Taloussanomat

Huippupuhelin 300 eurolla – testissä kohuttu OnePlus One

Kuva: OnePlus

23.8.2014 05:06 Kiinalainen OnePlus tarjoaa huippuominaisuuksin varusteltua puhelinta alle kolmen sadan euron. Tutustuimme kesän kohuttuun uutuuslaitteeseen.

Vaikka nykyisin kauppojen hyllyiltä liikkuu enimmäkseen edullisia, 100–200 euron älyluureja, huippupuhelin on aina huippupuhelin. Niistä on myös totuttu maksamaan 600–900 euroa.

Viime vuoden lopulla perustettu kiinalainen OnePlus on herättänyt verkossa huomiota siksi, että se rikkoo härskisti tätä normia. Yhtiö on tuonut markkinoille kaksi puhelinta, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan jotakuinkin parasta, mitä kilpailijoillakin on tarjota.

OnePlus on nyysinyt Applelta ovelan markkinoinnin. Yhtiön tarkoitus on saada ihmiset himoitsemaan luureja, joten niitä ei kuka vain vielä saa. Tällä hetkellä puhelimeen pääsee käsiksi vasta saamalla kutsun toiselta puhelimen omistajalta. Toinen tapa on osallistua yhtiön markkinointitempauksiin ja julistaa OnePlusin ilosanomaa. Kauppoihin puhelimet saapunevat vasta loppuvuodesta.

Kaikki OnePlusin markkinointi ei ole mennyt ihan ns. putkeen. Yhtiö julisti Ladies first -tempauksen, jossa luvattiin päästää naisia jonon ohi. Näiden tuli tussata iholleen OnePlus-logo, julkaista tästä selfie, ja lopulta 50 eniten tykkäyksiä saanutta saisi ostaa puhelimen heti. Kampanja tyrmättiin nopeasti seksistisenä. Yhtiö peruikin kampanjan nopeasti ja pyysi anteeksi. Aiheesta kirjoittaa lisää muun muassa TechCrunch.

Miten se voi
olla niin halpa?

OnePlusin ensimmäinen puhelin on nimeltään OnePlus One, ja sitä saa 16 ja 64 gigatavun versiona. Molempia myydään nettikaupassa alle 300 eurolla. Päälle tulevat postikulut.

Hinta on hämmentävän halpa. Yhtiö sanoo myyvänsä laitteet omakustannushintaan. Perinteiset markkinointikulut pyritään nollaamaan ja tietoa levitetään netin kautta. Puhelimet myös myydään netissä, joten vähittäiskauppiaan tai tukkurin osuus jäävät pois.

Mutta niin, itse se puhelin. Oneplus toimitetaan tyylikkäässä punavalkoisessa kotelossa ja laturi erillisessä kotelossaan.

Design on puhelimen avainsana muutenkin kuin myyntipakkauksessa. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy puhelimen ohuuteen. Onella on paksuutta alle sentin (8,9 milliä, jos ihan tarkkoja ollaan). Ruutu peittää melkein koko puhelimen etupuolen. Metallireunaa on puhelimen sivuilla alle millin verran. Muodot ovat pyöreät ja tyylikkäät.

Puhelimen takakansi on väriltään valkoinen (16 Gt -malli) tai tummanharmaa (64 Gt). Sen karkaistu pinta tuntuu kädessä hyvältä ja tukevalta, eikä puhelin pääse helposti lipsahtamaan.

16:n ja 64 gigatavun mallit.
Kuva: OnePlus

Kuorta ei ole varsinaisesti tarkoitettu irrotettavaksi, sillä laitteen akku on kiinteä. Tarvittaessa laitteeseen voi silti asentaa irtokuoret. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Sehän toimii!

Puhelimen käynnistämisen jälkeen paljastuu taas yksi sen erikoisuuksista. Androidin päälle on asennettu CyanogenMod, avoimeen lähdekoodiin perustuva Android-laajennus. Modi on erinomainen valinta käyttöliittymäksi. Laajennuksesta voit lukea lisää tästä erillisestä jutusta.

Käyttöönoton jälkeen One päivittyy Android 4.4.4:ään. Valmistaja on sitoutunut päivittämään puhelinta kahden vuoden ajan.

Onen käyttö on nopeaa ja sulavaa. Kaatuilua, jumiutumisia tai muita ongelmia ei noin viikon testijakson aikana tullut. Puhelinta ei saanut kuumenemaan kohtuuttomasti pelaamallakaan.

