Taloussanomat

Testissä Android-älykellojen lippulaiva Huawei Watch: Joko on aika ostaa?

Huawei Watchin käyttämä Android Wear tulee hyvällä valikoimalla kellotauluja, joiden informaatioarvo vaihtelee kovasti.
Kuva: Matias Mäki

2.1.2016 05:09 Huawei tähtää lippulaivavalmistajaksi puhelimien ohella älykelloissa. Tämä näkyy Huawei Watchin hinnassa.

Vuosi 2015 ei ollut vielä älykellojen läpimurto, vaikka niitä maailmalla jo miljoonittain myytiinkin. Muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, vaan kellojen myynti noussee tasaisesti.

Tämä on onni Huaweille, jonka maaliskuussa julkaistu Huawei Watch on löytänyt tiensä kauppoihin vasta nyt. Kello julkaistiin pahoin keskeneräisenä, mutta yhtiö ehtii silti mukaan lähtöön ensimmäisten joukossa.

Pramea ja jämerä

Kiinalaisyhtiön näkemys älykellosta on järeä, ruostumattomasta teräksestä tehty laite, joka kilpailee älykellojen astetta kalliimmassa sarjassa lähinnä Apple Watchin kanssa.

Päätös lienee hyvin perusteltu, sillä Android Wear -kelloilla erottautuminen on vaikeaa. Ohjelmisto on kaikissa laitteissa täysin identtinen, joten fyysiset ominaisuudet ovat ainoa keino olla erilainen kuin naapuritehtaan kaveri.

Google Now’n käyttäjä saa ilmoituskortteja ranteeseen pitkin päivää.
Kuva: Matias Mäki

Huawei totisesti pyrkii erottautumaan, sillä jo kellon pakkaus on melkoisen suuruudenhullu: boksi on nahkavuorattu niin pinnalta kuin sisältäkin. Mieleen hiipii kysymys, josko hieman aerodynaamisemmalla kuorrutuksella hintaa olisi saanut kympin kaksi alaspäin.

Aikaraudalle tulee nimittäin hintaa: Perusmalli maksaa noin 400 euroa ja jos siihen haluaa metallirannekkeen, hinta kipuaa jo lähes viiteen sataan.

Helposti käyttöön

Kellon kytkeminen puhelimeen on vaivatonta: Android Wear -sovellus Android- tai iOS-luuriin ja auki. Tämän jälkeen paritus tehdään parilla klikkauksella.

Metallirakenteinen kello on tukeva ja tuntuu hyvältä ranteessa. Se on tavallisiin kelloihin verrattuna paksu, 11,3 millimetriä, mutta älykellojen sarjassa jotakuinkin keskiluokkaa. Perusmallin mukana tuleva nahkaranneke on mukava ja napakka.

1,4-tuumainen kellotaulu on pyöreä ja kirkas. Sitä ympäröi parin millin teräsreunus, josta pistää esille yksi nappula. Sen ainoan kontrollinapin käyttö jää yllättävänkin vähälle, sillä ohjailu tulee hoidettua enimmäkseen ruudun pyyhkäisyillä.

No, mitäs sillä tehdään?

Älykellon killer app eli syy ostaa laite, on edelleen hakusessa. Tarpeellisimmillaan se on välittäessään puhelimesta ilmoituksia, jotka menisivät muuten ohi. Kellon värinä saisi tosin olla voimakkaampaa. Nyt ollaan aivan niillä rajoilla, huomaako sitä.

Älykellon omistajan kannattaa käyttää Google Now -palvelua, sillä kortit napsahtelevat puhelimeen automaattisesti ja mahdollistavat muun muassa navigoinnin aloittamisen parilla klikkauksella.

Space Invadersia älykellolla? No toki. Android Wearille on paljon tarjontaa, mutta laatua ja todellista hyötyä saa etsiä vähän pidempään.
Kuva: Matias Mäki

Google Now'n käyttäjän kannattaa silti muistaa, että palvelu tekee kellosta käyttäjänsä puhetta kuuntelevan mikrofonin. Kallo aktivoituu ottamaan vastaan äänikomentoja "OK, Google" -lausahduksen jälkeen, joten tietoturvastaan tarkimmat eivät halunne tätä toimintoa käyttää.


