Taloussanomat

Kokeilimme Google Glassia – vallankumous, välivaihe vai turhake?

Google Glass -lasit käytössä, toimittajalla sormi hipaisuohjaimella. (Klikkaa suuremmaksi.)
Kuva: Ari Sistonen

27.6.2013 06:03 Puettava teknologia ja lisätty todellisuus ovat kaukaista tekniikkavisionäärien visiointia, joka ei ole tavallista ihmistä koskettanut. Paitsi nyt. Ensimmäinen nämä yhdistävä merkittävä kuluttajatuote tulee ihan näinä hetkinä.

Google Glass -älylasit ovat mielenkiintoinen tuote monellakin tapaa. Siinä yhdistyvät kaksi digitaalitekniikan trendiä: lisätty todellisuus sekä puettava teknologia.

Edellisellä tarkoitetaan tietotekniikalla tuotetun tiedon sekä ihmissilmän todellisen näkymän yhdistämistä tietokonegrafiikan keinoin. Jälkimmäinen tarkoittaa vaatteiden tai varusteiden tapaan päälle vedettäviä laitteita, kuten kuntoilijan apuvälineitä, sulautettuja terveydenhuollossa käytettyjä sensorijärjestelmiä tai esimerkiksi USA:n armeijan Land Warrior -taisteluvarustusta.

Nyt tällainen on tulossa myös kuluttajien saataville. Mitä ilmeisimmin ensi vuonna kauppoihin tulevan Google Glassin Explorer -ennakkoversioita myytiin tiukasti rajattu erä. Tähtäimessä olivat etenkin sovelluskehittäjät.

Lasit päähän
ja menoksi

Paras tapa ottaa selvää laitteen käytettävyydestä on sen kokeileminen. Yksi Suomen Google Glass  -laitteista on Verkkokauppa.comissa, jonka kappaletta kävimme testaamassa.

Ensikosketus Google Glassiin muistuttaa, että se on tietokone missä muutkin. Buuttaaminen vaatii harjoittelua, eikä käyttöliittymäkään suostu näyttäytymään heti. Kyse ei ole scifi-kyborgitekniikasta, joka toimii kuin ajatus ja tekee täsmälleen, mitä käyttäjä haluaa.

Näkymä sivulta. Sankojen musta osa on hipaisuohjain. Glass-näkymän tiirailu kääntää silmiä ylöspäin.
Kuva: Ari Sistonen

Lasit istuvat päähän yllättävän hyvin, sillä ne ovat kevyet ja joustavat. Pikkuinen oikean silmän edessä oleva läpinäkyvä 640 x 360 kuvapisteen miniprojektorilla tuotettu näyttökuva herää henkiin napauttamalla oikeassa sangassa olevaa hipaisulevyä, nytkäyttämällä päätä taaksepäin tai äänikomennolla ”O.K. glass”.

Lasit tuovat oikean silmän eteen näkökentän keskelle asettuvan pienen näkymän, johon teksti ja kuvat piirtyvät läpinäkyvästi. Taustalla on oltava tummia sävyjä. Aurinkoisella säällä ulkona Glassin näkymä ei erotu taustaa vasten lainkaan. Asian voi korjata peittämällä näkökenttänsä kämmenellä.

Yksinkertainen valikkorakenne tarjoaa lasien toiminnot: ota valokuva tai video, tee Google-haku tai navigoi. Muista valikoista löytyvät muun muassa wlan-asetukset ja säätiedot (tosin vain Fahrenheit-asteina).

Lisää vaihtoehtoja tulee sitten, kun laseille alkaa tulla sovelluksia.

Läpinäkyvä näyttö on yllättävän paksu. Kameran linssi näkyy näytön vasemmalla puolella.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

Englanninkielisten äänikomentojen antaminen osoittautui hankalaksi tunnistusongelmien vuoksi. Ohjaaminen kävi paljon näppärämmin lasien sangassa olevalla hipaisusäätimellä.

Videoiden katselu laitteella onnistui mainiosti. Väritoisto on riittävän hyvää ja video on muutenkin katselukelpoista. Ääni ohjautuu suoraan kallon luihin korvan lähellä olevasta kaiuttimesta, joka ei ole suljettu. Hiljaisessa ympäristössä vieruskaveri kuulee, mitä korvaan syötetään.