Puhelinkäytössä Onesta ei löydy kovin paljoa huomauttamista. Ensimmäisiä kertoja puhelinta käytettäessä korva vetäisi esille pikavalikon ja napsautti päälle lentotilan, mikä ei tee kuuluvuudelle erityisen hyvää.

Puhelimen kahdesta kaiuttimesta lähtee ääntä tarvittaessa oikein mukavasti.

Jos jostain naristaan, niin värinävaste olkoon sellainen asia. Värinähälytyksen huomaa sisätiloissa ja normaalioloissa, mutta ulkotiloissa tuleva puhelu saattaa jäädä noteeraamatta.

Puhelimen monokaiutinpari on piilotettu laitteen alareunaan.
Kuva: OnePlus

Kuvia alle sentin
paksuisella kameralla?

Maalaisjärjellä ajateltuna kameran luulisi olevan puhelimen heikoin lenkki. Alle sentin paksuiseen puhelimeen ei kovin kummoista linssipakkaa tai optista kuvanvakainta mahdu, eikä 13 megapikseliä ole ihan huippupuhelimien terävintä kärkeä.

Fyysinen laukaisupainike puuttuu. Kuvat otetaan ruudulla olevalla näppäimellä, nappivierotusoireista kärsivät voivat ohjelmoida äänenvoimakkuus- tai virtanapit laukaisimeksi.

Kamera tekee päivänvalossa ja sisätiloissa normaaleissa tilanteissa riittävän hyvää jälkeä. Värit eivät varsinaisesti syty leiskumaan, mutta otoksia voi toki jälkikäsitellä. Hämäräkuviin tulee paljon kohinaa ja kamera pyrkii lisäämään lopputulokseen valoa omin luvin. Kokonaisuutena kamera ei ole kuitenkaan (tuplasti kalliimpien) kilpailijoidensa tasolla.

Kameran kuvaustilaa vaihdetaan pyyhkäisemällä kameranäkymässä alaspäin. Juliste-tila saa Onen myyntipakkauksen värit palamaan.

Videokuvaajille kamerasta on silti iloa. Se taipuu 4K-videokuvaukseen ja ruutunopeudesta tinkimällä päästään parhaimmillaan jopa 4096x2160 -tarkkuuteen.

Puhelimen käyttämä CyanogenModin kamerasovellus on hyvä. Se tarjoaa runsaasti eri kuvaustiloja ja käyttö on selkeää. Erityismaininta menee hdr-kuvaustilalle, joka tekee hyvää työtä yksityiskohtien säilyttämisessä ison kontrastin kuvissa.

Videokuvaustiloissa riittää.
Kuva: kuvakaappaus

Kirkas mutta
kookas

Onen näyttö on kirkas ja laadukas, eikä auringonpaistekaan ole este tekstin lukemiselle. Samaa ei voi sanoa ohjausnäppäimistä, joiden taustavalaistus on kehno. Ne voi tosin helposti korvata ruudulla toimivilla kosketuspainikkeilla.

Näytön kosketusherkkyys ei tuntuisi olevan aivan aukoton, sillä mieli tekee laittaa muutama Temple Run -kuolema näytön piikkiin. Peruskäytössä näyttö vastailee silti mukavasti.

Kuva: OnePlus

Näytön iso 5,5 tuuman koko tekee laitteesta hankalasti yhdellä kädellä käytettävän. Normaalikokoisen käden peukalo ei yllä toiseen yläkulmaan. Puhelimen koko on toki puhtaasti makuasia, ostavathan jotkut phabletejakin.

Akku on samaa tasoa kuin useimmilla kilpailijoilla. Kevyellä käytöllä ilman pelailua ja navigointia puhelin puskee kevyesti parikin työpäivää yhdellä latauksella. Mutta kyllä tästäkin saa tehot imaistua ulos muutamassa tunnissa.

"Melkein" globaali 4g

Yksi huomionarvoinen seikka on puhelimen 4g lte. OnePlus itse puhuu "global lte:stä", mutta Suomessa käytetyistä taajuuksista 800 megahertsiä jää uupumaan. 1800- ja 2600 MHz -tuki kyllä löytyy.

