Taloussanomat

Testi: Viikko älykellon kanssa – muuttuiko elämä?

Kuva: Sony

23.10.2013 06:03 Toimittaja sitoi älykellon ranteeseensa viikoksi. Facebookin lukeminen ranteesta ei räjäyttänyt tajuntaa. Puheluiden huomaaminen sen sijaan oli oikein tervetullutta. Mutta myydäänkö näillä eväillä älykelloa vielä massoille?

Älykellosta odotetaan uutta tablettien ja älypuhelimien kaltaista ihmelaitetta, joka tekisi edellisten tavoin itsensä välttämättömäksi – tai ainakin laitevalmistajien myyntiosastot näin toivovat.

Tarjokkaita ainakin riittää. Markkinoilla on älykelloja niin isoilta tekniikkafirmoilta (Samsung, Sony, pian todennäköisesti myös Apple), vaihtoehtoisilta yrittäjiltä (joukkorahoitettu Pebble) sekä avoimen koodin yhteisöstä ponnistavilta tekijöiltä (Firefox).

On siis aika tutkia, millä tavoin älykello muuttaa elämää.

Testilaitteeksi valikoitui viime vuonna ilmestynyt Androidiin perustuva Sonyn ensimmäisen sukupolven Smartwatch eli MN2. Käytin laitetta viikon verran.

Kaksi sovellusta,
paritus ja säätöä

Kellon käyttöönotto vaatii jonkin verran vaivaa. Ensin puhelimeen on asennettava Liveware-ohjelma, jonka avulla puhelin ja kello kommunikoivat. Tämän jälkeen laitteet paritetaan keskenään tavallisen bluetooth-käytännön mukaan. Lopuksi puhelimeen asennetaan Smartwatch-sovellus, jolla kelloa hallitaan.

Sovellukset ja widgetit on asennettava vielä erikseen. Tämä onnistuu helposti puhelimessa olevalla Smartwatch-ohjelmalla, mutta kellon sovelluksille on annettava käyttöoikeudet puhelimen yksi kerrallaan. Tämä ei ole kovin selkeästi toteutettu ja pudottanee ei-tekniset käyttäjät kellon kyydistä.

Sony ansaitsee peukunnoston siitä, että kello ei ole valmistajanirso. Sen kaveriksi kelpaa moninainen joukko älypuhelimia, joissa on vähintään Androidin 2.1-versio. Esimerkiksi Samsungin kohtsillään kauppoihin saapuva kello toimii vain Samsungin omien huippuluurien kanssa.

Siitä näkee
kellonajankin!

Koska kännykkä oli korvannut kellon ajannäyttäjänä jo vuosia sitten, vaati kellon käyttöön uudelleen totutteleminen jonkin verran aikaa. Kesti muutaman päivän ennen kuin tuli automaattisesti vilkaistua ranteeseen puhelimen taskusta kaivamisen sijaan.

Ajan pitäminen koko ajan näkyvillä kellon ruudulla tarkoittaa akun nopeaa tyhjenemistä. Taloudellisempaa on helpompaa pitää aika näkyvissä vain kellon tunnistaessa liikettä tai ruutua tuplanapautettaessa. Tällöin kello tarvitsee kytkeä tietokoneen usb-porttiin latautumaan vain joka toinen yö.

Ainoa todella hyödylliseksi osoittautunut ominaisuus oli kellon värinä puhelun tai tekstiviestin saapuessa. Meluisassa ympäristössä nämä jäävät helposti huomaamatta, mutta viikon aikana yksikään soitto tai tekstari ei mennyt ohi.

Toinen jossain määrin hyödyllinen sovellus on hälytysäänen soittaminen puhelimessa, mikä auttaa hukkuneen luurin paikantamisessa. Tästä on iloa niille, joiden kotitaloudessa ei ole useampia puhelimia.

Muista kellon antimista ei sitten ollutkaan ihan niin paljon iloa. Sääsovellus oli turhahko. Sähköpostin ja tekstiviestien selailusta oli vain rajallinen ilo, sillä 1,3-tuumaiselta, 128 x 128 kuvapisteen näytöltä ei ihan hirveän pitkiä tekstejä tee mieli lukea. Ja jos viesteihin mielii vastata, on luuri joka tapauksessa kaivettava taskusta.