Kuntonsa ja terveytensä aktiivisille seuraajille laitteesta on iloa, sillä askelmittarit ja pulssimittaukset tuovat koko ajan dataa kehosta. Muut sovellukset ovat tasoltaan vaihtelevia. Space Invaders -kloonin vääntäminen ranteessa on hauskaa muutaman minuutin, mutta tuskin syy älykellon ostamiselle.

Kello latautuu nopeasti, mutta nopeasti tyhjenee myös akku. Laturi lähtee siis aina reissulle mukaan.
Kuva: Henrik Kärkkäinen

Huawei Watch täyttää akkukestonsa suhteen valmistajan lupauksen, eli niukin naukin puolitoista päivää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kello pannaan laturiin joka ilta ja samainen laturi lähtee mukaan joka reissuun. Ja muistathan, että älykellon käyttö syö myös puhelimen akkua bluetooth-sen yhteyttä käyttämällä.

Lataus tapahtuu kelloon pohjaan napsahtavalla laturilla. Vaikka laturi on magneettinen, se ei mene aina ihan kohdalleen. Kannattaa siis katsoa, että kellotaululle ilmestyy lataussymboli. Itse lataaminen käy nopeasti. Akku on täynnä muutamassa kymmenessä minuutissa.

Laite toimii pääosin hyvin ja luotettavasti. Väillä latauskuvake jää kummittelemaan kellon ruudulle ja toisinaan ilmoitukset tulevat pienellä viiveellä. Tämä on kuitenkin enemmän Android Wear -käyttöjärkestelmän kuin itse kellon lastentauteja.

No, joko on aika ostaa?

Huawei Watch edustaa edustaa Android-kellojen parhaimmistoa käyttötuntumaltaan ja laadultaan. Siihen on helppo tykästyä, ja vilkaisu ranteeseen kellonajan tarkistamiseksi palaa mieleen vuosien takaa.

Kelloa vaivaavat samat ongelmat kuin useimpia älykelloja: Suurella yleisöllä ei ole sille vielä riittävän perusteltuja käyttötarkoituksia. Lisäksi puolentoista vuorokauden akkukesto ei ole millään mittarilla paljon – ei, vaikka Huawei maksaa tuplasti hyväksi havaittuun Moto 360:een verrattuna.

Niin, hinta on todella kohtuullisen korkea.

Tuoteryhmä jatkaa kypsymistään, ja etenkin akkukestoon olisi syytä saada parannusta. Suotavaa olisi, että Android Wearin saisi myös ennen pitkää suomeksi.

Huawei Watchiin pätee sama varauksellinen ostokehotus kuin aiempiinkin älykelloihin: Jos kunto- ja terveyssovelluksista on iloa tai jos haluat ranteeseesi uusinta uutta joka on vielä vähän kilpailijoita prameampaa, on kellokauppaan marssiminen ookoo.


Huawei Watch
tekniset tiedot
Halkaisija 42 mm
Paksuus 11,3 mm
Näyttö 1,4 tuumaa, 400 x 400, 286 ppi
Akku 300 mAh
Tallennistila 4 Gt
Keskusmuisti 512 Mt
Verkkoyhteydet bluetooth 4.1, wifi
Yhteensopivuus Android 4.3, iOS 8.2

Muussa tapauksessa kannattanee jatkaa odottelua.

.

Jutun kirjoitti: Henrik Kärkkäinen

Henrik Kärkkäinen

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (60)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaikea keksiä mitään käyttöä tuolle hätpäkkeelle. Kuuroille tuo voisi toimia värisevänä herätyskellona.
Anonyymi: Suomaalainen 2.1.2016 7:24

Anonyymi
Todella vaikea keksiä syytä, miksi ostaa älykello...no ehkä kauppa voisi lähteä liikkeelle, kun hinta olisi kohtuullinen...30-50 euroa voisi olla sopiva.
Anonyymi: dhdhdgd 2.1.2016 8:53

Anonyymi
Suurin pettymys itselleni on kunnollisen ambient-näytön puuttuminen. Miten vaikeaa on saada näyttöön kellonaikaa minuutin tarkkuudella, päivänumeroa, viikonpäivää ja akun varausta? Mainoksissa näkyvät taulut ovat kuitenkin näkyvissä korkeintaan 5% ajasta.
Anonyymi: Lukia 2.1.2016 8:54

Anonyymi
Hyviä käyttötarkoituksia lisää: Volvon app toimii hienosti elu voi kellosta laittaa lämmityksen päälle, lukita ovet jne, ajanotto/ajastin, säätila, kello toimii taskulamppuna, soittajan puhelun voi lopettaa ja vastata tekstarilla, laskin, kalenteri...
Anonyymi: Androidkello 2.1.2016 9:25