Kokonaisuutena OnePlus One on hämmentävä kokemus. Se on ihan aito huippupuhelin, mutta hinta panee väkisinkin kysymään, minne koira on haudattuna. Kaikkea emme tiedä, sillä yhtiö kertoo kovin vähän esimerkiksi oloista, joissa puhelin valmistetaan. Ilman minkäänlaisia tietoja OnePlusia on vaikea sijoittaa valmistajien eettiselle ranking-listalle.

Jos laitetta lähestyy pelkkänä puhelimena, niin onhan tämä kevyesti hintansa arvoinen kappale piitä, magnesiumia ja muovia. Toinen juttu on, miten kestävä valmistajan bisnesmalli on ja porskuttaako yhtiö vielä kahden vuoden kuluttua. Mutta tällä hetkellä näin hyvään hinta-laatusuhteeseen kykenee harva.


OnePlus One
tekniset tiedot
Käyttöjärjestelmä Android 4.4.4, CyanogenMod 11S
Suoritin Snapdragon 801 -neliydinsuoritin (2,5 Ghz)
Keskusmuisti 3 Gt
Massamuisti 16/32 Gt
Näyttö 5,5 tuumaa, 1920 x 1080, 401 ppi, gorilla glass 3
Pääkamera 13 MP (4128 x 3096), f/2.0, kaksoisledsalama
Kakkoskamera 5 MP
Koko 15,3 x 7,6 x 0,9 cm
Paino 162 g
4g lte lte 700 / 1700 / 1800 / 2100 / 2300 / 2600
Nfc kyllä
Akku kiinteä 3100 mAh
Ilmoitettu puheaika ei ilmoitettu
Sim mikro-sim

Lue myösCyanogenMod on hieno kasvojenkohotus Androidille
Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (71)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
"Androidin päälle asennettu Cyanogenmod laajennus"...heh heh ei nyt sentään.

Tässä juttua mistä on kysymys kun puhutaan Androidista ja Cyanogenmodista.

http://www.linux.fi/wiki/CyanogenMod
Anonyymi: Raimo_L 23.8.2014 7:29

Rekisteröitynyt käyttäjä
Itselläni kyseinen laite on ollut käytössä reilun kuukauden. Sen verran kommentoitava akkukestosta, että arvostelussa käytetty softaversio on ilmeisesti 11.0 XNPH30O. Kyseissä versiossa on proximity sensoriin liittyvä bugi joka on tiedossa ja tullaan korjaamaan parin päivän sisällä OTA päivityksellä.
Aikaisemmalla softa versiolla laitteesta sai helposti kolmekin päivää irti ja korjauksen jälkeen tämän pitäisi onnistua jälleen.
Laitteessa on muita lippulaivamalleja suurempi akku 3100 mAh (vrt. Samsung galaxu S5 2800 mAh)
Rekisteröitynyt käyttäjä: nioman 23.8.2014 7:51

Anonyymi
Kiinteä akku ja muistikortin puuttuminen ovat todella suuria puutetteita käytännössä varmistavat ettei kyseinen luuri tule tähän torppaan.
Anonyymi: suibaduiba 23.8.2014 8:04

Anonyymi
Nykypuhelimet sopivat valitettavan huonosti muille kuin kahvilassa näpytteleville neideille. Otapa mukaan kaikkiin olosuhteisiin joissa tosimies liikkuu. Milloin keksitään puhelin, jossa nykyominaisuudet, mutta ei näpyttele itsestään ja muutenkin kelin jäykistämillä sormilla ja huonossa valossa käyttökelpoinen. Jo tämä vanha Nokia E5 täysnäppäimisöineen joskus näpyttelee mitä sattuu ja akun kesto heikohko.
Anonyymi: Sudenkuu 23.8.2014 8:14

Anonyymi
Nykypuhelimet sopivat valitettavan huonosti muille kuin kahvilassa näpytteleville neideille. Otapa mukaan kaikkiin olosuhteisiin joissa tosimies liikkuu. Milloin keksitään puhelin, jossa nykyominaisuudet, mutta ei näpyttele itsestään ja muutenkin kelin jäykistämillä sormilla ja huonossa valossa käyttökelpoinen. Jo tämä vanha Nokia E5 täysnäppäimisöineen joskus näpyttelee mitä sattuu ja akun kesto heikohko.