Heikkonäköiselle lasit eivät sovi alkuunkaan – ainakaan ilman piilolinssejä. Toimittajan likinäköinen oikea silmä ei suostunut zoomaamaan lähellä olevaan kuvaan, joten näkymä jäi sameaksi. Tätä tuli kompensoitua vaistomaisesti pitämällä vasenta silmää kiinni ja irvistelemällä, mikä ei näytä kovinkaan fiksulta.

Tuntuu samaan aikaan
hyvältä ja pahalta

Lasien kanssa pääsi yllättävän nopeasti sinuiksi ja ne tuntuvat melkein luonnollisinta. Glassin näkymä herää näkökenttään tarvittaessa, muuten lasien olemassaolon voi melkein unohtaa.

Koska laseja testattiin vain vajaa tunti, josta ne olivat vain osan ajasta päässä, on vaikea sanoa niiden rasittavuudesta pidemmän päälle. Mutta silti jonkin aikaa niiden käytön jälkeen silmä tuntui hieman oudolta ja sitä kivisteli hieman. Tämä ei ole ihme, sillä silmälihakset joutuvat tekemään paljon työtä zoomatessaan vuorotellen äärimmäisen lähelle ja välillä taas kauemmas.

Terveysseikkojen ohella Google Glassia on ehditty kritisoida mahdollisuudesta loukata ihmisten yksityisyyttä. Laitteella on mahdollista esimerkiksi kuvata ihmisiä salaa. Googlen toimitusjohtaja Larry Page joutui jo vastailemaan USA:n kongressin kysymyksiin laseista.

Tämänhetkinen Glassin Explorer-ennakkoversio on vasta raakile. Google käyttää sitä kokemusten keräämiseen ja jatkokehittelyyn.

Google Glassin kamera tekee tyydyttävää jälkeä. Kuvassa näkymä Helsingin Hietalahteen päin.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

Oikeasti mielenkiintoiseksi lasit käyvät sitten, kun niille alkaa tulla sovelluksia. Kun gps-siru, kiihtyvyysanturi, magnetometri, valontunnistin, gyroskooppi sekä läheisyystunnistin saadaan ohjelmien käyttöön, voi lopputulosta vain kuvitella. Ainakin pelintekijöille on olemassa selkeät markkinat.

Vielä saadaan kuitenkin odotella hetki. Lasit saapunevat kuluttajamyyntiin joskus ensi vuoden aikana. Google ei ole vielä kertonut hintaa, mutta sen on luvattu olevan "merkittävästi edullisempi" kuin Explorer-version 1500 dollaria.


Versiossa 2.0
napsahtaa?

Onko älylaseista tabletin kaltaiseksi läpimurtotuotteeksi vai jääkö se teknofriikkien leluksi? Suostuisivatko ihmiset pukemaan älylasit päähänsä?

Esimerkiksi Googlen kilpailija Apple näyttää olevan sitä mieltä, että ei.  

– Käytän laseja, koska minun täytyy. En näe ilman niitä. En tunne monia, jotka käyttäisivät niitä, jos heidän ei tarvitse, sanoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook AllThingsD:lle toukokuun lopulla.

Muutkaan tekniikkayhtiöt eivät ole vielä lasejaan julkistaneet. Toisaalta New York Postin mukaan Microsoft ja Samsung työstävät omia älykakkuloitaan, vaikkeivät ole niistä julkisuuteen vielä mitään kertoneetkaan. 

Älylasit eivät ole edes ainoa vaihtoehto seuraavaksi hittituoteryhmäksi. Toinen vaihtoehto on älykellot. Joukkorahoitettu Pebble on jo saatavilla ja ainakin Samsung ja Firefox kehittelevät omiaan.

Laseissa on silti potentiaalia, sillä luonnollisen ja keinotekoisen näkymän yhdistäminen ei muilla keinoin onnistu. Kun tekniikka kehittyy vielä enemmän ja Google Glassin toiminnallisuus on mahdollista siirtää piilolinsseihin, silloin ollaan superhitin äärellä.

Lisätty kappale hinta- ja saatavuustiedoista. 


Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (27)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hyvä arvostelu, kiitokset.