Facebook ja Twitter kellossa osoittautuivat kömpelöiksi. Suurin niiden tuoma ilo syntyi muiden ihmisten kummastelusta ja päänpyörittelystä. Päivitykset sosiaalisesta mediasta tulevat kelloon purskeina tiheimmilläänkin 15 minuutin välein. Buginen ohjelmisto niputti samaan tekstivuohon Facebookin yksityisviestit, ilmoitukset sekä tavallisen uutisvirran, vaikka jälkimmäinen oli ruksattu asetuksista pois.

Muusta sovellustarjonnasta kannattanee mainita kunto-ohjelmisto, josta lienee liikkujalle iloa. Se jäi kuitenkin testaamatta tohvelisankarilegioonan kutsun oltua liian kova.

Kun kello on ranteessa, tulee sitä tulee kuitenkin käytettyä suhteellisen paljon. Sovelluksen kömpelyydestä huolimatta Facebookia tuli luettua kellon kautta paljon. Eli kyllä sinä jotain koukuttavaa kaikesta huolimatta on.

Käyttömukavuus
on välttämättömyys

Käyttöliittymän kömpelyys alkoi ärsyttää ennen pitkää. Kaksoisnapautus ei aina herättänyt kelloa, turhan usein piti käydä virtanapilla. Myös näytön kosketusherkkyys jätti toivomisen varaa. Tämä ei tietysti tee koko älykellojen tuoteryhmää tarpeettomaksi, ja Sonykin lienee tämän uudemman sukupolven kellossaan korjannut.

Viikon käyttö myös osoitti, miten tärkeä asia kellon ergonomia ja käyttömukavuus on. Sonyn kellon muovilaatta painoi rannetta, terävähköjen reunojen olemassaolon tunsi ja silikoniranneke hiosti. Rannekkeen voi toki korvata toisella, mutta se pitää hankkia itse.

Kun kello oli ollut viikon käytössä, se buuttasi, eikä koskaan enää herännyt henkiin. Kyse on toki yksilöviasta, jonka perusteella ei käy tuomitsemaan sen enempää Sonya kuin koko älykellojen tuoteryhmääkään.

Kun kello poistui yhtäkkiä käytöstä, oli taas opeteltava tulemaan toimeen ilman sitä. Se ei ollut ihan niin työlästä kuin siihen totuttelu, mutta jotain tuntui silti puuttuvan.

Mitä jäi käteen
(tai ranteeseen)?

No onko se välttämätön? No ei. Kaukana siitä.

Vau-efektiä ja "pakko saada" -fiilistä ei koskaan tullut. Se killerisovellukseksi kutsuttu ainutlaatuinen ja tärkeä käyttötarkoitus ei koskaan kristallisoitunut.  Lopputuomio on enemmänkin luokkaa "ihan kiva".

Tällä hetkellä älykellot ovat vielä edelläkävijöiksi tai vaihtoehtoisesti teknonörteiksi kutsutun ihmisryhmän juttu. Laite on hauska, mutta hauskuus tulee etupäässä siitä, että kello on olemassa – ei niinkään siitä, mitä sillä voi tehdä.

Kokeileminen ei maksa edes ihan maailmoja. Nyt testattu laite irtoaa kaupasta noin satasella. Sonyn kakkossukupolven kello hinta on 160 euron paikkeilla.

Entä voiko älykellosta tulla hittituote? Riippuu siitä, mikä hitiksi lasketaan. Ennen pitkää suurin osa rannekellon käyttäjistä (heitä on edelleen paljon, uskokaa pois) päivittänee aikarautansa älymalleiksi. Vähän niin kuin tyhmät kapulat ovat hiljalleen muuttuneet älypuhelimiksi.

Koko kansan vimpainta tästä tuskin heti tulee. Ainakaan ennen kuin se hieno ja välttämätön käyttötarkoitus löytyy. Nykyisellään kädenojennus taskuun puhelimen poimimiseksi tarjoaa kaiken saman mitä älykellokin, mutta paremmalla käytettävyydellä ja isommalla ruudulla.

Ehkä tässä piilee syy, miksi Apple ei ole vielä esitellyt älykelloaan. Olisiko Cupertinossa päätelty, että kellon on oltava helppokäyttöinen ja tarpeellinen ennen kuin sitä kannattaa alkaa myydä.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (37)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Toimittaja oli kokenut vähän samanlaisia asioita joita minä ja varmaan moni muukin, mutta toki vähemmistö on kokenut tablettien maailmassa. Onko se välttämätön, no ei ja ilmankin pärjää, radikaalimmat voisivat kutsua kumpaakin jopa turhakkeeksi, joillekin kumpi tahansa voi jäädä hyödylliseksikin laitteeksi, mutta en kyllä itsekään usko älykelloista samanlaista hittituotetta mitä tabletit ovat olleet!
Anonyymi: A-nalyytikko 23.10.2013 6:26