Anonyymi
No tänks, puhelin riittää. Romukoppaan joutaa kaikenmaailman kellot.
Anonyymi: Equalizer 2.1.2016 9:39

Anonyymi
600 eurolla saa metallirannekkeisen kellon, joka tarkistaa kelloajan radioitse 15 sekunnin välein. Sitä voi sanoa älykelloksi.
Anonyymi: Jään_odottamaan 2.1.2016 9:57

Anonyymi
En nyt tuosta kellosta osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta itsellä on apple watch, enkä ymmärrä sen ideaa, se kun on vähän niinkuin iphone joka on ranteessa, ainoa vaan että se tarvitsee iphonen toimiakseen älykellona. Ja kun apple watchia käyttää älykellona, niin se bluetooth yhteys iphoneen syö hetkessä oman iphone 6s plus akkuni todella nopeasti, kun taas ilman kelloa iphone 6s plussani akku kestää 1,5 päivää yhdellä latauksella. Apple watchissa akku kestää lentotilassa neljäkin päivää heittämällä, mutta max 1-1,5 päivää kun se on yhteydessä bluetoothilla iphoneen. Apple watchissa on myös se huono puoli että esim päidan tai takin hiha ohjaa sen kosketusnäyttöä jatkuvasti, ilman että itse koskisi kelloon sormellakaan. Siksi kahden päivän käytön jälkeen pistin oman apple watchini myyntiin ja palasin takaisin suunnon rannetietokoneeseen.
Anonyymi: Jopi81 2.1.2016 10:03

Anonyymi
Ei se ole kateutta jos näihin ei lähde mukaan. Pelkkä lisänäyttö kännyyn, harvalle tuo mitään etua. Ja suurin ongelma - käykää katsomassa minkälaisen oikean rannekellon saatte 400-500 eurolla. Siellä alkaa olla jo varsin laatupelejä, joilla on jälleenmyyntiarvo parin vuoden päästä. Nämä on silloin SER-lavalla. Myymällä käytetyn ja laittamalla saman summan uuteen mitä näissäkin, olet hyvässä mekaanisessa tai erittäin hyvässä kvartsikellossa kahden-kolmen vaihdon jälkeen.
Anonyymi: Kello 2.1.2016 10:15

Anonyymi
kyllä, tosi tärkee laite, joku keksi kellon. Suomen pitäisi panostaa ihan oman tyyliseen tuotekehittelyyn, vaikka metsäalalla ja lopettaa tämmösten kertakäyttötuotteiden ihannointi. Jokainen maailman maa kiimoissaan toivoo keksivänsä kellon uudestaan ja myyvän sitä suoraan sanottuna tyhmille ihmisille. Nykyään on Unohdettu perusasiat. Mistä materiaalitkin tuohon laitteeseen tulevat, entä sähkö jolla sitä ladataan vähän väliä? Suomeen ei tule enää koskaan uutta nokiaa kännykkäteollisuuteen, koska kaikki sen alan hommat tehdään paremmin jo jossain muualla. Koko maailma on nykyään pelkkää kuorta ilman sisältöä.
Anonyymi: TaasTurhaa 2.1.2016 10:20

Anonyymi
puhelin on aina kuitenkin mukana ja puolta halvemmalla saa jo hyvän peruskapulan, joten
aikas turhake suurimmalle osalle ihmisistä.
Yksi käsittämätön asia noissa on toi lyhyt akkukesto.
Joku suunnon kello on paljon järkevämpi kapistus.
Anonyymi: turhake 2.1.2016 11:22
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Uusimmat uutiset

Digiyesterday

2011

Viisi vuotta sitten

Paljastava Timeline tulee pian Facebookiin - näin suojaudut

29.09.2011 Facebook on lähiaikoina vaihtamassa käyttäjien sivuille Timeline-näkymän, josta vanhatkin päivitykset löytyvät helposti selattavassa muodossa. Jos menneet avautumiset Facebookissa kaduttavat, kannattaa syventyä Facebookin asetuksiin.


2013

Kolme vuotta sitten

Softapulmasta selvittiin: Cygnus saapui avaruusasemalle

29.09.2013 Yksityinen ja miehittämätön Cygnus-rahtialus kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan sen jälkeen, kun ohjelmisto-ongelma saatiin ratkaistua.

.