (melkein)
kohdallaan

Keskusyksikössä on kattavat liitännät muistikortinlukijoineen ja mukavana yllätyksenä myös dvd-asema. Blu-ray olisi toki ollut vielä tervetulleempi, medialaitteesta kuitenkin on kysymys. Valitettavasti tablettiosan ainoa usb-portti on minikokoinen. Jalustasta löytyy täyskokoisia usb-portteja.

Kuva: Asus

Näytön tarkkuus on 1920 x 1080 pistettä. Se on kirkas ja tarjoaa laajat katselukulmat. Kosketusherkkyys on kohtalaisen hyvä.

Laitteen ergonomia on lähestulkoon kunnossa. Tablettiosassa on näppärä kantokahva ja seisontatuki. Näppäimistö on laadukas ja tuntumaltaan hyvä.

Hiirestä ei voi sanoa samaa. Se on muotoilultaan ja herkkyydeltään kehno sekä lisäksi armoton paristorohmu. Tilalle kannattaa ostaa heti parempi.

Laite on modernisti koko ajan pilvessä. Tiedostot saa pyöräytettyä Windows 8:n kautta verkkotallennusasemalla. Vastaavasti AiO:lla oleviin tiedostoihin pääsee käsiksi puhelimella. Tämä tosin edellyttää palveluihin rekisteröitymistä ja hieman asetusten säätämistä.

Yksi vai
kaksi?

Ilmeinen kysymys on, kuka tarvitsee näin isoa tablettia. Matkakaveriksi siitä ei kokonsa ja painonsa puolesta ole, mutta huoneesta toiseen raahattavana nettipäätteenä tai internet-television katselulaitteena siitä on iloa.

Transformer AiO ei tämä kannettava tietokone ole, modulaarinen kylläkin. Samalla se näyttää, että pc:tä suunnitellessa saa olla luova. Vastaavanlaisia laitteita on markkinoilla hyvin vähän.

AiO on erinomainen Windows-tietokone. Tablettilaitteena se käyttö on rajallisempaa.

Useimpien premium-laitteiden tapaan sillä on kova hinta. 1400 euroa on iso hinta tietokoneesta. Samalla rahalla saa myös laadukkaan tietokoneen ja erillisen tabletin. Jos tablettia on tarve kantaa mukana, kaksi erillistä laitetta on parempi ratkaisu.

Laitteen videoarvostelu on tarjolla Ilta-Sanomissa.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (25)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Laite on modernisti koko ajan pilvessä."

Kätevää, että NSA voi nyt seurata reaaliaikaisesti mitä puuhaat koneella.
Anonyymi: jeps123 8.6.2013 6:28

Anonyymi
"Laite on modernisti koko ajan pilvessä."

Kätevää, että NSA voi nyt seurata reaaliaikaisesti mitä puuhaat koneella.


Sehän nykyisissä laitteissa on aika yleinen ongelma, teettää vähän ylimääräistä työtä käyttöönottovaiheessa poistaa nuo pilvipelleilyt toiminnasta.
Anonyymi: Ei_pilvessä 8.6.2013 8:43

Anonyymi
Aika järjetöntä että vehkeessä on on päällä ja käytetään Windows 8 ja Androidia sekaisin.
Anonyymi: eihhyvvääpäiväää 8.6.2013 9:16

Anonyymi
Aika järjetöntä että vehkeessä on on päällä ja käytetään Windows 8 ja Androidia sekaisin.


Niin, kun pelkällä Windows:lla pään saa jo riittävän sekaisin.
Anonyymi: asdsdvedcvd 8.6.2013 10:13

Anonyymi
Teknologiayhtiöt voisivat harkita täydellisten AR-lasien kehittämistä. Sitten ei tarvitsisi miettiä, kuinka suuri näytön pitäisi olla, kun virtuaalinen näyttö voi olla minkä tahansa kokoinen ja toistaiseksi kännykkä/PC toimii tietokoneena. Näppäimistöä ei tosin välttämättä korvata kännykällä/virtuaalisella näppäimistöllä.
Anonyymi: ar-lasit_minulle 8.6.2013 10:27

Anonyymi
Applen tulevaisuus näyttää TODELLA synkältä. Näiden laitteiden myötä ei Applella ole mitään asiaa tablet/kannettavamarkkinoille omilla kivikautisilla surkuhupaisilla leluillaan.
Anonyymi: ex-applekäyttäjä 8.6.2013 11:04

Rekisteröitynyt käyttäjä
"Laite on modernisti koko ajan pilvessä."

Kätevää, että NSA voi nyt seurata reaaliaikaisesti mitä puuhaat koneella.


Jep. Ja sen jälkeen kun Jyrki on vienyt Suomen Natoon, pääsevät vallanpitäjien yhteistyökuviot entisestään tehostumaan.

Siinä vaiheessa kokoomuksen puoluetoimistossa pystytään jo ihan reaaliaikaisesti seuraamaan, mitä sinä tietokoneellasi puuhailet...
Rekisteröitynyt käyttäjä: Lassi 8.6.2013 11:08

Anonyymi
Aika järjetöntä että vehkeessä on on päällä ja käytetään Windows 8 ja Androidia sekaisin.


Johtuu varmaan siitä, että valmistaja on huomannut monien kuluttajien karttelevan Windows 8:aa.

Niinpä valmistaja oivalsi, että tuotteesta ei voi mikään myyntimenestys tulla, jos se rakennetaan pelkästään Windows 8:n varaan. Tueksi piti ottaa sitten Android.
Anonyymi: Kiusallinen_juttu 8.6.2013 11:15

Anonyymi
En oikein näe tuota mielekkäänä normaalikäyttöön. Siinä on jotenkin laitekeskeinen lähtökohta. Minusta datakeskeinen lähtökohta on parempi. Siis tärkeää on, että data on käytettävissä eri laitteilla - eikä tämä välttämättä tarkoita pilveä.

Minulle tämä tuo mieleen ne 20 vuotta sitten spekuloidut asiat, että tulevaisuudessa on yksi iso näyttö, jolla tehdään kaikki: katsotaan TV:tä, käytetään tietokonetta ym. Todellisuus on täysin toinen, ihmisillä on näyttöjä TV:ssä, tietokoneessa, tableteissa ja kännyköissä ja nämä kaikki voivat ainakin jollain tapaa näyttää samaa dataa.
Anonyymi: Korppix 8.6.2013 11:31

Anonyymi
Kuvan perusteella helppo vastata: Ei.
Anonyymi: Selvännäkijä 8.6.2013 12:09
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

VR:n automaatti antoi jo lippuja

28.09.2011 Päiväkausia suljettuina olleet lippuautomaatit alkoivat toimia VR:n kokeissa, kertoo Helsingin Sanomat.


2013

Kolme vuotta sitten

Musakone ja teholäppäri yksissä kuorissa – testissä Asus N550

28.09.2013 Asuksen uusi N550-matkamikro mainostaa itseään design-multimedialaitteena. Testasimme, mitä sliipattuun alumiinikuoreen pakattu kone tarjoaa.

.