Anonyymi
Olisi siihen testiun voinut kuitenkin sen korjatun kakkospolven kellon ottaa. Nyt ei tiedä taas onko valitus aiheellista vaiko ei. Ilmeisesti teko oli tahallinen, jotta on helpompi huutaa amazing, jos omena joskus julkaisee oman rimpulansa.
Anonyymi: Botti 23.10.2013 6:39

Anonyymi
Monelta valmistajalta saa myös älypuhelinkelloja, joissa ei tarvita tuon kellon lisäksi lainkaan erillistä puhelinta, vaan kaikki toiminnallisuus on kellossa.

Nämä laitteet jotka toimivat vain puhelimen jatkeena, ovat siis siinä mielessä torsoja, että eivät toimi ilman sitä puhelinta.
Anonyymi: NjettiNjörä 23.10.2013 6:41

Anonyymi
Jos Applelta sanotaan heidän miettivän uutta hiussolkea, vyön kiristintä, kelloa... Kaikille teknologiavalmistajille tulee kauhea kiire heittää kehitysrahansa kankkulan kaivoon. Apple vedättää muita. Ja muut tuskassa yrittää pysyä Applen edellä tuotteissa, joita Applelta vain mahdollisina mainitaan. Muut ei kehitä mitään OMAA!,,
Anonyymi: Älynappi 23.10.2013 6:52

Anonyymi
Täysin turhake - miehet käyttävät perinteistä rannekelloa eikä mitään lego-palikalta näyttävää monta kertaa viikossa ladattavaa lelua.
Toki ymmärrän, että joku kaipaa ko lelua, minä en. Minulle riittää "älypuhelin" ja perinteinen rannekello päivyrillä - johon vaihdetaan paristo 3-vuoden välein.
Anonyymi: PerinteinenMies 23.10.2013 7:38

Anonyymi
googlen keep:n kautta saa muistilistat kätevästi ranteeseen. kätevä esim. kauppalistaa selata kaupassa asioidessa.
Anonyymi: RipeRipe 23.10.2013 7:48

Anonyymi
Minulla on älypuhelin ja tabletti, ja mielestäni molemmat ovat oivallisia keksintöjä, mutta älykello? En näe mitään lisää, mitä sillä saisi älypuhelimen lisäksi. Enemmänkin rannekellolta kaipaan sitä kaunista ulkonäköä, jonka se antaa -mieshän ei oikeastaan muuta korua voi pitää kuin rannekelloa, eikä muuta räiskyvää vaatetta kuin kravatti.
Anonyymi: asdsdsd 23.10.2013 8:02

Anonyymi
Nokian konsulttiyhtiö arvioi aikoinaan, että maailmassa tarvitaan 50 000 matkapuhelinta. Jo sellainen ajatusleikki, jossa rattia pitelevä kello toimii Hands Free -laitteena kertoo, ettei älykellon tarina ole tässä. Mutta hävyttömän kömpelöitä esineitä ne ovat tällä hetkellä. Edelläkävijöille olisi voinut uskaltaa tarjota (myös) malleja, jotka ovat mieluummin pitkiä ja matalia - rannettahan riittää kohti kyynärpäätä.
Anonyymi: Limberi 23.10.2013 8:04

Anonyymi
Oman Pebbleni tappajasovellus on musiikin hallinta. Tulin siitä kotioloissa välittömästi riippuvaiseksi. On älyttömän mukavaa laittaa Spotifyn soittolista soimaan ja tsekata biisien nimet ranteesta. Etenkin kun biisien yli voi hypätä yhdellä näpäytyksellä. Samaten soittajan nimen näyttö nimenomaan kotioloissa on loistavaa. Puhelinta ei tarvitse raahata mukanaan.
Anonyymi: Pumpula 23.10.2013 8:52

Anonyymi
Ladattava kahden päivän välein??
Ei tarvitse lukea pidemmälle...
Anonyymi: justjoo 23.10.2013 9:28
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Auton pystyy nyt varastamaan tekstiviestillä

24.08.2011 Tietokonehakkerit voivat nykyään varastaa auton tekstiviestillä, kertoo Huffington Post. Lehden mukaan varkaat voivat aukaista joidenkin autojen ovet ja käynnistää moottorin ilman autonavainta lähettämällä erityisesti muotoillun viestin varasjärjestelmään.

.