Olen ottanut ja hyvin on toiminut... Ainut miinus akunkesto kuten mainitsitkin ja siihenkin löytyy apulaitteita.
Anonyymi: KiitosJaNäkemiin 23.8.2014 9:47

Anonyymi
Mitenkä joku voi kutsua, että saa tilattua puhelimen?
Anonyymi: Vesku 23.8.2014 10:24

Anonyymi
Aiemmat kiinalaistuotteet ovat tulleet tunnetuiksi siitä, että niissä on tarkoituksellisesti laitteistoon/ohjelmistoon jätetty aukkoja joiden kautta omistajien viestintää voi seurata. Samoin Snowdenin paljastuksista kävi muistaakseni ilmi Kiinan käyttävän mm. Huaweitä vakoiluun.

En ostaisi kiinalaisen yrityksen puhelinta ainakaan yrityskäyttöön, mutta en kyllä yksityiseenkään.
Anonyymi: KommentoijaX 23.8.2014 10:29

Anonyymi
Ja taas se sama olosuhteet joissa puhelinta valmistetaan ? Olisiko joku taas vetänyt välistä muutaman euron inisemällä tekijöiden ankeista oloista.

Nykypuhelimet valmistetaan pitkälti samoista komponenteista puhelimen nimestä huolimatta, niin valitettavaa kun se onkin, Ainoa ero on tuo puhelimen pyörittämä ohjelma joka tekee omanlaisensa jutun puhelimeen. Tästä päästäänkin asiaan, rauta eli se palikka joka on kädessä sisältää kaikki komponentit toisessa ne on hieman erilaisessa paketissa kun toisessa, ja siitä saadaan porukka ostamaan huippupuhelimia, toinen toistaan parempia. Anna mun kaikki kestää. Ohjelma taas on myös jonkun tekemä ja se vain kopioidaan puhelimeen, kerralla tehty ja tekijälle maksettu muutama satanen, joka tulee takaisin parin puhelimen myynnillä, ja loppu on pelkkää voittoa. Huonosti menee puhelimen valmistajilla kun ei joka puhelimen voittoprosentti ole vähintään 200.
Pelkkää panettelua ja kateuttako.
Anonyymi: PaavoPuhelin 23.8.2014 10:48

Anonyymi

En ostaisi kiinalaisen yrityksen puhelinta ainakaan yrityskäyttöön, mutta en kyllä yksityiseenkään.


Voi voi valmistetaanko puhelimia jossakin muuallakin kun Kiinassa, Intiassa, Koreassa, ja muissa seudun maissa. Taitavatpa olla hieman harvassa. Vaikka puhelimessa lukisi iPhone niin suurella todennäköisyydellä se on valmistettu Kiinassa.
Voi, Voi, Voi, Eipä taida edes puhelinta olla yrityksessä eikä ainakaan yksityisessä käytössä.
Anonyymi: PaavoPuhelin 23.8.2014 10:53

Rekisteröitynyt käyttäjä
Aiemmat kiinalaistuotteet ovat tulleet tunnetuiksi siitä, että niissä on tarkoituksellisesti laitteistoon/ohjelmistoon jätetty aukkoja joiden kautta omistajien viestintää voi seurata. Samoin Snowdenin paljastuksista kävi muistaakseni ilmi Kiinan käyttävän mm. Huaweitä vakoiluun.

En ostaisi kiinalaisen yrityksen puhelinta ainakaan yrityskäyttöön, mutta en kyllä yksityiseenkään.


Tuohon on pakko vastata että ilmeisesti ei ole cyanogenmod tuttu? Periaatteessa kyseessä on avoin ympäristö johon on tarkoitusella lisätty useita tietoturva ominaisuuksia (perustuu AOSP projektiin). Ihan sama kuka on laitteen valmistaja jos ohjelmisto on CM. Lisätietoa osoitteessa http://www.cyanogenmod.org/about
Rekisteröitynyt käyttäjä: nioman 23.8.2014 10:54
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Valkoinen Nokia N9 tulossa?

30.09.2011 Nokia voi julkaista N9-älypuhelimesta valkoisen version ensi vuoden alussa, kertoo verkkojulkaisu SlashGear.


2013

Kolme vuotta sitten

Siemens säästää rajusti: 15 000 työpaikkaa leikkuriin

30.09.2013 Saksalainen monialajätti Siemens vähentää henkilöstöään aiemmin suunniteltua enemmän pyrkiessään parantamaan kannattavuuttaan.

.