-------------
Anonyymi: mika__ 27.6.2013 7:08

Anonyymi
Nokian on viisasta toimia niinkuin muidenkin juttujen kanssa (läppäpuhelimet, kosketusnäyttöpuhelimet, android, verkon musiikkikauppa, miniläppärit, taulutietokoneet jne) ja antaa ensin edelläkävijäfirmojen antaa osoittaa että homma toimii ja sille on kysyntää. Sitten on helppo tulla perässä voittajana markkinoille.
Anonyymi: SuomalainenStrategia 27.6.2013 7:09

Anonyymi
Tämä älylasi juttu on todella vanha juttu, jenkkien teollisuus palvelee vain aseteollisuutta kuten tämäkin.
Anonyymi: huokausten_sillat 27.6.2013 7:12

Anonyymi
kaikkiin ihmisiin tulee upottaa yksilön identifioiva microsiru jolla voidaan tehdä etätunniste, sen jälkeen google glassit hakee tietokannoista tiedot ja aukaiseen lasien näkymäään henkilön yläpuolelle "properties" tabin jossa näkyy mieliruoka, tähtimerkki, ansiotaso sekä sukupuolikumppanien määrä.

Teksti liian lyhyt!? Lorem lipsum dolor sit amen.. wtf
Anonyymi: ensi_paskapaskapaska 27.6.2013 7:20

Anonyymi
"aukaiseen lasien näkymäään henkilön yläpuolelle "properties" tabin jossa näkyy mieliruoka, tähtimerkki, ansiotaso sekä sukupuolikumppanien määrä"

Viranomaisia varten lisäisin verotietokannoista poimitut verotustiedot, autorekisterikeskuksesta haetut tiedot autoista, väestörekisterin osoitetiedoista sekä kiinteistörekisteristä laskettu asuntohinta ja luottorekisteritiedot jne. Tulee sitten sakot ja tulevat varallisuusasemaan sidotut hyvinvointipalveluiden maksut määriteltyä tarkasti. Työttömien kohdalla tulisi suuri punainen teksti "työtön".

Myös myyntityötä tekevät hyötyisivät noista ja julkinen voisi alkaa myydä tietoja.
Anonyymi: InovaatiotaLisää 27.6.2013 7:42

Anonyymi
Tuoko Google Glass siis ihmissilmään zoomauksen? Luulin että silmä vain tarkentaa lähelle tai kauas, mutta jutussa kehuskellaan että silmä väsyy joutuessa zoomaamaan.
Anonyymi: Zoom-zoom 27.6.2013 7:52

Anonyymi
"aukaiseen lasien näkymäään henkilön yläpuolelle "properties" tabin jossa näkyy mieliruoka, tähtimerkki, ansiotaso sekä sukupuolikumppanien määrä"

Viranomaisia varten lisäisin verotietokannoista poimitut verotustiedot, autorekisterikeskuksesta haetut tiedot autoista, väestörekisterin osoitetiedoista sekä kiinteistörekisteristä laskettu asuntohinta ja luottorekisteritiedot jne. Tulee sitten sakot ja tulevat varallisuusasemaan sidotut hyvinvointipalveluiden maksut määriteltyä tarkasti. Työttömien kohdalla tulisi suuri punainen teksti "työtön".

Myös myyntityötä tekevät hyötyisivät noista ja julkinen voisi alkaa myydä tietoja.


Maksa käteisellä kuitissa näkyy nimesi.
Anonyymi: isoveli_valvoo 27.6.2013 7:53

Anonyymi
Koskas tuon voisi integroida normaaleihin silmälasehin ?
Anonyymi: DoubleÖgön 27.6.2013 8:09

Anonyymi
Niin, arvostelu olisi voinut valottaa sitä, voiko noita käyttää tavallisten miinusrillien kanssa tai tuleeko koskaan voimaan.
Anonyymi: hipsterilasi 27.6.2013 8:27

Anonyymi
Keksitään pyörä uudelleen...
Eikö silmälasit ja rannekello ole jo aika vanha juttu? Mitäs jos koittaisitte keksiä jotain oikeasti ihan uutta?
Anonyymi: Hubble 27.6.2013 8:39
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday


2013

Kolme vuotta sitten

TS: Eteran verkkopalvelu näytti vääriä tietoja

25.09.2013 Työeläkeyhtiö Eteran verkkopalvelu näytti käyttäjälleen toisen henkilön tietoja, Turun Sanomat kertoo.

.